current views are: 17

14 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση18:17

Στον «πάγο» το βαθμολόγιο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στους υπουργούς

Πόσοι βουλευτές συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο

Δημοσίευση 18:17’

Πόσοι βουλευτές συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο

Δεν ήταν μόνο η επικαιρότητα και τα εθνικά θέματα που ήρθαν στο προσκήνιο και «κατάπιαν» την πρωτοβουλία στελεχών της κοινοβουλευτικής ομάδας σε συνεργασία με το Μαξίμου να βαθμολογήσουν τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Στις 19 Σεπτεμβρίου το newpost.gr είχε αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα και τις σκέψεις που υπήρχαν για την αξιολόγηση των υπεύθυνων των χαρτοφυλακίων από τους βουλευτές. Τότε η πρωτοβουλία δεν προχώρησε, καθώς θεωρήθηκε πως θα αποτελέσει πρόκριμα για τον ανασχηματισμό που προγραμμάτιζε ο πρωθυπουργός, που όμως πραγματοποιήθηκε πέντε μήνες αργότερα.

Τα ερωτηματολόγια – βαθμολόγια τελικά έφτασαν την Παρασκευή 6 Ιουλίου στα χέρια των βουλευτών, μέσω του ταχυδρομείου της Βουλής, όμως ανταπόκριση δεν υπήρχε. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν αυτή η διαδικασία θα παράξει κάποιο αποτέλεσμα.  

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr στην γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από τους 116 βουλευτές (δεν υπολογίζονται οι βουλευτές-υπουργοί οι οποίοι δεν θα συμμετείχαν στη διαδικασία) που κλήθηκαν να βάλουν βαθμό στους υπουργούς με άριστα το 100, περίπου το 1/4 φαίνεται πως ανταποκρίθηκε.

Ποιες ήταν οι ενστάσεις τους;

Αυτό που τόνιζαν στο newpost.gr  είναι πως «η λειτουργία ενός κόμματος δεν μπορεί να γίνεται με ερωτηματολόγια» και παρέπεμπαν στα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την κοινοβουλευτική ομάδα που πρέπει να συνεδριάσει για να αξιολογήσει το έργο των υπουργών.

Αντιρρήσεις υπήρχαν και για το γεγονός πως οι βουλευτές θα έπρεπε να καταθέσουν ανώνυμα την άποψή τους. Αυτή η επιλογή έγινε προφανώς για να μην υπάρξουν προστριβές μεταξύ των δυο πλευρών, ωστόσο εκτιμούν πως ο τρόπος αξιολόγησης πρέπει να είναι έντιμος. Σε αυτό το σημείο αρκετοί διαφωνούσαν και με την «κλίμακα του 100» σημειώνοντας πως η αξιολόγηση πρέπει να γίνει με παρατηρήσεις στο πόσο έχει προχωρήσει ο κάθε υπουργός τα μείζονα θέματα του τομέα του, ποια έχουν μείνει πίσω, ποιο είναι το επίπεδο συνεννόησης με την κοινοβουλευτική ομάδα κ.α.

Υπήρξε και βουλευτής που επεσήμανε πως η συγκεκριμένη διαδικασία, με τον τρόπο που αποφασίστηκε να γίνει, θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως αμφισβήτηση του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει τον πρώτο λόγο και παίρνει τις τελικές αποφάσεις για την διατήρηση ή αλλαγή των υπουργών στα χαρτοφυλάκιά τους. Μοιραία συνδέθηκε και πάλι η διαδικασία, όπως και το φθινόπωρο, με τον τελευταίο εκλογικό ανασχηματισμό, που σύμφωνα με πληροφορίες, σκέφτεται να πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας μετά το καλοκαίρι.

 


σχετικα αρθρα