ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαϊτάνης στο Newpost: «Η απλή αναλογική θα φέρει ακυβερνησία και φαινόμενα συναλλαγών»

Δημοσίευση 12 Ιουλίου 2018, 09:55 / Ανανεώθηκε 12 Ιουλίου 2018, 18:21
Γαϊτάνης στο Newpost: «Η απλή αναλογική θα φέρει ακυβερνησία και φαινόμενα συναλλαγών»
Facebook Twitter Whatsapp

«Θα την καταργήσουμε»

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευθυμίου

Τα σοβαρά προβλήματα που θα φέρει η απλή αναλογική στον κόσμο της αυτοδιοίκησης, επισημαίνει με συνέντευξή του στο newpost.gr, ο αρμόδιος Γραμματέας της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης. Όπως αναφέρει το στέλεχος της οδού Πειραιώς, ο νόμος που ψηφίζει απόψε η κυβέρνηση, θα δημιουργήσει ακυβερνησία και θα φέρει στην επιφάνεια όχι μόνο φαινόμενα λαϊκισμού, αλλά και φαινόμενα συναλλαγών.

Ο κ. Γαϊτάνης επαναλαμβάνει ότι η ΝΔ, ως κυβέρνηση, θα καταργήσει την απλή αναλογική και παρουσιάζει τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αυτοδιοίκηση, με επίκεντρο τη μεταφορά αρμοδιοτήτων «προς τα κάτω» και την ενίσχυση των οικονομικών των Δήμων. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως τις προσεχείς εκλογές, η ΝΔ δεν θα κινηθεί με την παραδοσιακή λογική των χρισμάτων, αλλά θα ακούσει τις τοπικές κοινωνίες.

Η ΝΔ δηλώνει οτι είναι αντίθετη με την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Για ποιο λόγο;

Δε δηλώνει μόνο η ΝΔ αντίθετη στην απλή αναλογική αλλά η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου της αυτοδιοίκησης! Το προηγούμενο διάστημα είχαμε την ευκαιρία να γυρίσουμε σχεδόν όλη την Ελλάδα και να διοργανώσουμε ανοιχτές εκδηλώσεις διαλόγου με αυτοδιοικητικούς και των δύο βαθμών και όλων των κομματικών αποχρώσεων. Σας διαβεβαιώ οτι η πλειονότητα του κόσμου της αυτοδιοίκησης είναι αντίθετος με την απλή αναλογική. Πρόκειται περι νόμου που θα δημιουργήσει ακυβερνησία και θα φέρει στην επιφάνεια όχι μόνο φαινόμενα λαϊκισμού αλλά και φαινόμενα συναλλαγών που η αυτοδιοίκηση στον τόπο μας απο καιρό είχε αποβάλλει.

Η βασική κριτική πίσω απο την απλή αναλογική είναι οτι θα δημιουργηθεί ακυβερνησία αφού αν κάποιος κυβερνητικός συνασπισμός διαλυθεί δεν υπάρχει η βαλβίδα εκτόνωσης της προσφυγής στις κάλπες. Σε αυτή την περίπτωση που Δήμοι και Περιφέρειες δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις τι θα γίνεται; Προφανώς η Κυβέρνηση επιθυμεί να λαμβάνει εκείνη τις αποφάσεις. Τότε όμως δε θα υπάρχει Αυτοδιοίκηση.

Τι θα κάνει το κόμμα σας αν ψηφιστεί η απλή αναλογική;

Το έχουμε πει ξεκάθαρα! Θα καταργήσουμε την απλή αναλογική και αφού όπως πιστεύουμε οι εθνικές εκλογές θα γίνουν νωρίτερα από τις αυτοδιοικητικές, τότε οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο που προβλέπεται απο τον Καλλικράτη. Κατόπιν θα ανοίξουμε διάλογο με τους θεσμικούς φορείς της αυτοδιοίκησης και αν χρειάζονται αλλαγές στον εκλογικό νόμο, θα εφαρμοστούν δημοκρατικά απο τις μεθεπόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ποιες μεταρρυθμίσεις θα προωθήσει η ΝΔ για την αυτοδιοίκηση αν η ΝΔ κερδίσει τις επόμενες εκλογές;

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παρουσιάσει το περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων μας για την αυτοδιοίκηση στο 1ο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ που διεξήχθει τον Απρίλιο στην Αθήνα. Επιγραμματικά θα σας πω πως η βασική μεταρρύθμιση που η ΝΔ επιθυμεί είναι να επανακαθορίσει τις αρμοδιότητες μεταξύ κεντρικού κράτους και των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης.

Μέσα απο αυτή τη διαδικασία θα προκύψουν οι αρμοδιότητες που θα πρέπει να μεταφερθούν «προς τα κάτω». Επίσης θέλουμε να βοηθήσουμε στα οικονομικά των δήμων με καλύτερη κατανομή των ΚΑΠ μέσω της αναθεώρησης των κριτηρίων, αλλά και να προχωρήσουμε στη σύσταση Ταμείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πόρους απο το ΠΔΕ και τον τακτικό προϋπολογισμό. Επίσης ενθαρρύνουμε τη χρήση υπηρεσιών απο τον ιδιωτικό τομέα όταν αυτές κοστίζουν λιγότερο στους δημότες και είναι ποιοτικότερες.

Επίσης μελετούμε την πιλοτική μεταφορά των Κέντρων Υγείας στην τοπική αυτοδιοίκηση για να ενισχύσουμε τον κοινωνικό τους ρόλο. Επίσης, η εποπτεία που ασκεί το κράτος θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά τη νομιμότητα των πράξεων, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Γενικά στόχος μας είναι η αυτοδιοίκηση Α’ και Β΄ βαθμού να λάβει μεγαλύτερη βαρύτητα στην άσκηση της πολιτικής. Τέλος θα θέλαμε και αυτός είναι μακροπρόθεσμος στόχος, να πετύχουμε την πλήρη απελευθέρωση της αυτοδιοίκησης μεσα απο την οικονομική της ανεξαρτησία. Με άλλα λόγια επιθυμούμε η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει τη δυνατότητα καθορισμού και είσπραξης συγκεκριμένων φόρων. Αναγνωρίζουμε όμως οτι κάτι τέτοιο θέλει προσεκτικό σχεδιασμό.

Συνεπώς, παρατηρείτε οτι εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε το θεσμό και όχι να τον απορρυθμίσουμε όπως κάνει η κυβέρνηση με την απλή αναλογική και τις άλλες στρεβλές διατάξεις που θα προκαλέσουν γενικότερη δυσλειτουργία στην κυβερνησιμότητα δήμων και περιφερειών.

Η ΝΔ θα δωσει χρίσματα στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές;

Tα χρίσματα είναι μια ξεπερασμένη διαδικασία. Εμείς παρακολουθούμε τις τοπικές κοινωνίες. Θέλουμε να δούμε ανθρώπους που έχουν άποψη για τα ζητήματα των δήμων τους και έχουν μια προωθημένη αντίληψη για τη λειτουργία του θεσμού. Στις δημοτικές εκλογές των πρώτο και τελευταίο λόγο τον έχουν οι τοπικές κοινωνίες. Στόχος μας δεν είναι μια κομματική καταγραφή. Στόχος μας είναι να υπάρξει καταγραφή δυνάμεων υπερ μιας αποκεντρωμένης λειτουργίας του θεσμού που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της χώρας.