ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Τσίπρας και Καμμένος παραχωρούν στα Σκόπια το ΝΑΤΟϊκό διαβατήριο

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 12 Ιουλίου 2018, 18:25 / Ανανεώθηκε 17 Ιουλίου 2018, 11:39
Μητσοτάκης: Τσίπρας και Καμμένος παραχωρούν στα Σκόπια το ΝΑΤΟϊκό διαβατήριο
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

«Διπλή ντροπή από ένα δίδυμο ντροπής»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σκληρή και ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή.

«Δεν θα σταματήσετε να μας αιφνιδιάζετε για το τι θα κάνετε για να παραμείνετε κολλημένοι στην καρέκλα. Με αυτό που κάνετε και με το υπονοούμενο ότι μπορεί να έχουμε τετραπλές εκλογές υπονομεύετε την αυτοδιοίκηση, κανιβαλίζετε τους θεσμούς και προχωράτε σε άγριες εκλογικές μεθοδεύσεις! Ο λογαριασμός όμως θα έρθει σε όλες τις κάλπες, όποτε και αν αυτές στηθούν! Θέλετε να τις κάνετε όλες μαζί; Δοκιμάστε το! Θα καταλάβετε ότι η κοινωνία έχει αποφασίσει να σας τιμωρήσει! Η λαϊκή δυσαρέσκεια θα μεταβληθεί σε μετωπική απόρριψη της κυβέρνησης. Αν το επιχειρήσετε θα χάσετε παντού και θα τα χάστε όλα μονομιάς!». Με τα λόγια αυτά ο επικεφαλής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, στηλίτευσε την πολιτική της κυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικά στην τροπολογία που ταυτίζει τον χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών.

Ο κ. Μητσοτάκης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση για όλα τα ανοιχτά μέτωπα, από το Μακεδονικό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως τις εθνικές εκλογές και την ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού. Αναλυτικότερα, δήλωσε πως ένας κακός νόμος για τις τοπικές κοινωνίες εντός συνόρων, συζητιέται την ώρα που εφαρμόζονται τετελεσμένα σε μια κάκιστη συμφωνία εκτός συνόρων. «Στην Ελλάδα υπονομεύονται οι δήμοι και οι περιφέρειες, στις Βρυξέλλες παραδίδουν στα Σκόπια το νατοϊκό διαβατήριο. Έχοντας εκχωρήσει τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Δώσαμε στους Έλληνες erga omnes το όνομα Β. Μακεδονία, και εμείς πήραμε erga omnes την μακεδονική ταυτότητα, είπε επί λέξει ο k. Ζάεφ σε συνέντευξή του. Erga omnes επικίνδυνοι για τα συμφέροντα της χώρας, είστε, λέω εγώ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 Ο κ. Μητσοτάκης επικέντρωσε την τοποθέτησή του σε δύο άρθρα του Κλεισθένη για τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: την απλή αναλογική και την αλλαγή της θητείας και κυρίως του χρόνου ανάδειξης των τοπικών αρχόντων.

«Είναι ελαφρώς τραγελαφικό σημείο ο χρόνος των εκλογών! Οι τελευταίες εξελίξεις και αυτά που έγιναν στη βουλή δείχνουν ότι ακόμα και αυτές τις εκλογές θέλετε να τις μετατρέψετε σε εργαλείο μικροπολιτικής ευτέλειας! Εσείς δεν είχατε πει κ. Σκουρλέτη ότι δεν πρέπει να συμπίπτουν αυτές οι εκλογές για να μη νοθεύεται το διακύβευμα των ευρωεκλογών;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε αναφερόμενος στην απλή αναλογική: «πρέπει να σκεφτείτε καλά πως με το σύστημα αυτό δίνετε τη δυνατότητα σε κάθε πολιτικό τυχοδιώκτη αλλά και την ΧΑ να φτιάξει ερείσματα! Από πολιτικός χορηγός γίνεστε και πολιτικός ευεργέτης!».

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε πως στο Α’ εξάμηνο της δικής του διακυβέρνησης θα κατατεθεί σχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση σε τέσσερις βασικές κατευθύνσεις: τον τολμηρό ανασχεδιασμό των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, την τολμηρή απονομή πόρων σε αυτήν με συμπράξεις ιδιωτικούς και δημοσίου τομέα, η εποπτεία του κεντρικού κράτους να γίνει όπως ορίζει το Σύνταγμα με απλές διαδικασίες που δεν θα εμποδίζουν το έργο της και μια γενναία εσωτερική αναδιοργάνωση δήμων και περιφερειών με  αποσαφήνιση του δυναμικού τους και ένα σύστημα αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των υπαλλήλων.

Για την κατάτμηση των περιφερειών ο κ. Μητσοτάκης είπε πως υπό κανονικές συνθήκες το κόμμα του δεν θα έμπαινε καν στη συζήτηση. «όμως», είπε «ασκούμε υπεύθυνη αντιπολίτευση γι’ αυτό προτείναμε μια έντιμη λύση! Μαζί με την κατάτμηση κίνηση σωστή και επιβεβλημένη που την έχω υποστηρίξει από το 2004, να δώσουμε τώρα τη δυνατότητα στους εγγεγραμμένους συμπολίτες στους εκλογικούς καταλόγους που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους».

«Τι φοβάστε κ. Σκουρλέτη και δεν το κάνετε τώρα;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: « δεν θέλατε ποτέ αν γίνε και τώρα βέβαια η σπουδή σας να παραπέμψετε το θέμα σε κάποια επιτροπή άρα στις καλένδες, δείχνει ότι φοβάται η κυβερνητική πλειοψηφία την πολιτική ετυμηγορία των νέων που κορόιδεψε και έδιωξε από τη χώρα! Όπως φοβάστε και τη κρίση των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό και έχουν εμπειρία σε σύγχρονα κράτη και δημοκρατίες. Αυτών που ξέρουν πως θα μπορούσε να ήταν η χώρα αν δεν είχαν βάλει την όπισθεν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας: « η διάκριση που κάνετε είναι βαθιά αντιδημοκρατική και συνδέει την ψήφο του εξωτερικού με την οικονομική ισχύ! Όποιος έχει λεφτά παίρνει το αεροπλάνο και ψηφίζει. Ντροπή σας μιλάτε και από πάνω δεν ντρέπεστε λίγο;».

Σε εκείνο το σημείο ο επικεφαλής της ΝΔ δεσμεύτηκε πως η δική του κυβέρνηση θα φέρει νέο εκλογικό νόμο που θα ψηφίσει αμέσως μετά τις εκλογές, όπου θα δώσει την αυτονόητη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους.