Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα από το μέτωπο της οικονομίας. Την ώρα που τα χρηματιστήρια  σε Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ βρίσκονται στο «κόκκινο», ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος παραδέχθηκε, μιλώντας την Παρασκευή στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ότι βαθαίνει η ύφεση. «Ομολογία αποτυχίας η δήλωση Βενιζέλου για ύφεση 4,5%», υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία. Μέσα σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και  τα στοιχεία του επταμήνου για το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό, τα οποία δείχνουν μείωση εσόδων, ενώ τα Ταμεία και ο ΟΑΕΔ αντί να μειώσουν τις δαπάνες, τις αύξησαν κατά 7,3%.
 «Αν τεθεί ζήτημα από άλλες χώρες, το θέμα ξεφεύγει από το διμερές επίπεδο και πρέπει το Eurogroup σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών και υπουργών να βρει μια λύση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευέγγελος Βενιζέλος για το θέμα των αιτημάτων για εγγυήσεις για τη στήριξη της Ελλάδας από κράτη μέλη της ΕΕ.

Μιλώντας στον ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο κ. Βενιζέλος ανέφερε για το θέμα της ύφεσης που πλήττει την οικονομία ότι «υπάρχει ένα εύρος προβλέψεων που δείχνει ότι μπορεί να κινηθεί πάνω από το 4,5% και θα δούμε που θα σταθεί» προσθέτοντας ότι έχει διαμορφωθεί μια αρνητική συγκυρία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Για το θέμα της «επιδημίας» αιτημάτων για εγγυήσεις που εκδηλώθηκε χθες σημείωσε ότι η περίπτωση της Φινλανδίας είναι ξεχωριστή καθώς ο εξακομματικός κυβερνητικός συνασπισμός στηρίχθηκε στη δέσμευση για αξίωση εγγυήσεων σε περίπτωση δανεισμού άλλων χωρών και ότι η Φινλανδία το είχε αναφέρει στο Eurogroup πριν από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. «Αλλιώς η Φινλανδία δεν θα συμφωνούσε» είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι είναι «χρυσή ευκαιρία» για τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Α. Σαμαρά και τα στελέχη της ΝΔ να επικοινωνήσουν με τον Φιλανδό πρωθυπουργό «με τον οποίο ανήκουν στο ίδιο κόμμα για να τον βοηθήσουν να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να δημιουργεί τέτοια προβλήματα στη λειτουργία της ευρωζώνης». Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι αντίστοιχο θέμα εγγυήσεων είχε θέσει και η Σλοβάκα πρωθυπουργός.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι η Φινλανδία ανακοίνωσε για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους τη διμερή συμφωνία. «Θα προτιμούσαμε αυτή ανακοίνωση να είχει γίνει δημόσια αφού συζητηθεί στο πλαίσιο των άλλων κρατών μελών της ευρωζώνης» σχολίασε.

Για τα δημοσιονομικά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων για την επίτευξη των στόχων αλλά πρόσθεσε «βάζω μια κόκκινη γραμμή, δεν πρόκειται να επιβαρύνουμε τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα».

Για το θέμα της εκταμίευσης της 6ης δόσης ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι υπάρχουν 45 δισ. διαθέσιμα από το παλαιό δάνειο και ότι μπορεί να υπάρξει «μεταβατικό σχήμα» από τον παλαιό μηχανισμό στη νέα απόφαση, ενώ εκτίμησε ότι η διαδικασία για την ενεργοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, η οποία σημειωτέον αφορά και την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων, «δεν θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα ολοκληρωθεί πριν από την πρώτη η δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου καθώς πρέπει να αποφασίσουν τα κοινοβούλια».


«Ομολόγια αποτυχίας η δήλωση Βενιζέλου για ύφεση 4,5%»

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ΝΔ κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου με αφορμή τα όσα δήλωσε ο υπουργός στο ΣΚΑΪ. Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι ο κ. Βενιζέλος «σήμερα ομολόγησε το Βατερλώ του».

«O κ. Βενιζέλος που πίστευε ότι έβαλε “πάτο στο βαρέλι του χρέους”, ομολογεί σήμερα το Βατερλώ του», τονίζει στην ανακοίνωση του χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.

«Ομολογεί, ότι η ύφεση, που η πρόβλεψη στο μεσοπρόθεσμο ήταν για 3,5%, θα ξεπεράσει το 4,5%, αποτέλεσμα της εμμονής της κυβέρνησης στη λανθασμένη πολιτική. Ομολογεί έμμεσα ότι θα πάρει νέα μέτρα, την ώρα που γνωρίζει ότι δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία. Ομολογεί, ότι οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί του στη συμφωνία με τη Φινλανδία, για το θέμα των εγγυήσεων, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τη νέα δανειοδότηση της χώρας», τονίζει και καταλήγει «Καλό θα ήταν, ο κ. Βενιζέλος πρώτα από όλα να έβαζε… πάτο στο βαρέλι της δικής του αμετροέπειας και λαθών».

«Και βέβαια, είναι κωμικό αφού πανηγύρισε τη συμφωνία, που υπέγραψε με τη Φινλανδία για τις εγγυήσεις, να έχει το θράσος να ζητά από τη Νέα Δημοκρατία, να μαζέψει εκείνη τα λάθη της δικής του ανικανότητας», πρσοθέτει ο κ. Μιχελάκης.

Στα 15,57 δις. ευρώ το έλλειμμα

Στα 15.571 εκατ. ευρώ έναντι του νέου στόχου 16.475 εκατ. ευρώ, όπως προσδιορίστηκε μετά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), και ελλείμματος 12.449 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010, ανέρχεται το το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού για το επτάμηνο Ιανουάριου - Ιουλίου 2011, σε δημοσιονομική βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) υστερούν έναντι του νέου στόχου κατά 87 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 992 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο επταμήνου οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι μειωμένα κατά 8,1% ή κατά 104 εκατ. ευρώ.

Το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι η παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπισθεί στο απομένον πεντάμηνο, με την απόδοση των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχονται στους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 0 2015.

Παράλληλα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 7,3% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, οφείλεται κυρίως:

- στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 1.305 εκατ. ευρώ

- στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1.691 εκατ. ευρώ,

- στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 301 εκατ. ευρώ και

- στα νοσοκομεία κατά 779 εκατ. ευρώ (535 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 και 244 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).