current views are: 7

12 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση09:48

Κ. Τασούλας στο «Ακραίως»: Τα Σκόπια θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ακόμα κι αν δεν κυρωθεί η συμφωνία

«Η σφαίρα που φεύγει από περίστροφο, δεν επιστρέφει. Θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είτε ως Βόρεια Μακεδονία, είτε ως πρώην ΠΓΔΜ».

Δημοσίευση 09:48’

«Η σφαίρα που φεύγει από περίστροφο, δεν επιστρέφει. Θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είτε ως Βόρεια Μακεδονία, είτε ως πρώην ΠΓΔΜ».

Για απώλεια ενός σημαντικού προνομίου από την κυβέρνηση έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ, για την πρόσκληση που έλαβαν τα Σκόπια από το ΝΑΤΟ και υποστήριξε πως: «Η σφαίρα που φεύγει από περίστροφο, δεν επιστρέφει. Θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είτε ως Βόρεια Μακεδονία, είτε ως πρώην ΠΓΔΜ. Ασχέτως της κυρώσεως από το ελληνικό Κοινοβούλιο».

«Η συμφωνία των Πρεσπών που κανονικά λέγεται των ψαράδων παρέχει έννομα αποτελέσματα στο διεθνές πεδίο, και προχωρά κανονικά η ένταξη. Χάσαμε το προνόμιο που είχαμε κερδίσει στο Βουκουρέστι το 2008. Εκλήθησαν τα Σκόπια, για διαδικασίες ενταξιακές στο ΝΑΤΟ. Αρχίζει και κυλάει η διαδικασία, η οποία είχε συγκρατηθεί το 2008, γιατί η ΝΔ είχε κανόνα «Πρώτα η λύση και μετά η ένταξη». Αυτό τώρα αντιστράφηκε. Νομίζω όλη η ιστορία, η προσπάθεια και η αγωνία ήταν για το προσκλητήριο και αυτό επεδόθη. Όλοι είπαν «Επιτέλους μπήκε η ελληνική υπογραφή. Είτε ως Βόρεια Μακεδονία είτε ως ΠΓΔΜ θα είναι μέλη του ΝΑΤΟ κι εμείς θα έχουμε υποστεί αυτή την απώλεια του προνομίου του Βουκουρεστίου».

Ο βουλευτής της ΝΔ δεν πιστεύει ότι το επεισόδιο με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών θα επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Παλιότερα είχαμε έντονα προβλήματα με Σοβιετική Ένωση. Αυτό είναι παρανυχίδα. Νομίζω δεν θα έχει επιπτώσεις. Θα θυμώσει με την Ελλάδα που απέλασε δύο κατώτερους διπλωμάτες, και θα αγαπήσει την Τουρκία που της κατέρριψε το αεροσκάφος;

Αυτό το επεισόδιο δεν θα είναι καθοριστικό της Ελλάδας -0 Ρωσίας. Η Ρωσία έχει σταθερή πολιτική, μπορεί να διαμαρτυρηθεί μπορεί να προχωρήσει σε αντίποινα, αλλά δεν θα επηρεαστεί».

Ο κ. Τασούλας επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το άνοιγμα σημαντικών θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.

«Η κυβέρνηση μεγαλοπιάστηκε, επιχείρησε να λύσει σοβαρά και μακροχρόνια προβλήματα, βλέποντας όμως το βαρύ κόστος, αυτοσυγκρατείται. Έσπασαν μούτρα τους γιατί είδαν την αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας και στο θέμα της ελληνοαλβανικής συμφωνίας υπάρχει πάγωμα».


σχετικα αρθρα