ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα δύο «όπλα» του ΚΙΝΑΛ απέναντι στα εκλογικά κόλπα

του Σωτήρη Μπολάκη - Δημοσίευση 12 Ιουλίου 2018, 10:29 / Ανανεώθηκε 17 Ιουλίου 2018, 11:07
Τα δύο «όπλα» του ΚΙΝΑΛ απέναντι στα εκλογικά κόλπα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Η κα Γεννηματά θα καταγγείλει τον καιροσκοπισμό και τον τακτικισμό της κυβέρνησης

Τα «παιχνίδια» της κυβέρνησης με τα πίσω - μπρος στο θέμα της ημερομηνίας διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών προφανώς και δεν αφήνουν αδιάφορο το ΚΙΝΑΛ. Όμως δεν δείχνουν και να το ανησυχούν.

Στη Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν την απόλυτη αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να κατεβάσει υποψηφίους και με το αβαντάζ της πλειοψηφικής τάσης της παράταξης στους Δήμους και τις Περιφέρειες με καλές και δοκιμασμένες επιλογές στο χρόνο προσώπων των οποίων η επανεκλογή θεωρείται δεδομένη, εκτιμούν ότι τα όποια οφέλη της κυβέρνησης θα μετρηθούν σε μονοψήφια ποσοστά.

Διαβάστε ακόμη: Αποδέχθηκε ο Σκουρλέτης την τροπολογία για τις αυτοδιοικητικές - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Εκτός από τη στόχευση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι μέρος της στρατηγικής του να φέρει μαζί ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές παραμένει και ο σφετερισμός του χώρου του κέντρου. «Στοχεύουν στο μπάχαλο και μέσα από την αναταραχή να σπάσουν τους εκλογικούς μηχανισμούς των αντιπάλων τους» έλεγε έμπειρο κομματικό στέλεχος, αλλά συμπλήρωνε ότι «συνήθως οι σχεδιασμοί του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα κρατούν μέχρι δύο εβδομάδες».

Αντι – λαϊκιστικό μέτωπο

Αντιλαμβάνονται πολύ καθαρά στη Χαριλάου Τρικούπη ότι οι διπλές κάλπες έχουν τη σημειολογία τους για την κυβερνητική παράταξη γιατί ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει την ευρωπαϊκή Αριστερά να του δείχνει την έξοδο – τελευταίες σκληρές δηλώσεις Μελανσόν - και μάλιστα σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.  

Διαβάστε ακόμη: Το παρασκήνιο της τροπολογίας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Το δρόμο αυτό τον έχει ακολουθήσει και ο ίδιος με μεγάλη προσήλωση στο στόχο του να μετατραπεί στον εκφραστή της στροφής της στα αριστερά στο πλαίσιο της διάσωσης ενός χώρου που για την ώρα βρίσκεται σε σημαντική υστέρηση και κατά την παραδοχή των ίδιων των ηγετών της. Βλέπουν λοιπόν και στο ΚΙΝΑΛ ότι το μέτωπο της προοδευτικής συμμαχίας που στήνεται στη Ευρώπη για την αντι-λιτότητα θα επιχειρηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ με την παράλληλη διεξαγωγή των δύο εκλογικών αναμετρήσεων να μπει ως πολιτικό διακύβευμα της αναμέτρησης και στις αυτοδιοικητικές κάλπες.

Το όχι στον λαϊκισμό που θα ακουστεί ξεκάθαρα από το ΚΙΝΑΛ θα είναι η απάντηση στις προσπάθειες της κυβερνητικής πλειοψηφίας να δημιουργήσει μέτωπα με τη δεξιά στηρίζοντας ως ουρά τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ. Χωρίς να αποκαλύπτουν όλα τα όπλα τους τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο θα επιχειρήσουν να τερματίσουν εν τη γενέσει της μια τέτοια απόπειρα λαθροχειρίας και θα καθηλώσουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στα πραγματικά του μεγέθη, εκτιμούν.

Οργανωτική επάρκεια

Γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, όλα στο ΚΙΝΑΛ έχουν τρέξει με τόση αστραπιαία ταχύτητα ενόψει της κάλπης και ο Γιώργος Καμίνης σύμφωνα με πληροφορίες έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δουλειάς.

Και αυτό είναι ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα του εκλογικού σχεδιασμού μιας και η ανακοίνωση σημαντικών υποψηφίων και η στήριξη σε υπάρχοντες που έχει γίνει ήδη δεν άφησε περιθώρια πρωτοβουλιών στο ΣΥΡΙΖΑ, από τη μια πλευρά να δημιουργήσει πρώτος επικοινωνιακές εντυπώσεις στα πρόσωπα που κατεβάζει η κεντροαριστερά και από την άλλη έχει προηγηθεί και η κατάλληλη προετοιμασία για την αποφυγή και από τους ίδιους τους υποψήφιους δημιουργίας μια επίπλαστης εικόνας συμπόρευσης.

Σε μια βαθύτερη ανάλυση αποκρούονται ως ένα βαθμό και τα προεκλογικά ταξίματα της κυβέρνησης στις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να κερδίσει την αποδοχή τους και να νομιμοποιηθεί δηλαδή μέσω της παραδοσιακής οδού η στήριξη στο πρόσωπο των υποψηφίων.

Εφ’ όλης της ύλης στη Βουλή

Μεγάλο μέρος αποδόμησης της στρατηγικής Τσίπρα μέχρι τον Μάιο θα κάνει στην τοποθέτησή της σήμερα η Φώφη Γεννηματά λίγο πριν την καταψήφιση του «Κλεισθένη 1».

Η κα Γεννηματά θα καταγγείλει τον καιροσκοπισμό και τον τακτικισμό της κυβέρνησης  στα όρια της απαξίωσης των θεσμών της αυτοδιοίκησης και από το ίδιο βήμα θα καταγγείλει όλες τις τρέχουσες πτυχές της κυβερνητικής πολιτικης που φέρνουν νέες εθνικές ήττες. Τόσο οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταμνημονιακή εποτπεία όσο και οι χειρισμοί σε αλβανικό και σκοπιανό θα είναι το προνομιακό πεδίο που ανοίγουν οι ίδιοι οι χειρισμοί της για να πλήξει την αξιπιστία της κυβέρνησης στην πιο κρίσιμη φάση για την ελληνική οικονομία.