ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε η απλή αναλογική και η κατάτμηση περιφερειών

Δημοσίευση 12 Ιουλίου 2018, 21:40 / Ανανεώθηκε 17 Ιουλίου 2018, 11:12
Υπερψηφίστηκε η απλή αναλογική και η κατάτμηση περιφερειών
Facebook Twitter Whatsapp

Έπειτα από σφοδρή επίθεση της αντιπολίτευσης

Ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον «Κλεισθένη», με το οποίο θεσπίζεται το σύστημα της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές και διαιρούνται οι εκλογικές περιφέρειες της Β' Αθήνας και του υπολοίπου Αττικής.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 150 ψήφους υπέρ και 123 κατά.

Ειδικότερα, τα άρθρα 28 και 56 που καθιερώνουν την απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές εγκρίθηκαν με 161 ψήφους υπέρ τους και 111 αντίθετες ψήφους. Η τροπολογία για την κατάτμηση της Β' Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, πέρασε με 241 ψήφους υπέρ έναντι 31 ψήφων κατά. Η τροπολογία για την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών, υπερψηφίστηκε με 149 ψήφους έναντι 122, ενώ ένας βουλευτής ψήφισε «παρών».  

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εστιάζοντας σε δύο δύο άρθρα του Κλεισθένη: την απλή αναλογική και την αλλαγή της θητείας και κυρίως του χρόνου ανάδειξης των τοπικών αρχόντων.

«Είναι ελαφρώς τραγελαφικό σημείο ο χρόνος των εκλογών! Οι τελευταίες εξελίξεις και αυτά που έγιναν στη βουλή δείχνουν ότι ακόμα και αυτές τις εκλογές θέλετε να τις μετατρέψετε σε εργαλείο μικροπολιτικής ευτέλειας! Εσείς δεν είχατε πει κ. Σκουρλέτη ότι δεν πρέπει να συμπίπτουν αυτές οι εκλογές για να μη νοθεύεται το διακύβευμα των ευρωεκλογών;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε αναφερόμενος στην απλή αναλογική: «πρέπει να σκεφτείτε καλά πως με το σύστημα αυτό δίνετε τη δυνατότητα σε κάθε πολιτικό τυχοδιώκτη αλλά και την ΧΑ να φτιάξει ερείσματα! Από πολιτικός χορηγός γίνεστε και πολιτικός ευεργέτης!».

Για την κατάτμηση των περιφερειών ο κ. Μητσοτάκης είπε πως υπό κανονικές συνθήκες το κόμμα του δεν θα έμπαινε καν στη συζήτηση. «Όμως», είπε, «ασκούμε υπεύθυνη αντιπολίτευση γι’ αυτό προτείναμε μια έντιμη λύση! Μαζί με την κατάτμηση κίνηση σωστή και επιβεβλημένη που την έχω υποστηρίξει από το 2004, να δώσουμε τώρα τη δυνατότητα στους εγγεγραμμένους συμπολίτες στους εκλογικούς καταλόγους που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους» δήλωσε.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε πρόχειρη την κυβερνητική τροπολογία που στόχο έχει τον αποπροσανατολισμό του ελληνικού λαού. « Είναι Συνταγματικά ανεπίτρεπτο και ηθικά αδιανόητο το παιχνίδι με τις εκλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: « οι τροπολογίες οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση! Όλα εργαλειοποιούνται! Μετά την οικονομία και την αλόγιστη αντιμετώπιση σοβαρότατων ζητημάτων δείχνετε την αντίληψη και την πρακτική σας για τη λειτουργία του πολιτεύματος και των κανόνων του πολιτικού παιχνιδιού και τι πρόκειται να ζήσουμε μέχρι τις εκλογές!».

Η κ.Γεννηματά διευκρίνισε πάντως πως η παράταξή της θα ψηφίσει την τροπολογία για την κατάτμηση περιφερειών, δεδομένου ότι πρόκειται για πρόταση του κόμματός της.

«Προσβλητικό παιχνίδι κολοκυθιάς» χαρακτήρισε ο Σταύρος Θεοδωράκης τον επανακαθορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές, αναφερόμενος στην τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αποδέχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

 Επέκρινε δε, την κυβέρνηση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην εκλογή των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων.

«Το κάνετε επειδή δεν έχετε ισχυρές παρατάξεις στην αυτοδιοίκηση και θέλετε να ελέγχετε τη διοίκηση των δήμων και των Περιφερειών από παρατάξεις με μικρά ποσοστά» κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε ότι έτσι πυρπολείται η κουλτούρα συνεργασίας. «Καθιστάτε τον δήμαρχο από παντοκράτορα σε επαίτη» συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Συμφώνησε ωστόσο με την κατάτμηση της Β' Αθηνών και του υπολοίπου Αττικής.«Η πρόταση του Ποταμιού είναι το σπάσιμο όλων των μεγάλων περιφερειών. Θα πρέπει να κάνουμε μια ριζική αλλαγή του εκλογικού συστήματος με μονοεδρικές περιφέρειες και δυνατότητα διπλής ψήφου» επισήμανε.

«Όχι» στην απλή αναλογική και την κατάτμηση είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι ενώ είχε θεωρήσει εύλογες τις αντιρρήσεις που του είχε εκφράσει στο θέμα, σήμερα έρχεται και φέρνει τη διαίρεση των περιφερειών.

«Ή ο πρωθυπουργός δεν ήταν έντιμος μαζί μου ή είναι υπολογιστής και απλώς κάνει τη δουλειά του, όπως βρει και όπου βρει» είπε.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι δεν ωφελεί σε τίποτα αυτή η διαίρεση, αφού δεν πατάσσει επουδενί τη διαπλοκή οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, όπως διατείνεται η κυβέρνηση. «Η κατάτμηση που φέρνει ο κ. Τσίπρας τη φέρνει για να χαϊδέψει τα αυτιά της κ. Γεννηματά, νομίζοντας πως θα διεμβολίσει το δίπολο Γεννηματά - Μητσοτάκη, αλλά αυτό δεν διασπάται» εκτίμησε ο κ. Λεβέντης.

Επίσης, είπε ότι ο κ. Σκουρλέτης ενώ κάνει λόγο για «νομοσχέδιο απλής αναλογικής», φέρνει τη δεύτερη Κυριακή το σύστημα νοκάουτ και το εξοντώνει, αφού υποχρεώνει τους ψηφοφόρους των άλλων συνδυασμών να διαλέξουν τους δύο πρώτους σε ψήφους.