ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομισιόν για τις δηλώσεις Χαν περί «αναδιάρθρωσης συνόρων»: Αναφερόταν στην ΑΟΖ

Δημοσίευση 11 Ιουλίου 2018, 16:11 / Ανανεώθηκε 12 Ιουλίου 2018, 18:22
Facebook Twitter Whatsapp

ΝΔ: Ας περιοριστεί στις αρμοδιότητές του ο επίτροπος

Σάλο και αντιδράσεις προκάλεσε στην Ελλάδα η δήλωση του Επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, περί «αλλαγής συνόρων» μετά από ενδεχόμενη συμφωνία της χώρας μας με την Αλβανία. Μάλιστα, η Κομισιόν αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διευκρινίσεις, τονίζοντας ότι ο επίτροπος αναφερόταν στις διαπραγματεύσεις για την ΑΟΖ.

Μιλώντας σε συνάντηση για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων, την οποία οργάνωσε το Chatham House στο Λονδίνο, ο Γιοχάνες Χαν είπε: «Νομίζω είδαμε στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος, και εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες».

Λίγη ώρα αργότερα και αφού το θέμα έλαβε διαστάσεις στα ελληνικά ΜΜΕ, η Κομισιόν αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διευκρινίσεις, τονίζοντας πως ο Επίτροπος αναφερόταν στις συνομιλίες για την ΑΟΖ: «Ο Επίτροπος Χαν σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε "αλλαγή συνόρων". Ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να επιλυθούν τα ανοιχτά διμερή θέματα πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση, αναφέρθηκε στις διαρκείς Έλληνο - Αλβανικές συνομιλίες για την αποκλειστική οικονομική ζώνη, οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο στην βάση μίας κοινά αποδεκτής συμφωνίας και από τις δύο χώρες».

Διαβάστε επίσης: 

Ράμα: Ελλάδα και Αλβανία θα ολοκληρώσουν τη συμφωνία με ένα νέο έγγραφο στρατηγικής συνεργασίας 

Αισιοδοξία για τις διμερείς διαφορές έπειτα από τη συνάντηση Τσίπρα - Ράμα

►Θύελλα αντιδράσεων για τη δήλωση περί αλλαγής συνόρων

Μιλώντας στο ΑΠΕ την Τετάρτη, μια μέρα μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Λονδίνο, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και Αλβανία «θα ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους με ένα νέο έγγραφο στρατηγικής συνεργασίας».

Δεν έκρυψε εξάλλου την ικανοποίησή του για τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, αναφερόμενος μάλιστα τη γειτονική χώρα ως «Βόρεια Μακεδονία».

Το θέμα προκάλεσε αντιδράσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης, με την ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη να καλεί τον επίτροπο Χαν να περιοριστεί στις αρμοδιότητές του. Ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης το Ποτάμι, το ΚΚΕ και ο Δημήτρης Καμμένος.