ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Διορθωτική» τροπολογία για τον χρόνο των εκλογών - Την ίδια μέρα με τις ευρωεκλογές οι αυτοδιοικητικές

Δημοσίευση 11 Ιουλίου 2018, 10:35 / Ανανεώθηκε 12 Ιουλίου 2018, 18:12
«Διορθωτική» τροπολογία για τον χρόνο των εκλογών - Την ίδια μέρα με τις ευρωεκλογές οι αυτοδιοικητικές
Facebook Twitter Whatsapp

Τζαναλόπουλος: Θα κάνουμε εξαντλητικό διάλογο στη Βουλή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ρεπορτάζ: Τάσος Τσιφόρος, Παναγιώτης Τζανετάτος

Νέα τροπολογία «διορθωτικού χαρακτήρα», όπως την προσδιορίζουν οι συντάκτες της, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τον χρόνο διεξαγωγής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ το Newpost, οι βουλευτές ζητούν οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και όχι μια βδομάδα νωρίτερα όπως προβλεπόταν στη χθεσινοβραδινή τροπολογία.

«Λαμβάνοντας υπόψη το εύρος των προτεινόμενων αλλαγών και την ανάγκη αρμονικής υιοθέτησής τους και ομαλής μετάβασης στο προτεινόμενο σύγχρονο, δημοκρατικότερο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, καθώς και το γεγονός ότι η τρέχουσα θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών είναι εκτενής και ανέρχεται στα πέντε (5) έτη, με την παρούσα τροπολογία προτείνεται, κατ’  εξαίρεση και για την πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου, οι αμέσως επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να διεξαχθούν ταυτόχρονα με την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019 και η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και να λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023», αναφέρει.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη του «Κλεισθένη» είναι οι δημοτικές-περιφερειακές εκλογές να γίνονται τον Οκτώβριο.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προανήγγειλε εξαντλητικό διάλογο στη Βουλή. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, επεσήμανε πως «η βούληση της κυβέρνησης από την αρχή ήταν να αποσυνδεθούν οι ευρωεκλογές από τις αυτοδιοικητικές εκλογές γιατί πρόκειται για δυο διαφορετικά πολιτικά γεγονότα και για αυτό το λόγο κατά τη γνώμη μας δεν θα έπρεπε να διενεργούνται την ίδια ημερομηνία».

«Ωστόσο μετά τις δηλώσεις του κ. Πατούλη σύμφωνα με τις οποίες εκείνος θα προχωρήσει ακόμα και σε νομικές ενέργειες για την ακύρωση νόμου που θα αποσυνδέει τις αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές-καθώς σε αυτή τη φάση, εάν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, πάνε τον Οκτώβρη, θα παραβιάζει τη θητεία των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης- θα πρέπει να κάνουμε μια πολύ σοβαρή νομική και συνταγματική συζήτηση» επεσήμανε στη συνέχεια.

Η συζήτηση πάντως όπως διευκρίνισε ο κ. Τζανακόπουλος θα πραγματοποιηθεί «με δεδομένη τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για αποσύνδεση των δυο γεγονότων (των δυο εκλογικών αναμετρήσεων)

«Δεν έχουμε καμία διάθεση να παίξουμε με τις εκλογές, ωστόσο όταν τίθεται συνταγματικό ζήτημα δεν πρέπει να δημιουργούμε την οποιαδήποτε αμφιβολία».

Το σκεπτικό της τροπολογίας

Την τροπολογία που κατέθεσαν χθες υπογράφουν 16 «προεδρικοί» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Στέφος Ιωάννης, Αντωνίου Χρήστος, Αραχωβίτης Σταύρος, Βέττας Δημήτριος, Εμμανουηλίδης Δημήτριος, Θραψανιώτης Εμμανουήλ, Κασιμάτη Νίνα, Καστόρης Αστέριος Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, Μορφίδης Κωνσταντίνος, Παπαφιλίππου Γεώργιος, Ριζούλης Ανδρέας, Τσίρκας Βασίλειος, Τσόγκας Γεώργιος.

