ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Πληγή για το ΝΑΤΟ η κράτηση των δύο στρατιωτικών

Δημοσίευση 11 Ιουλίου 2018, 19:05 / Ανανεώθηκε 12 Ιουλίου 2018, 18:37
Τσίπρας: Πληγή για το ΝΑΤΟ η κράτηση των δύο στρατιωτικών
Facebook Twitter Whatsapp

Παρέμβαση στη Σύνοδο της Συμμαχίας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

«Αποτελεί πληγή για όλους μας το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟϊκής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟϊκή χώρα για πάνω από 4 μήνες επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της» δήλωσε στην τοποθέτησή του.

Επισήμανε ότι η Τουρκία δεν έχει απαγγείλει κατηγορίες στους δύο κρατουμένους και κάλεσε τη χώρα να «επουλώσει την πληγή με την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτικών».

Χαρακτήρισε ακόμα «μόνιμη πληγή για τη Συμμαχία» το γεγονός ότι «η γείτονάς μας επιμένει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή  και να επιδιώκει την εξαίρεσή του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων».           

Τόνισε επίσης πως ο ρόλος του ΝΑΤΟ στον κόσμο «θα καθοριστεί και από τις σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού που οφείλουμε να έχουμε μεταξύ μας, όπως καταγράφονται στο άρθρο 1 του Βορειατλαντικού Συμφώνου».

«Αυτό πρέπει να εξασφαλιστεί στο ΝΑΤΟ. Και η Ελλάδα θα αγωνιστεί για αυτό» υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης: 

Παρέμβαση Μέρκελ σε Ερντογάν ζήτησε ο Τσίπρας για τους δύο στρατιωτικούς 

ΝΑΤΟ: Έλαβε και επίσημα πρόσκληση η ΠΓΔΜ – Ένταξη μόλις κυρωθεί συμφωνία


Ευχαρίστηκε πάντως τη Συμμαχία για το ρόλο της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο, και επισήμανε ότι η Ελλάδα μένει πιστή στη δέσμευσή της για αμυντικές δαπάνες άνω του 2% του ΑΕΠ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συνάντησε στο περιθώριο της Συνόδου την Άνγκελα Μέρκελ, και της  ζήτησε να παρέμβει για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών στη συνάντηση που θα έχει η Γερμανίδα καγκελάριος με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

«Δίαυλος επικοινωνίας» με τη Ρωσία

Αναφερόμενος στην κρίση των σχέσεων Δύσης - Ρωσίας, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας αλλά και την υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία, ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της διατήρησης ενός ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας.

Δεν έκανε ωστόσο καμία αναφορά στο θέμα των δύο Ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν από την Ελλάδα λόγω παράνομων παρεμβάσεων σε θέματα εθνικού ενδιαφέροντος.

«Πιστεύουμε ότι μια αξιόπιστη και αποφασιστική εκ μέρους μας πολιτική αποτροπής και άμυνας σε σχέση με τη Ρωσία  πρέπει να συμπληρώνεται με έναν διάλογο ουσίας με τη Μόσχα» είπε ο πρωθυπουργός.

«Ακόμα και αν δεν υπάρχουν προς ώρας οι προυποθέσεις για μια νέα ευρωπαική αρχιτεκτονική ασφάλειας, οφείλουμε να επιμένουμε στη δημιουργία ενός πλαισίου προβλεψιμότητας μεταξύ μας που θα αποφεύγει τα ατυχήματα και θα δημιουργεί ένα επίπεδο συνεργασίας για επίλυση κρίσεων.

»Και οφείλουμε να επιμένουμε ενεργά μέσω του διαλόγου, στην εξασφάλιση της ειρήνης στη βάση των Συμφωνιών του Μινσκ.

»Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα θεωρεί θετική την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Trump  με τον Ρώσο ομόλογό του και ελπίζω να αποφέρει νέες ευκαιρίες για τη σχέση μας, ως Συμμαχία, με τη χώρα αυτή» δήλωσε.

Για Βαλκάνια και ΠΓΔΜ

Το ΝΑΤΟ οφείλει να προσφέρει δυνατότητες για ουσιαστική διάδραση με τις χώρες της Μεσογείου που δεν είναι μέλη της Συμμαχίας, και να συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα,στη βάση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ακόμα ο κ. Τσίπρας.

Αναφέρθηκε εξάλλου στη συμφωνία των Πρεσπών ως απόδειξη του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας: 

«Απόδειξη του σταθεροποιητικού μας ρόλου αποτελεί η βελτίωση των σχέσεών μας με τους βόρειους μας γείτονες, έμπρακτη επιβεβαίωση της στρατηγικής σημασίας που αποδίδουμε στην - υπό σαφείς όρους και προϋποθέσεις - ενσωμάτωση των χωρών των Δυτ. Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, αν αυτό είναι επιλογή των λαών τους.

Ακόμα, «απόδειξη του σταθεροποιητικού μας ρόλου είναι και η εντεινόμενη συνεργασία μας με την Τουρκία στη διαχείριση προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών και στον τομέα της ασφάλειας, ειδικά μετά την απεχθή, απόπειρα πραξικοπήματος του 2016» είπε.

«Μια εξαιρετικά σημαντική συνεργασία που δεν αφορά μόνο τις δύο χώρες μας, αλλά τη συλλογική ευρωατλαντική ασφάλεια στο σύνολό της» κατέληξε.