current views are: 24

11 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση14:48

Τι ακριβώς έκαναν οι Ρώσοι «διπλωμάτες»;

Ερωτήματα για μια σκοτεινή υπόθεση κατασκοπείας

Δημοσίευση 14:48’

Ερωτήματα για μια σκοτεινή υπόθεση κατασκοπείας

Η αποκάλυψη της Καθημερινής ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, καθώς και την απαγόρευση εισόδου σε άλλος δύο, προκάλεσε αίσθηση. Η υπόθεση εγείρει τεράστια ερωτήματα τόσο για αυτό καθαυτό το περιεχόμενο της, όσο και για τις πολιτικές προεκτάσεις της.

Παράνομες ενέργειες

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που υπογράφει ο Βασίλης Νέδος, οι τέσσερις Ρώσοι υπήκοοι προέβησαν σε παράνομες ενέργειες, ήτοι αλίευση και διακίνηση πληροφοριών καθώς και απόπειρα χρηματισμού κρατικών λειτουργών. Το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης ότι επιχειρήθηκε ο επηρεασμός μητροπολιτών και δημάρχων της Βόρειας Ελλάδας, όπως επίσης και να ασκηθεί επιρροή στο Άγιος Όρος. Ελληνικές διπλωματικές πηγές εστιάζουν την προσοχή στη δραστηριότητα της Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Ένωσης.

Σε συνέντευξή του στον Σκάι, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επιβεβαίωσε το δημοσίευμα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι όντως υπήρξαν συμπεριφορές που αποσκοπούσαν στην εμπλοκή στο ζήτημα με την ΠΓΔΜ. «Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε συμπεριφορές που δεν δείχνουν σεβασμό στο ελληνικό κράτος», τόνισε.

Από την πλευρά του, το Ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το πρακτορεία Sputnik, ο βουλευτής της ρωσικής Άνω Βουλής Αντρέι Κλίμοφ δήλωσε ότι η κίνηση της Ελλάδας να απελάσει δύο ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε άλλους δύο, θα απαντηθεί με την απέλαση δύο Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία.

Μια πολύ σοβαρή υπόθεση

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους για το ζήτημα. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε επίσης στον ΣΚΑΪ: «Η Ελλάδα έχει αποδείξει στο πλαίσιο της πολυδιάστατης πολιτικής ότι θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη αλλά όλα τα κράτη πρέπει να σέβονται το διεθνές δίκαιο.» Άλλη κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι πρόκειται για παλαιότερη υπόθεση (πριν την δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια) και αφορά τη δραστηριότητα χαμηλόβαθμων αξιωματούχων της Ρώσικης πρεσβείας.

Ωστόσο, πηγή με πολύ καλή πληροφόρηση σε ζητήματα γεωπολιτικής, χαρακτηρίζει την υπόθεση πολύ σοβαρή γιατί:

  1. Η Ελλάδα είχε πολλά χρόνια να απελάσει ξένους διπλωμάτες και μάλιστα υπερδύναμης,

  2. Η κυβέρνηση είχε κρατήσει σχετικά ευνοϊκή στάση για τη Ρωσία στην υπόθεση Σκριπάλ. Επομένως για να προχωρήσει σε σκληρά μέτρα όπως οι απελάσεις, κρίθηκε ότι οι Ρώσοι υπερέβησαν τα όρια.

  3. Αυτή η υπέρβαση των ορίων δεν μπορεί να αφορά μόνο χρηματισμό Ελλήνων πολιτών -κάτι που στον σύγχρονο κόσμο δεν είναι ασυνήθιστο.

  4. Οι πράκτορες είναι πάντοτε χαμηλόβαθμοι διπλωματικοί υπάλληλοι, οπότε ο βαθμός τους στην πρεσβεία δεν δηλώνει κάτι για τη σοβαρότητα της υπόθεση.

«Προφανώς η κυβέρνηση έκρινε ότι ο Ρώσοι έδρασαν εναντίον των βασικών επιλογών της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο ζήτημα της ΠΓΔΜ», εκτίμησε το πρόσωπο με το οποίο συνομιλήσαμε.

Η Αυτοκρατορική Ένωση

Στο δημοσίευμα της Καθημερνής αναφέρεται η Ρώσικη οργάνωση «Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση». Η Αυτοκρατορική Ένωση έχει σαν επίσημο στόχο τη διατήρηση και τη προάσπιση της Ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς. Το ελληνικό παράρτημα της που έχει την έδρα του στη Θεσσαλονίκη, έκανε την επίσημη «πρώτη» με τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Δοβρά στη Βέροια τον Νοέμβριο του 2016, παρόντος του Προέδρου της κεντρικής Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Ένωσης, πρώην πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας και πρόεδρου του Ελεγκτικού Συμβουλίου Στεπάσιν Σεργκέι Βαντίμοβιτς. Τον αγιασμό είχε τελέσει ο μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων. Ο πρόεδρος τους ελληνικού παραρτήματος Σίμος Παναγιωτίδης στην ομιλία του είχε αναφερθεί στους στόχους της Ένωσης στην Ελλάδα, όπως τη δημιουργία Ρωσικού σχολείου και την ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού.

Ο κ. Παναγιωτίδης είναι διευθυντής του Ρωσικού τμήματος του Ομίλου Άκτωρ, καθώς και διευθυντής της AKTOR S.A. στη Σερβία.


Πηγή φωτό: Romfea.gr

 

Η αποσταθεροποίηση

Στις 28 Ιουνίου το ρεπορτάζ του Newpost έγραφε σχετικά με τα σενάρια της κυβέρνησης περί αποστασίας μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Γιώργου Λαζαρίδη: «Ορισμένοι επιχειρούν να δώσουν στην εκτυλισσόμενη αντιπαράθεση γεωπολιτική χροιά. Επισημαίνεται ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν κλείνει μόνο η εικοσιπενταετής διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. […] έχει σαν αποτέλεσμα […] την αναχαίτιση της ρωσικής επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια –το αντιτιθέμενο στη συμφωνία VMRO θεωρείται φίλα προσκείμενο στη Μόσχα.»

Σήμερα ο επικεφαλής του Κέντρου Ρωσίας-Ευρασίας & ΝΑ Ευρώπης στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου, Κωνσταντίνος Φιλης επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Facebook: «Η κίνηση αυτή (σ.σ. οι απελάσεις) συνδέεται ασφαλώς και με επιχειρηματικά συμφέροντα. Αρκεί να θυμηθούμε ποιον είχε φωτογραφίσει η κυβέρνηση ως “επιχειρηματικά συμφέροντα στη Θεσσαλονίκη” μόλις την περασμένη εβδομάδα, κατηγορώντας τον πως απεργάζεται σχέδια αποστασίας, μετά την αποχώρηση του βουλευτή, Λαζαρίδη, των ΑΝΕΛ Η συγκυρία της δημιουργίας κόμματος (αρκετά) δεξιότερα της ΝΔ επίσης δεν πρέπει να αγνοηθεί.»

Το ερώτημα είναι λοιπόν τι ακριβώς έκαναν οι Ρώσοι «διπλωμάτες»;


σχετικα αρθρα