ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 14 Ιουλίου 2018, 08:01 / Ανανεώθηκε 14 Ιουλίου 2018, 07:05
Το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μπορεί καλά πληροφορημένες πηγές να κάνουν λόγο στο newpost.gr για την πιο ουσιαστική συνάντηση που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο είναι γεγονός πως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν γύρισε με «γεμάτη την βαλίτσα» του από τις Βρυξέλλες.

Προσεκτικός στις εκφράσεις του, έως και σκεπτικός σε κάποια σημεία της συνέντευξης τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο press room 1 ώρα μετά το τέλος του τετ-α-τετ με τον Τούρκο πρόεδρο προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα με τους συνεργάτες του.

Ο εκνευρισμός του Τούρκου προέδρου, που μετέδιδαν τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, δεν διαψεύστηκε από τις ίδιες πηγές που μίλησαν στο newpost.gr. Άλλωστε, όπως τόνιζαν, οι Έλληνες στρατιωτικοί ήταν το «σημείο τριβής» μεταξύ των δύο ηγετών και η συζήτηση γι’ αυτό το θέμα διήρκεσε περίπου 1 ώρα.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε αρκετές φορές να ξεπεράσει το τείχος που είχε υψώσει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ουσιαστικά μέσω των αναφορών του, έβαζε στην ίδια «ζυγαριά» την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς. Φαίνεται να έκανε σαφές, συνεχώς, πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα του το θέμα των οκτώ που ήρθαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

 

Η επιμονή του Ταγίπ Ερντογάν οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στο να ζητήσει αρχικά την άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, αφού εκτίμησε την άκαμπτη στάση της άλλης πλευράς εξέφρασε την άποψη πως η δίκη τους πρέπει να διεξαχθεί άμεσα, ώστε η αποφυλάκιση τους να μην αργήσει. Η δεύτερη επισήμανση από τον Αλέξη Τσίπρα δεν θεωρήθηκε «έκπτωση» της ελληνικής διπλωματικής τακτικής, αφού η πορεία της κουβέντας έδειξε τον συμβολισμό και την μεγάλη σημασία που δίνει ο Τούρκος πρόεδρος στην υπόθεση των «οκτώ». Το αίτημα να αφήσει ελεύθερους, έτσι απλά, τους στρατιωτικούς έμοιαζε μη ρεαλιστικό, ωστόσο ο κ. Τσίπρας επέλεξε να το βάλει εμφατικά με αυτόν τον τρόπο ώστε να υπογράμμισει το γεγονός πως κρατούνται για ένα λάθος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να πρόταξει ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, το οποίο έκανε σαφές πως μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο μετά την απελευθέρωση του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη. Ένα «πακέτο» θετικών πρωτοβουλιών στα πρότυπα του 2015-2016, όπου το προσφυγικό, τα ζητήματα της ασφάλειας, η οικονομική ατζέντα και το κυπριακό πήγαν αρκετά βήματα μπροστά τις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας.

«Το 2017 ήταν μια κακή χρονιά λόγω του Αιγαίου», επεσήμαναν ίδιες πηγές με τον Αλέξη Τσίπρα να προσπαθεί να «οικοδομήσει» πλέον το 2018.

Το γεγονός πως άνοιξαν και πάλι οι δίαυλοι επικοινωνίας Τσίπρα - Ερντογάν είναι το θετικό στοιχείο του τετ-α-τετ όλα, όμως, δείχνουν ότι το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο για τα δυο στελέχη του στρατού ξηράς.

Οι πιέσεις σε διεθνές επίπεδο από την Αθήνα για τους Έλληνες στρατιωτικούς, που κρατούνται χωρίς απαγγελία κατηγοριών στις φυλακές της Αδριανούπολης, θα συνεχιστούν.

Το «μπρα ντε φερ» στη συνάντηση που έγινε στο κτίριο του ΝΑΤΟ συνεχίστηκε και σε άλλα θέματα με τον πρωθυπουργό να βάζει στο τραπέζι το ζήτημα της Θεολογικής σχολής της Χάλκης, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν επικέντρωσε στη Θράκη.