current views are: 5

10 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση16:00

Βενιζέλος: Η επόμενη περίοδος είναι ναρκοθετημένη από την κυβέρνηση

«Αχρείαστη» η περικοπή συντάξεων

Δημοσίευση 16:00’

«Αχρείαστη» η περικοπή συντάξεων

«Η κυβέρνηση διανύει την τελευταία της φάση. Πολιτικά και συνταγματικά, πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών ούτως ή άλλως. Σε αυτή την τελευταία φάση η κυβέρνηση επιδίδεται στην επίμονη και συστηματική προσπάθεια μετακύλισης της ευθύνης για τη λήψη κάθε αντιδημοφιλούς μέτρου στην επόμενη κυβέρνηση» εκτίμησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αδήλωτη εργασία .

«Η επόμενη περίοδος, η επόμενη μακρά περίοδος είναι δυστυχώς ναρκοθετημένη» υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι τα πρώτα μεγάλα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής και του δημοσιονομικού πλαισίου στο οποίο έχει συμφωνήσει είναι οι συνταξιούχοι.

Ειδικά για τα μέτρα που θα ισχύσουν για τις συντάξεις από 1.1.2019, ο Ευ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι είναι νόμος που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία έχει την πλήρη ευθύνη αυτής της νέας γενιάς περικοπών. «Είναι άλλο πράγμα η περικοπή των συντάξεων το 2010, το 2011 και το 2012, ξεκινώντας από πρωτογενές έλλειμμα ύψους 10,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 26 δισ. και είναι άλλο να ξεκινάς από τη βάση του 2014, δηλαδή από πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% το οποίο ως διαρθρωτικό πλεόνασμα ήταν το μεγαλύτερο διεθνώς. ‘Αρα δικαιούμαστε να καταθέτουμε πρόταση για την κατάργηση της περικοπής της προσωπικής διαφοράς» είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Συνεπώς, δεν είναι λαϊκισμός από την πλευρά μας, να θέλουμε να πει με σαφήνεια η κυβέρνηση τι επιδιώκει τώρα μέσα στη ρητορική της καθαρής εξόδου από το μνημόνιο στα τέλη Αυγούστου. Επιδιώκει την κατάργηση της περικοπής ή την αναβολή του μέτρου ώστε αυτό να επιβληθεί μετά τις εκλογές από την επόμενη κυβέρνηση; Η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί το συνολικό σχήμα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος ή απλώς θέλει ένα μέτρο που νομοθέτησε, να φέρει την υπογραφή άλλων πολιτικών δυνάμεων για λόγους κατανομής του πολιτικού κόστους;».

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε αχρείαστο το μέτρο αυτό της περικοπής των συντάξεων «διότι νομοθετήθηκε παράλληλα με ένα άλλο πιο βαρύ μέτρο. Δηλαδή νομοθετήθηκε με το πάγωμα των συντάξεων, μέτρο με δημοσιονομικό αποτέλεσμα μεγαλύτερο από την περικοπή των συντάξεων από 1.1.2019. Υπό την έννοια αυτή θα μπορούσε να παραταθεί το πάγωμα το συντάξεων, χωρίς να θιγούν οι συντάξεις με περαιτέρω κούρεμα, και ταυτόχρονα να υπάρξει το χρονικό περιθώριο για επανασχεδιασμό του ασφαλιστικού συστήματος» τόνισε.


σχετικα αρθρα