Διαβάστε ακόμη: Η τροπολογία για τριπλές κάλπες τον Μάιο, το Σκοπιανό και το πολιτικό ατύχημα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα, προτίθεται να κάνει αποδεκτή την τροπολογία των 16 για να διενεργηθούν κατ΄ εξαίρεση αυτές οι εκλογές τον Μάιο. Οι μεθεπόμενες θα γίνουν κανονικά τον Οκτώβριο του 2024.

Στο σκεπτικό της κυβέρνησης βάρυνε ο κίνδυνος της προσφυγής στο ΣτΕ για ενδεχόμενη αντισυνταγματικότητα της διεξαγωγής των εκλογών τον Οκτώβριο. Οι δημοτικοί άρχοντες εκλέγονται για πενταετή θητεία. Εκλογές τον Οκτώβριο θα σήμαιναν μια εκ των υστέρων αποφασισμένη πεντάμηνη παράταση της θητείας τους η οποία πιθανόν να κρινόταν αντισυνταγματική. Η κυβέρνηση αποφάσισε λοιπόν να μην πάρει το ρίσκο μια δεύτερης πολιτικής ήττας από το ΣτΕ, μετά από εκείνη τω τηλεοπτικών αδειών.

Επιπλέον, μέσω της αποδοχής της τροπολογίας το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να στείλει στον κόσμο της Αυτοδιοίκησης το μήνυμα ότι είναι ανοιχτό στις προτάσεις τους –η αλλαγή της ημερομηνίας των εκλογών έχει τεθεί στη δημόσια διαβούλευση για τον Κλεισθένη. Κατά αυτόν τον τρόπο, επιχειρείται να φανεί απομονωμένος ο «αδιάλλακτος και ακραίος», όπως χαρακτηρίζεται από τους κυβερνητικούς ιθύνοντες, πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

Πάντως ανεξάρτητα από το σκεπτικό που προβάλλεται, ο ορισμός του Μαΐου ως χρόνου των δημοτικών εκλογών επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εξαντλήσει τη θητεία της. Ο απώτατος χρόνος της ζωής της κυβερνητικής συμμαχίας είναι ο Μάιος, οπότε κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθούν τριπλές εκλογές (αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές, βουλευτικές). Πρέπει επίσης να ληφθεί επίσης υπόψη η άποψη που είχε κατατεθεί προ μηνών στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ταυτόχρονη διεξαγωγή βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών «αποδιαρθρώνει τον πελατειακό μηχανισμό της Δεξιάς».

Η Β' Αθήνας

Είναι ανοιχτό αυτή τη στιγμή τι θα πράξει η Νέα Δημοκρατία για το ζήτημα της κατάτμησης της Β Αθήνας. Φαίνεται ότι η τελική απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα διατυπωθεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη οποίος θα πάρει τον λόγο στη συζήτηση στην Ολομέλεια. Ο αρχηγός της ΝΔ αναμένεται να σφυροκοπήσει την απλή αναλογική και να εμφανιστεί ως πολιτικός εκπρόσωπος του κόσμους της Αυτοδιοίκησης. Αν αποδεχτεί η ΝΔ το συγκεκριμένο άρθρο, τότε συγκεντρώνεται η αναγκαία πλειοψηφία των 200+ για να ισχύσει η κατάτμηση από τις επόμενες εκλογές.

Παρά την αρνητική στάση των ΑΝΕΛ, η απλή αναλογική θα περάσει με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Σημαίνον στέλεχος του Περισσού έλεγε χτες σε πολιτικοδημοσιογραφικό πηγαδάκι ότι «εμείς κάνουμε πολιτική αρχών, δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ να κάνουμε οπορτουνισμούς».

Τέλος, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει τη ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Έχει σημασία η χτεσινή συμπληρωματική παρέμβαση του κ. Σκουρλέτη στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Ο υπουργός Εσωτερικώ διαχώρισε τους «Έλληνες του εξωτερικού» από τον «απόδημο Ελληνισμό». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το η υπό επεξεργασία ρύθμιση αφορά αποκλειστικά αυτούς που έφυγαν από τη χώρα τα χρόνια της κρίσης.