ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επαναφέρει τα περί τουρκικής μειονότητας στη Θράκη η Άγκυρα

Δημοσίευση 11 Ιουλίου 2018, 21:07 / Ανανεώθηκε 12 Ιουλίου 2018, 18:05
Επαναφέρει τα περί τουρκικής μειονότητας στη Θράκη η Άγκυρα
Facebook Twitter Whatsapp

Ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Κριτική ασκεί το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, κατηγορώντας τις ελληνικές αρχές ότι απέρριψαν το αίτημα της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης για επανεγγραφή στα μητρώα σωματείων, επαναφέροντας ταυτόχρονα τις αιτιάσεις περί τουρκικής μειονότητας.

Η ΤΕΞ εκπροσωπεί την μουσουλμανική κοινότητα στην Θράκη – την οποία η Άγκυρα αποκαλεί μειονότητα – όμως είχε απαγορευτεί από τις ελληνικές Αρχές διότι το όνομά της περιείχε τον όρο «Τουρκική».

«Η υπόθεση έφτασε έως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, το οποίο δικαίωσε την ΤΕΞ, με συνέπεια το 2017 η ελληνική Βουλή να υπερψηφίσει τροπολογία που θεωρητικά θα επέτρεψε την επαναφορά της Ένωσης στο παλαιότερο καθεστώς», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Η απόφαση του δικαστηρίου [της Θράκης] καταδεικνύει πως το νομοθέτημα που υιοθέτησε η ελληνική Βουλή δεν επαρκεί» για να ικανοποιηθούν τα δικαιώματα της Ένωσης, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας. 

Η τουρκική διπλωματία σημειώνει πως προσδοκά την εγγραφή των μη κυβερνητικών οργανώσεων της «τουρκικής μειονότητας» στα βιβλία των ελληνικών Αρχών, και να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.