ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποσημείωση στη διακήρυξη του ΝΑΤΟ: Η Τουρκία αναγνωρίζει τη «Μακεδονία»

Δημοσίευση 12 Ιουλίου 2018, 15:40 / Ανανεώθηκε 17 Ιουλίου 2018, 11:01
Υποσημείωση στη διακήρυξη του ΝΑΤΟ: Η Τουρκία αναγνωρίζει τη «Μακεδονία»
Photo: ΑΠΕ/ΕΡΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Τουρκική παρέμβαση στη διακήρυξη της Συνόδου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το κείμενο της πρόσκλησης του ΝΑΤΟ για την ένταξη του ΠΓΔΜ στη Συμμαχία περιλαμβάνει υποσημείωση που διευκρινίζει ότι η Άγκυρα αναγνωρίζει ήδη τη χώρα με το σημερινό συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Η πρόσκληση προς τα Σκόπια προβλέπει ένταξη της ΠΓΔΜ εφόσον ολοκληρωθούν οι συνταγματικές αλλαγές και υιοθετηθεί επίσημα η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία». Ωστόσο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η Άγκυρα φαίνεται ότι επέμεινε στις δικές της διευκρινίσεις.

Η παράγραφος 62 της διακήρυξης της Συνόδου αναφέρει πως το ΝΑΤΟ «επαναβεβαιώνει τη δέσμευση στην Πολιτική Ανοικτής Θύρας σύμφωνα με το Άρθρο 10 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Συμμαχίας. Η ένταση του Μαυροβουνίου πέρυσι και η σημερινή πρόσκληση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αποτελούν απτές αποδείξεις αυτής της δέσμευσης».

Η λέξη «Μακεδονία» σημειώνεται με αστερίσκο, ο οποίος προφανώς προστέθηκε με πρωτοβουλία της Τουρκίας, και παραπέμπει στην υποσημείωση «Η Τουρκία αναγνωρίζει τη ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’ με τη συνταγματική ονομασία της».

Διαβάστε επίσης: 

Ο Ερντογάν δυναμιτίζει τη συνάντηση με Τσίπρα: Έθεσε δημόσια θέμα για τη Θράκη 

Μετωπική στο ΝΑΤΟ: Απείλησε με αποχώρηση ο Τραμπ - «Οι σύμμαχοι θα αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες» 

Τι αναφέρει η επίσημη πρόσκληση της ΠΓΔΜ από το ΝΑΤΟ