current views are: 8

12 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση11:28

Ντιμιτρόφ: Για μας δεν υπάρχει άλλο σχέδιο από την ενσωμάτωση στην ΕΕ

«Το προσφυγικό πρόβλημα έγινε τόσο μεγάλη πρόκληση, επειδή δεν έχουμε μια παγκόσμια λύση»

Δημοσίευση 11:28’

«Το προσφυγικό πρόβλημα έγινε τόσο μεγάλη πρόκληση, επειδή δεν έχουμε μια παγκόσμια λύση»

«Το προσφυγικό πρόβλημα έγινε τόσο μεγάλη πρόκληση, επειδή δεν έχουμε μια παγκόσμια λύση. Ακόμα και μια ευρωπαϊκή λύση από μόνη της δεν αρκεί. Γι’ αυτό κάθε εθνικός μονόδρομος είναι καταδικασμένος να αποτύχει», τονίζει σε συνέντευξή του στη γερμανική Die Welt ο υπουργός Εξωτερικων της πΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ.

«Είναι απλό για ορισμένους πολιτικούς να υπόσχονται στον κόσμο απλές λύσεις, θέλοντας να κλείσουν τα σύνορα και να χτίσουν τείχη. Υπόσχονται τους παλιούς, καλούς καιρούς. Αλλά δεν μπορούν να βρεθούν λύσεις ομφαλοσκοπώντας. Μόνο με συνεργασία και βοήθεια στις χώρες προέλευσης μπορούμε εμείς στην Ευρώπη να είμαστε σίγουροι. Γι’ αυτό θα πρέπει να κάνουμε κάτι και για τη Συρία. Μπορεί να πάρει χρόνο και να κοστίσει πολιτικές καριέρες, αλλά μια μέρα θα έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική», προσθέτει.

Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ τονίζει ότι το 70-80% των πολιτών της χώρας του είναι υπέρ της ένταξης στην ΕΕ.

«Ζούμε τώρα μια συγκυρία σαν του 2004, όταν λάβαμε το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Έπρεπε λόγω της διένεξης για το ονοματολογικό να περιμένουμε πολύ. Στο μεταξύ, λάβαμε την ένατη θετική σύσταση από τις Βρυξέλλες. Τρία τέταρτα του εμπορίου μας γίνονται με την ΕΕ. Το ίδιο μεγάλο είναι το ποσοστό των ξένων επενδυτών. Για μας δεν υπάρχει άλλο σχέδιο από την ενσωμάτωση στην ΕΕ.Το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να είναι δική μας απόφαση και μόνο δική μας. Κανείς δεν μας ανάγκασε να ενσωματωθούμε στη Δύση. Το 70 με 80% των πολιτών μας υποστηρίζουν και την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Πρέπει τώρα να παρουσιάσουμε έργο. Μακροπρόθεσμα η ένταξή μας θα είναι καλή για τη σταθερότητα στη Βαλκανική».

Πηγή: ΑΠΕ


σχετικα αρθρα