current views are: 7

12 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση07:20

Αιχμές Τσίπρα σε Ρωσία και Τουρκία στο δείπνο εργασίας του ΝΑΤΟ

«Ανάγκη να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ»

Δημοσίευση 07:20’

«Ανάγκη να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ»

Tην ανάγκη να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για την επίλυση περιφερειακών και διεθνών διαφορών και να προχωρήσει ο διάλογος με τη Ρωσία επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του στο δείπνο εργασίας, με το οποίο ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, σημείωσε ότι “θεωρούμε απαραίτητη την εφαρμογή της Συμφωνίας Μινσκ από όλους”. 

Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του τόνισε ότι:

Οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την επίλυση διεθνών διαφορών και τη προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας. Η Ελλάδα στηρίζει κάθε προσπάθεια σε αυτή τη κατεύθυνση, συνεπώς θεωρούμε θετικές τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα για συμφωνία αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής χερσονήσου και για διάλογο με τη Ρωσία. Μόνο στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να προωθήσουμε την αποπυρηνικοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο και τον έλεγχο των συμβατικών εξοπλισμών, μία νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας με τη Ρωσία, αλλά και αποτελεσματική επίλυση περιφερειακών συγκρούσεων. Προφανώς, δεν μιλάμε εκ του ασφαλούς καθώς και εμείς αντιμετωπίσαμε δυσκολίες σήμερα που αφορούν παρέμβαση στα εσωτερικά μας, ενώ θεωρούμε απαραίτητη την εφαρμογή της Συμφωνίας Μινσκ από όλους. Αλλά η θέση μας υπέρ της εντατικοποίησης του διαλόγου με τη Ρωσία και της αναβάθμισης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, είναι και θα παραμείνει σταθερή.

Ήρθε η ώρα για γενναίες αποφάσεις σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο που θα εξασφαλίσουν την ειρήνη, σταθερότητα και πρόοδο.

Η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα που παρά τις τεράστιες δυσκολίες, αγωνίζεται  για την επίλυση των διαφορών και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της. Με τη  διατήρηση του διαλόγου με την Τουρκία, παρ’όλες τις δυσκολίες, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την επίλυση του ονοματολογικού και στηρίζει ενεργά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Το ΝΑΤΟ μπορεί να προχωρήσει μόνο στη βάση αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των μελών του και αυτό σημαίνει σεβασμό του διεθνούς δικαίου και δίκαιη κατανομή βαρών. Αλλά ούτε εκεί μιλάμε εκ τους ασφαλούς, καθώς παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς είμαστε από τους λίγους που τηρούμε τις δεσμεύσεις μας στο ΝΑΤΟ.


σχετικα αρθρα