current views are: 11

16 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση10:41

Αποκλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία επιχειρεί η κυβέρνηση

Τζανακόπουλος: Θεωρούμε λήξαν το ζήτημα

Δημοσίευση 10:41’

Τζανακόπουλος: Θεωρούμε λήξαν το ζήτημα

Εν αναμονή της απάντησης της Μόσχας ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους και να αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, μετά τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα, κάτι που πυροδότησε στο παρασκήνιο τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει: Οι Ρώσοι είναι φίλοι μας! Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρεται σε «επαναλαμβανόμενα γεγονότα, που δεν μπορούσαμε πια να αγνοήσουμε».

Ο υπουργός Επικρατείας θεωρεί λήξαν το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τους Ρώσους διπλωμάτες, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Μόσχας “περί αμερικανικού δάκτυλου”. 

“Για το ζήτημα των Ρώσων διπλωματών, πήραμε τα μέτρα που έπρεπε να πάρουμε και αυτή τη στιγμή το θεωρούμε λήξαν. Απελάθηκαν διότι ήρθαν στοιχεία στα χέρια των αρμόδιων αρχών σύμφωνα με τα οποία δεν υπήρξε ο απαιτούμενος σεβασμός που πρέπει να επιδεικνύουν όλοι οι διπλωματικοί υπάλληλοι προς το ελληνικό κράτος και τον ελληνικό νόμο. Τελεία και παύλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αλλάζει δόγμα εξωτερικής πολιτικής η ελληνική κυβέρνηση” δήλωσε κυβερνητικός εκπροσωπος στον Realfm 97,8 και συνεχίζοντας υπογράμμισε πως: “Δεν υπάρχει κανένας αμερικανικός δάκτυλος, κάνει απολύτως λάθος ο κ. Λαβρόφ”.

Παράλληλα, επισήμανε ότι “Η Ρωσία είναι εταίρος και μάλιστα ένας από τους σημαντικούς της Ελλάδας, αυτό δεν αλλάζει από το τελευταίο περιστατικό, ωστόσο εμείς πρέπει κάθε φορά να υπενθυμίζουμε ότι είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος,  και απαιτούμε και ως κυβέρνηση και ελληνική πολιτεία τον σεβασμό όλων των εταίρων μας. Τελεία. Παύλα.” είπε δωρικά.

Διαβάστε επίσης:
►Τι ακριβώς έκαναν οι Ρώσοι «διπλωμάτες»;
►Κατρούγκαλος για Ρώσους διπλωμάτες: Επαναλαμβανόμενα γεγονότα, που δεν μπορούσαμε πια να αγνοήσουμε
►Απέλαση Ρώσων «διπλωματών»: Η υβριδική μάχη ΗΠΑ – Ρωσίας για την Αλεξανδρούπολη

Αναφορικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου των ΑΝΕΛ σχετικά με τον κ. Κοτζιά και το Σκοπιανό τόνισε ότι “Την κυβέρνηση την εκπροσωπεί ο Πρωθυπουργός, όλοι οι υπουργοί, ο καθένας στο αντικείμενό του. Εγώ αυτό που πρέπει να πω είναι ότι από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ως ελληνική κυβέρνηση ότι φιλοδοξούμε στο κοινοβούλιο να υπάρξει μια όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη πλειοψηφία για αυτή την σημαντική συμφωνία, που κλείνει ένα θέμα 25ετίας. Προφανώς θα περάσει η συμφωνία, αλλιώς δεν θα πηγαίναμε να την υπογράψουμε. Ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ έχουν καταθέσει μια πρόταση σε σχέση με την ανάγκη για μια διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, αυτή η πρόταση είναι στο τραπέζι, από εκεί και πέρα η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να αναμένει τα αποτελέσματα στο δημοψήφισμα και την προσπάθεια για συνταγματική αναθεώρηση και εφόσον γίνουν θα κάνουμε αυτά που προβλέπει η συμφωνία να κάνουμε”.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ στον Realfm τόνισε ότι “Εγώ δεν είμαι ούτε σχολιαστής ούτε διερμηνευτής του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης και οι πολιτικές τοποθετήσεις της κυβέρνησης”.

“Οι βουλευτές που θα στηρίξουν τη συμφωνία θα είναι πολύ περισσότεροι από 151” είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Κατρούγκαλος για Ρώσους διπλωμάτες: «Περιμένουμε την απάντηση της Μόσχας»

«Οι μεγάλες δυνάμεις, δεν είναι μόνο η Ρωσία είναι και η Τουρκία, θέλουν να παίξουν παιχνίδι στην περιοχή των Βαλκανίων. Τα συμφέροντα τους δεν ταυτίζονται πάντα με τα δικά μας και εμείς προφανώς υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα μας ακόμα και απέναντι σε φιλικές χώρες», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα.

Μιλώντας στον Realfm 97,8, ο κ. Κατρούγκαλος στο ερώτημα από πού προήλθαν οι πληροφορίες για τους Ρώσους διπλωμάτες απάντησε: «Οι πληροφορίες είναι των δικών μας υπηρεσιών και είναι διασταυρωμένες. Στο παρελθόν, στην υπόθεση του Σκριπάλ, όταν είχαμε πληροφορίες που βασίζονταν σε ξένες υπηρεσίες, δώσαμε το ελαφρυντικό σε μία φιλική χώρα. Όταν όμως οι πληροφορίες είναι από δικές μας πηγές, όταν είναι διασταυρωμένες, όταν έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι ακόμα και απέναντι σε φίλους θα εφαρμόσουμε ότι προβλέπεται από το διεθνές Δίκαιο, δεν είχαμε άλλες επιλογές».

«Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η απάντηση της άλλης πλευράς. Εμείς προσδοκούμε και ελπίζουμε ότι δεν θα διαταραχθούν σοβαρά οι ελληνορωσικές σχέσεις ακριβώς γιατί είναι επιδίωξη δική μας να εξακολουθούν να είναι στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Αυτό όμως κυρίως εξαρτάται αυτή τη στιγμή από την απάντηση που θα πάρουμε. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δείχνουν μία αυτοσυγκράτηση, αλλά δεν πρέπει να προδικάζουμε τίποτα μέχρι να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος… Ό,τι πούμε θα το πούμε με επίσημη ανακοίνωση, εάν θέλουμε να πούμε κάτι παραπάνω από αυτό που έχει ήδη γραφτεί και ενόψει και των αντιδράσεων της άλλης πλευράς» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε:

«Εμείς θέλουμε να έχουμε μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, όπου οι καλές μας σχέσεις με τη μία δύναμη να μην επηρεάζουν τη σχέση μας με τη άλλη. Για αυτό έφερα παράδειγμα την περίπτωση Σκριπάλ, όπου εκεί σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ανακάλεσαν τους διπλωμάτες τους από τη Μόσχα, εμείς δεν το κάναμε. Ακριβώς γιατί θέλουμε να είμαστε μία μεσολαβητική δύναμη ανάμεσα στην ΕΕ και στη Ρωσία. Η ΕΕ είναι το σπίτι μας, αλλά απέναντι σε μία παραδοσιακά φιλική χώρα όπως είναι η Ρωσία θέλουμε να παίζουμε αυτόν τον ρόλο, της γέφυρας, του μεσολαβητή. Ήταν επαναλαμβανόμενα γεγονότα, που δεν μπορούσαμε πια να αγνοήσουμε».


σχετικα αρθρα