current views are: 10

12 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση18:03

«Σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας», ζητεί ο Τσίπρας από τη Ρωσία – Στον αέρα η επίσκεψη Λαβρόφ

Επιβεβαιώνεται η απόπειρα παρεμβάσεων στην Ελλάδα

Δημοσίευση 18:03’

Επιβεβαιώνεται η απόπειρα παρεμβάσεων στην Ελλάδα

Τα πυρά του κατά της Ρωσίας με αφορμή τις πληροφορίες περί παρεμβάσεων της Μόσχας στη Βόρεια Ελλάδα για να υποσκάψει τη συμφωνία των Πρεσπών, έστρεψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

«Είμαι υποχρεωμένος να υπερασπίζομαι την εθνική κυριαρχία. Επιδιώκουμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και καλές σχέσεις με τις περισσότερες χώρες, εντούτοις έχουμε την απαίτηση να σέβονται όλες οι χώρες την εθνική μας κυριαρχία. Και όταν βλέπουμε κάποια περιστατικά τα οποία δεν κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, λαβμάνουμε τα απαραίτητα μέτρα».

Σχολιάζοντας την ενταξιακή πρόσκληση που έλαβε η ΠΓΔΜ από το ΝΑΤΟ, έκανε λόγο για ιστορική ημέρα «γιατί μετά από 10 ολόκληρα χρόνια παίρνει σάρκα και οστά η απόφαση της Συνόδου του Βουκουρεστίου. Με τη διακήρυξη της Συνόδου των Βρυξελλών και με την παράγραφο 63 καθίσταται απολύτως σαφές πως η ΠΓΔΜ ξεκινά ενταξιακές συνομιλίες οι οποίες θα καταλήξουν εάν και μόνο εάν ολοκληρωθεί η αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας μετά και τη συνταγματική μεταρρύθμισης. Βαθιά υποκρισία των πολιτικών δυνάμεων που έχουν την ευθύνη για το πώς φτάσαμε έως εδώ. Κυρίως όσοι συμμετείχαν στις διαδικασίες και γνωρίζουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των ηγετών κρατών – μελών όταν αναφέρονται σε αυτή τη χώρα, αναφέρουν το “Μακεδονία”. Όλα αυτά θα αλλάξουν με την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η μοναδική Μακεδονία θα είναι το ελληνικό γεωγραφικό διαμέρισμα».

Εξαπέλυσε επίσης σφοδρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά, για τις επικρίσεις τους κατά της συμφωνίας: «Η στάση της αντιπολίτευσης υποτιμά και τη νοημοσύνη των πολιτών. (…) Πριν από λίγες ημέρες μας είπαν πως οι κκ Μοσκοβισί – Γιουνκέρ είναι ψεύτες γιατί είπαν πως τελείωσε το μνημόνιο. Χτες μας είπαν πως ο κ. Στόλτενμπεργκ είναι ψεύτης που επανέλαβε τα όσα ανέφερε η σύνοδος του Βουκουρεστίου. Δεν μπορεί όλοι να είναι ψεύτες. Κυρίως η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, αλλά τον ακολουθεί και η κ. Γεννηματά, έχουν αποφασίσει να αναδείξουν με στρεβλό τρόπο κρίσιμα εθνικά θέματα, γιατί έχουν πέσει έξω στις προβλέψεις τους για την οικονομία. Αυτό είναι επώδυνο και επικίνδυνο, ιδίως για τα εθνικά συμφέροντα. (…) Ιδίως τώρα δεν μπορούμε να παρακολουθούμε την εθνολαϊκιστική μεταμόρφωση του κ. Μητσοτάκη και της αντιπολίτευσης».

Απαντώντας επίσης στις τοποθετήσεις του Πάνου Καμμένου για τη συμφωνία των Πρεσπών στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε: «Γνωστό πως δεν συμπίπτουν οι απόψεις μας με τον κ. Καμμένο. Στη Σύνοδο δεν απασχόλησε ούτε εμένα, ούτε τον υπουργό Άμυνας το ζήτημα για την κύρωση της συμφωνίας .Δεν υπήρξε καμία αναφορά στο ζήτημα αυτό στις πολύωρες συζητήσεις, το ζήτημα ήταν το μέλλον της συμμαχίας. Ως εκ τούτου έχω την αίσθηση ότι οι θέσεις και οι απόψεις είναι γνωστές, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο είναι γνωστές, αναμένουμε εάν θα καταφέρει η ΠΓΔΜ να ολοκληρώσει τις διαδικασίες και εγώ εύχομαι να τα καταφέρει. Και όταν τα καταφέρει, κάποια στιγμή τον Γενάρη – Φλεβάρη θα κουβεντιάσουμε με τον κυβερνητικό εταίρο για το πώς θα προχωρήσουμε τη διαδικασία της κύρωσης».

Στον αέρα η επίσκεψη Λαβρόφ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη και ενώ ο κ. Τσίπρας έδινε τη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο του Ρωσικού ΥΠΕΞ, ανέφερε τόνισε πως οι κατηγορίες της Αθήνας «είναι ανοησίες».

Δεδομένης της κατάστασης, η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο, είναι απίθανο να λάβει χώρα, ανέφερε ο εν λόγω αξιωματούχος.

 

Διαβάστε επίσης:

►Διπλωματικός «πόλεμος» ΗΠΑ – Ρωσίας για την ΠΓΔΜ με την Ελλάδα στη μέση

►Ελληνική διπλωματική πηγή: Ζητήσαμε την απέλαση των Ρώσων στις 6 Ιουλίου

►Αιχμές Τσίπρα σε Ρωσία και Τουρκία στο δείπνο εργασίας του ΝΑΤΟ


σχετικα αρθρα