ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μυστικό με τις «πυραμίδες» στα ελληνοαλβανικά σύνορα και οι εν κρυπτώ διαπραγματεύσεις

του Γιώργου Δ. Ευθυμίου - Δημοσίευση 14 Ιουλίου 2018, 11:56 / Ανανεώθηκε 17 Ιουλίου 2018, 12:21
Το μυστικό με τις «πυραμίδες» στα ελληνοαλβανικά σύνορα και οι εν κρυπτώ διαπραγματεύσεις
Photo: EPA
Facebook Twitter Whatsapp

Ενημέρωση στη Βουλή ζητά η Νέα Δημοκρατία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αδειάζει τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, αποκαλύπτοντας ότι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, ακόμη ένα διπλωματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, οι οποίες όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, γίνονται και αυτές εν κρυπτώ και χωρίς καμία ενημέρωση των κομμάτων. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαντασιοκοπεί ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στον ρευστό γεωπολιτικό περίγυρο, αναζητώντας σανίδα σωτηρίας στις ΗΠΑ, αφού γύρισε την πλάτη στη Μόσχα στην οποία είχε στραφεί το 2015.

Από τη ΝΔ ζητούν ήδη, οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς να ενημερώσουν επίσημα τη Βουλή για το ευρύ πακέτο θεμάτων μείζονος εθνικής σημασίας, που συζητείται με την Αλβανία. Όπως σημειώνουν από το γαλάζιο επιτελείο, πέραν των ζητημάτων που ανέφερε ο πρωθυπουργός, κρίσιμη είναι και η κατοχύρωση των δικαιωμάτων της ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στη γείτονα. Εξίσου σημαντική θεωρούν στην οδό Πειραιώς και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας και Αλβανίας, που όπως τονίζουν, δεν μπορεί να απέχει από τη συμφωνία που υπεγράφη το 2009 από τις κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή και Σ. Μπερίσα.

Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το ζήτημα, καθώς η συγκεκριμένη συμφωνία ανατράπηκε από το αλβανικό Ανώτατο Δικαστήριο, μετά από προσφυγή του τότε αρχηγού της αντιπολίτευσης και σημερινού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος όπως εκτιμούν στη ΝΔ, ενεργούσε μετά από τουρκική υποκίνηση. «Η χώρα ζημιώθηκε ήδη αρκετά από τα αποτελέσματα της μυστικής διπλωματίας που εφάρμοσε ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς στο ζήτημα της πΓΔΜ. Αρκετά στοίχισαν στην Ελλάδα οι πάσης φύσεως διαπραγματεύσεις του κ. Τσίπρα, κρυφές και φανερές» σημειώνουν από την οδό Πειραιώς.

 

Εντύπωση προκαλεί πάντως, ο τρόπος με τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να μαζέψει το γλωσσικό ολίσθημα(;) του κ. Τσίπρα περί «διευθέτησης» των ελληνοαλβανικών συνόρων. Με ένα non paper, που αποδίδει «αξιοθρήνητη» στάση στη ΝΔ και σε όποιον άλλο άσκησε κριτική στα λεγόμενα του πρωθυπουργού, το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί να πείσει πως η αμφίσημη αποστροφή του Πρωθυπουργού «αναφέρεται στο θέμα της συντήρησης των “πυραμίδων” στα υφιστάμενα σύνορα με τη γειτονική χώρα».

Σύμφωνα με έγκυρη διπλωματική πηγή όμως, ο λόγος που εδώ και χρόνια δεν έχουν καθαριστεί («συντηρηθεί») οι πυραμίδες (τα τσιμεντένια κολωνάκια που ορίζουν τη μεθοριακή γραμμή) στα ελληνοαλβανικά σύνορα, υπάρχει μόνο στα απόρρητα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών, γεγονός που δείχνει την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του ευαίσθητα εθνικά ζητήματα. 

Όπως είναι γνωστό, οι συμφωνίες μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου  με τις οποίες καθορίστηκαν τα ελληνοαλβανικά σύνορα, προέβλεπαν ότι αυτά ορίζονται στο βουνό, εκεί «όπου χωρίζουν τα νερά της βροχής». Η χάραξη, μάλιστα, έγινε ανάμεσα σε έναν Έλληνα και έναν Αλβανό αξιωματικό παρουσία και διεθνούς παρατηρητή. Στο σημείο, αυτό, επειδή δεν υπάρχει κάποιο φυσικό σύνορο ή τείχος, τοποθετήθηκαν περίπου ογδόντα πέτρινα αντικείμενα σε πυραμιδικό σχήμα. Έχουν ύψος έως δύο μέτρα, από τη μια πλευρά τους γράφουν «Ελλάδα» και τον αριθμό της πυραμίδας και από την άλλη «Αλβανία», ενώ αρκετές φορές μετακινούνται λόγω και των φυσικών φαινομένων…