ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Παραδόθηκε στον Ζάεφ η πρόσκληση ενταξιακής διαδικασίας

Δημοσίευση 12 Ιουλίου 2018, 17:40 / Ανανεώθηκε 12 Ιουλίου 2018, 17:48
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Παραδόθηκε στον Ζάεφ η πρόσκληση ενταξιακής διαδικασίας
Photo: ΑΠΕ/ΕΡΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Συγχαρητήρια του Στόλντενμπεργκ στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την πρόσκληση του ΝΑΤΟ προς την κυβέρνηση των Σκοπίων για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών παρέδωσε στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Σε μια ειδική τελετή , οι Στόλτενμπεργκ και Ζάεφ υπέγραψαν την επιστολή.

Ο γγ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας ήρε το εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών και τώρα η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ προσέθεσε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας για την ονομασία είναι προς το συμφέρον της ΠΓΔμ και της ευρύτερης περιοχής, και συνεχάρη τον Ζάεφ για το πολιτικό του σθένος.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι η ΠΓΔΜ θα γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ μόνο όταν ολοκληρωθούν οι εσωτερικές διαδικασίες που θα επικυρώνουν τη συμφωνία της ονομασίας.

«Είναι μια σημαντική και περήφανη μέρα για τη χώρα και την περιοχή», ανέφερε ο γγ του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η Συμμαχία επιθυμεί να δει τη χώρα στην καρδιά μιας «σταθερής, δημοκρατικής και ευήμερης περιοχής», κάτι που σήμερα επιτυγχάνεται.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ευχαρίστησε τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ για την πρόσκληση που απηύθυναν στη χώρα του, λέγοντας ότι είναι μια «ιστορική απόφαση για τη χώρα μου και τους πολίτες της», μετά από δύο δεκαετίες προσπαθειών.

Ο Ζ.Ζάεφ ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ που βοήθησαν στο «όραμα» της ΠΓΔΜ.

«Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στη σταθερότητα στα Βαλκάνια στο μέλλον, πρόσθεσε ο Ζ. Ζάεφ και ευχαρίστησε τον γγ του ΝΑΤΟ για τη στήριξή του στις προσπάθειες της χώρας του.

Τέλος, ο Ζ. Ζάεφ κάλεσε τους πολίτες της ΠΓΔΜ να γιορτάσουν το ιστορικό αυτό γεγονός στις 14 Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