ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κατρούγκαλος στο «Ακραίως»: Εκβιασμός του ΔΝΤ οι νέες περικοπές των συντάξεων

Δημοσίευση 12 Ιουλίου 2018, 12:32 / Ανανεώθηκε 17 Ιουλίου 2018, 11:26
Γ. Κατρούγκαλος στο «Ακραίως»: Εκβιασμός του ΔΝΤ οι νέες περικοπές των συντάξεων
Facebook Twitter Whatsapp

«Φεύγοντας από τα μνημόνια, θα το θέσουμε ξανά στους Ευρωπαίους».

«Ήρθε ένας εκβιασμός από το ΔΝΤ, που έλεγε ότι ο ΕΦΚΑ θα είναι ελλειμματικός, περικόψτε εκ νέου τις συντάξεις. Όμως είναι πλεονασματικός. Επομένως αυτόν τον εκβιασμό θα τον εμποδίσουμε και θα τον ανατρέψουμε» υποσχέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος στην  εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ.

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι να ισχύσει ο νόμος μου, που προβλεπόταν ότι η προσωπική διαφορά θα μείνει για πάντα. Φεύγοντας από τα μνημόνια, θα το θέσουμε ξανά στους Ευρωπαίους. Δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης, δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα. Ο ασφαλιστικός νόμος είναι μεταρρύθμιση, η περικοπή δεν είναι. Όλες οι χώρες έχουν ένα κοίταγμα του προϋπολογισμού και εμείς μια μεταμνημονιακή εποπτεία. Ο ασφαλιστικός νόμος είναι μεταρρύθμιση, η περικοπή δεν είναι».

«Δεν έχουμε καβγά με τη Ρωσία»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δεν δέχθηκε ότι θα επηρεαστούν οι σχέσεις με τη Ρωσία με την απέλαση των διπλωματών. «Δεν έχουμε καβγά με την Ρωσία. Έχουμε κατεξοχήν παραδοσιακά φιλικές σχέσεις. Και υπάρχει αμοιβαία βούληση για ακόμα καλύτερες. Αλλά οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Απόδειξη ότι τις διατηρούμε είναι ότι δεν αποσύραμε διπλωμάτες στο συμβάν με τον Σκριπάλ στην Αγγλία, αλλά τώρα είχαμε διασταυρωμένα στοιχεία δεν μπορούμε να μην αντιδράσουμε. Οι Ρώσοι δείχνουν μια αυτοσυγκράτηση. Αντιλαμβάνονται ότι είναι ένα μεμονωμένο γεγονός που δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις μας» υποστήριξε, ενώ για την πρόσκληση της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ, σημείωσε πως: «Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν έχει αντίρρηση στην ευρωπαϊκή ένταξη των δυτικών Βαλκανίων, αλλά θίγει τα δικά της αμυντικά συμφέροντα η ένταξη στο ΝΑΤΟ».

«Βλέπετε λαοθάλασσα στα συλλαλητήρια;»

Ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για εθνικά επωφελή συμφωνία με την ΠΓΔΜ και όωπς εξήγησε: «Έως τώρα όλοι την έλεγαν Μακεδονία. Θα εφαρμόσουμε στην πράξη την εθνική γραμμή, απαιτώντας την συνταγματική αναθεώρηση. Δεν είναι εύκολο να αλλάζει μια χώρα το όνομά της και το σύνταγμά της».

Ενώ για τον αμοιβαίο έλεγχο των βιβλίων υπεραμύνθηκε: «Το ελληνικό κράτος πράγματι ποτέ δεν είχε αλυτρωτικές τάσεις. Όμως υπάρχουν και τρελαμένοι που φωνάζουν στα όπλα στα όπλα να πάρουμε τα Σκόπια, αυτό δεν είναι αλυτρωτικό;»

«Υπάρχουν πατριώτες, που δεν θέλουν να υπάρχει καθόλου η λέξη «Μακεδονία», και το καταλαβαίνω. Τους διαφοροποιώ από τους τρελαμένους. Πλέον αυτοί που δίνουν την τάση στα συλλαλητήρια δεν είναι οι πατριώτες, αλλά οι τρελαμένοι. Όμως βλέπω εκατοντάδες ανθρώπους στα συλλαλητήρια, όχι χιλιάδες. Εσείς βλέπετε καμιά λαοθάλασσα;».

«Στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές»

Ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε αντίθετος με τις πρόωρες εκλογές, ενώ υποστήριξε ότι όταν θα γίνουν «θα τις κερδίσουμε. Υπάρχει ζήτημα αξιοπιστίας στις δημοσκοπήσεις. Οι πρόωρες εκλογές είναι ανώμαλο πράγμα, το επιχειρούν οι κυβερνήσεις όταν νομίζουν ότι έχουν πλεονέκτημα. Το κριτήριο είναι τι είναι καλό για τον τόπο. Η οικονομία είναι σε ανοδική πορεία και δεν θέλουμε να ανακόψουμε με πρόωρες εκλογές. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας το φθινόπωρο του 2019».