ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικός «πόλεμος» ΗΠΑ – Ρωσίας για την ΠΓΔΜ με την Ελλάδα στη μέση

Δημοσίευση 12 Ιουλίου 2018, 16:03 / Ανανεώθηκε 17 Ιουλίου 2018, 11:46
Διπλωματικός «πόλεμος» ΗΠΑ – Ρωσίας για την ΠΓΔΜ με την Ελλάδα στη μέση
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων από Ουάσινγκτον και Μόσχα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διπλωματικός «πόλεμος» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας ξέσπασε με αφορμή την πρόσκληση από το ΝΑΤΟ προς την ΠΓΔΜ για ενταξιακές διαπραγματεύσεις, καθώς επίσης και για τις πληροφορίες περί παρεμβάσεων της Μόσχας στην Βόρεια Ελλάδα ώστε να ναρκοθετήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως την Ελλάδα στο δικαίωμα της να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία στην ευρύτερη περιοχή.

 

 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους στο παρελθόν για τη ρωσική κακοήθη επιρροή σε αυτή τη περιοχή. Η παρέμβαση στις δημοκρατικές διαδικασίες των άλλων χωρών είναι απαράδεκτη και στηρίζουμε την Ελλάδα στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της».

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις πιθανές προσπάθειες που καταβάλει η Ρωσία με σκοπό την υπονόμευση της συμφωνίας που επετεύχθη για την επίλυση του θέματος του ονοματολογικού με την ΠΓΔΜ.

«Οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες ενέργειες στο παρελθόν, όπως και άλλες χώρες, για να στείλουν ένα μήνυμα σχετικά με την αποσταθεροποιητική, απαράδεκτη ρωσική συμπεριφορά, και σημειώνουμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις πιθανές ρωσικές προσπάθειες για την υπονόμευση της σημαντικής συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα του ονοματολογικού».

Η αμερικανική τοποθέτηση έρχεται σε συνέχεια των όσων είπε στη Συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη Σύνοδο Κορυφής: «Κάθε ανάμειξη [σ.σ. στις συνομιλίες] από άλλες χώρες είναι απαράδεκτη».

Από την πλευρά του το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με μια σκληρή ανακοίνωση καταδίκασε την πρόσκληση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις που έλαβε η ΠΓΔΜ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας. «Η εξαναγκαστική απορρόφηση της Μακεδονίας (sic) από το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει ότι η πολιτική των “ανοιχτών θυρών”, έχει γίνει στόχος και εργαλείο για να απόκτηση γεωπολιτικού ελέγχου», τονίζει το Ρωσικό ΥΠΕΞ.

Το διπλωματικό μπρα ντε φερ μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για την ΠΓΔΜ έρχεται σε συνέχεια των πληροφοριών ότι η Ελλάδα απέλασε Ρώσους διπλωμάτες για «παράνομη δραστηριότητα στα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Είχαμε προειδοποιήσει τις ρωσικές αρχές εδώ και καιρό για τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων διπλωματών και πολιτών. Την Παρασκευή το κάναμε επίσημο, δίνοντάς τους ένα λογικό χρονικό διάστημα προκειμένου να φύγουν από τη χώρα», υποστήριξε  η διπλωματική πηγή στο Reuters.  

Μάλιστα χαρακτήρισε αδικαιολόγητη τη ρωσική προειδοποίηση για απέλαση Ελλήνων διπλωματών, τονίζοντας πως οι Έλληνες διπλωμάτες λειτουργούν βάσει των καθηκόντων τους. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε κάνει έμμεση αναφορά στις εν λόγω παρεμβάσεις, τονίζοντας:

«Οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την επίλυση διεθνών διαφορών και τη προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας. Η Ελλάδα στηρίζει κάθε προσπάθεια σε αυτή τη κατεύθυνση, συνεπώς θεωρούμε θετικές τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα για συμφωνία αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής χερσονήσου και για διάλογο με τη Ρωσία. Μόνο στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να προωθήσουμε την αποπυρηνικοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο και τον έλεγχο των συμβατικών εξοπλισμών, μία νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας με τη Ρωσία, αλλά και αποτελεσματική επίλυση περιφερειακών συγκρούσεων. Προφανώς, δεν μιλάμε εκ του ασφαλούς καθώς και εμείς αντιμετωπίσαμε δυσκολίες σήμερα που αφορούν παρέμβαση στα εσωτερικά μας, ενώ θεωρούμε απαραίτητη την εφαρμογή της Συμφωνίας Μινσκ από όλους. Αλλά η θέση μας υπέρ της εντατικοποίησης του διαλόγου με τη Ρωσία και της αναβάθμισης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, είναι και θα παραμείνει σταθερή».

Η Μόσχα έχει προαναγγείλει απελάσεις Ελλήνων διπλωματών, κρατά όμως χαμηλούς τόνους. 

«Σε θέματα όπως είναι οι απελάσεις διπλωματών υπάρχει η πάγια τακτική της συμμετρικής συνέπειας» τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Η Ρωσίδα αξιωματούχος εξήγησε «ότι σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη δεν προσφέρει τίποτα θετικό στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπ´ όψιν ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν τη δική τους αξία διότι μιλάμε όχι για εικονικές σχέσεις αλλά για την πρακτική αμοιβαίας δράσης προς όφελος των δυο λαών».

Διαβάστε επίσης:

►Ελληνική διπλωματική πηγή: Ζητήσαμε την απέλαση των Ρώσων στις 6 Ιουλίου

►Αιχμές Τσίπρα σε Ρωσία και Τουρκία στο δείπνο εργασίας του ΝΑΤΟ