ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοτικές εκλογές μαζί με ευρωεκλογές - και εθνικές - ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 11 Ιουλίου 2018, 01:12 / Ανανεώθηκε 12 Ιουλίου 2018, 18:33
Δημοτικές εκλογές μαζί με ευρωεκλογές - και εθνικές - ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Η τροπολογία που κατέθεσαν 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την κατ' εξαίρεση μη εφαρμογή του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νομό του Κλεισθένη και την σχεδόν παράλληλη προκήρυξή τους με τις ευρωεκλογές ζητούν με τροπολογία τους 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τροπολογία κατατέθηκε χθες στο σχέδιο νόμου για τον «Κλεισθένη» και, εφόσον γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση, ανοίγει το δρόμο για την παράλληλη διεξαγωγή όχι μόνον των αυτοδιοικητικών και των ευρωπαϊκών εκλογών αλλά, πιθανότατα, και των εθνικών, εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να διεξαγάγει τις εθνικές παράλληλα με άλλες εκλογές, σε μία προσπάθεια να απορροφηθεί σε άλλες κάλπες η λαϊκή δυσαρέσκεια. 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Από χθες το πρωί, το Newpost σας είχε ενημερώσει για την πρόθεση της κυβέρνησης να διεξάγει, ταυτόχρονα, τις εθνικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές. Πλέον, με την τροπολογία των 16 βουλευτών - ο αριθμός των οποίων καταδεικνύει ότι η κίνηση πιθανότατα τυγχάνει της έγκρισης της κυβέρνησης - ανοίγει ο δρόμος ώστε παράλληλα με τις εθνικές και τις ευρωπαϊκές κάλπες να στηθούν και οι κάλπες για την τοπική αυτοδιοίκηση. Στην πράξη θα πρόκειται για τετραπλές κάλπες, δεδομένου ότι οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν βουλευτές και κυβέρνησης, ευρωβουλευτές, δήμαρχο και, φυσικά, περιφερειάρχες. 

Εφόσον αυτό συμβεί, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει αφενός να εκτονώσει την λαϊκή δυσαρέκεια στις ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές, αφετέρου δε να αποσυντονίσει τη Ν.Δ, σημαντικός αριθμός μελών της οποίας θα ρίξουν το βάρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές και όχι στην κεντρική μάχη για τη Βουλή. 

Μένει, πάντως, να υπάρξει και η επίσημη αποδοχή της τροπολογίας από την κυβέρνηση, προκειμένου να διαφανεί εάν πρόκειται για κάποιο τακτικό ελιγμ΄ό ή για στρατηγική επιλογή του Μαξίμου.

Στο κείμενο της τροπολογίας, οι βουλευτές επικαλούνται τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο στο σύνολο της Αυτοδιοίκησης προτείνουν:  «κατ’  εξαίρεση και για την πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου, η διενέργεια των αμέσως επόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στον προβλεπόμενο με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο χρόνο, δηλαδή την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019 και η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και να λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023»