ΠΟΛΙΤΙΚΗ

FT: Στην Αλεξανδρούπολη η ρωσική παρέμβαση για το Σκοπιανό - Πώς απέτυχε η προσπάθεια δωροδοκίας

Δημοσίευση 14 Ιουλίου 2018, 08:48 / Ανανεώθηκε 14 Ιουλίου 2018, 12:50
FT: Στην Αλεξανδρούπολη η ρωσική παρέμβαση για το Σκοπιανό - Πώς απέτυχε η προσπάθεια δωροδοκίας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Νέες λεπτομέρειες για την υπόθεση που προκάλεσε κρίση στις Ελληνορωσικές σχέσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην Αλεξανδρούπολη έγινε – σύμφωνα με τους  Financial Times - η παρέμβαση των Ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το επίμαχη δημοσίευμα που επικαλείται δύο πηγές με γνώση των δραστηριοτήτων τους, οι δύο διπλωμάτες ήταν γνωστοί στην πόλη στην οποία διαμένει μια μικρή κοινότητα Ρώσων με ελληνικές διασυνδέσεις.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times «Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στη βόρεια Ελλάδα έχει γίνει ένα νέο επίκεντρο των προσπαθειών της Ρωσίας να επεκτείνει την επιρροή της στη νοτιοανατολική Ευρώπη και να εμποδίσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Οι δύο διπλωμάτες υπενθυμίζουν οι FT κατηγορήθηκαν για συνεργασία με επιχειρηματίες προκειμένου να δωροδοκήσουν τοπικούς κρατικούς αξιωματούχους, Ορθόδοξους μητροπολίτες, μέλη πολιτιστικών ενώσεων και ακροδεξιών οργανώσεων στη βόρεια Ελλάδα προκειμένου να αντιταχθούν στη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό.

 

«Οι Ρώσοι ήθελαν να διαλύσουν τις διαπραγματεύσεις και γι' αυτό αναβάθμισαν τη συνηθισμένη ανάμειξή τους στη Μακεδονία και τη Θράκη» δηλώνει ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης στους FT.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα μία προσπάθεια δωροδοκίας από τη Ρωσία απέτυχε όταν ένας Έλληνας αξιωματικός του στρατού ανέφερε το περιστατικό στον διοικητή του, δήλωσε ότι οι άνθρωποι με γνώση των δραστηριοτήτων των διπλωματών.

Δύο άλλοι Ρώσοι διπλωμάτες που φέρεται ότι συμμετείχαν σε παρόμοιες πρακτικές στο παρελθόν είχαν απαγορευτεί να επιστρέψουν στην Ελλάδα. «Για την Ελλάδα να διώξει Ρώσους αξιωματούχους είναι υπερβολικό, όχι μόνο γιατί υπάρχουν πολιτισμικοί και θρησκευτικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ελλάδα κυβερνάται από ένα κόμμα που κάποτε απολάμβανε των στενών δεσμών με το Κρεμλίνο» παρατηρούν οι FT και προσθέτουν μια δήλωση του Έλληνα αξιωματούχου «πιστεύω ότι δεν έχει προηγούμενο. Ακόμα και στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, όταν ήμασταν ένα κράτος πρώτης γραμμής κατά του Συμφώνου της Βαρσοβίας, η Ελλάδα είχε αποφύγει να απελάσει ανατολικοευρωπαίους διπλωμάτες».

Οι Ρώσοι διπλωμάτες πιστεύεται ότι πλήρωσαν ακροδεξιές οργανώσεις δια μέσου ενός Έλληνα επιχειρηματία. «Μπορείς να εξαγοράσεις μεγάλη στήριξη με 20.000 - 30.000 ευρώ στην Αλεξανδρούπολη όπου η ανεργία είναι υψηλή και οι νέοι άνθρωποι είναι εξοργισμένοι με τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα» δηλώνει στους FT διπλωμάτης δυτικής χώρας και προσθέτει «είναι μια εξελιγμένη επιχείρηση που έγινε με το προπέτασμα των μακροχρόνιων πολιτιστικών δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία και την κοινή θρησκευτική κληρονομιά».