Από το Κίνημα Αλλαγής έχουν καταλήξει στη στρατηγική που θα φέρει τα κατάλληλα αποτελέσματα για να είναι η δύναμη εκείνη που θα δώσει τη διέξοδο στους ψηφοφόρους που δεν βλέπουν να σπάει το «απόστημα» του λαϊκισμού και της κομματοκρατίας.

Στο Κίνημα Αλλαγής η βασική δουλειά έχει γίνει και αφορά στις τοπικές οργανώσεις και ο κομματικός μηχανισμός της βάσης έχει τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα και λειτουργία εδώ και έναν μήνα. Στην τελευταία μεγάλη περιοδεία – εκστρατεία του ΚΙΝΑΛ στην Μακεδονία και τη Θράκη πριν την ανάπαυλα του καλοκαιριού το ενδιαφέρον των Βορειοελλαδιτών καταγράφεται σε επίπεδα ρεκόρ για την τελευταία πενταετία και αυτό μόνο χαμόγελα μπορεί να σκορπά στην ηγεσία. 

Η Βόρεια Ελλάδα είναι ένα πεδίο απ’ όπου το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη στη συγκυρία μια και το «Μακεδονικό» έχει ανοίξει πληγές στο θυμικό των κατοίκων και πλέον οι ψηφοφόροι που εγκατέλειψαν το κόμμα προς το ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν διέξοδο με την επιστροφή στο «σπίτι» τους.

Εκτιμάται, μάλιστα, ότι εν μέσω και της ετοιμασίας για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές η κινητικότητα και η ενεργητικότητα που επιδεικνύει το ΚΙΝΑΛ προκαλεί αμηχανία στην κυβέρνηση που βλέπει την όποια πιθανότητα αύξησης της επιρροής της στους αιρετούς και τα στελέχη της αυδιοίκησης να μειώνεται σε επίπεδα μη αναστρέψιμα, όσες παρασκηνιακές ή διοικητικές επιθέσεις φιλίας κι αν αποπειραθεί να κάνει στους «πράσινους» δημάρχους μέσω αύξησης κονδυλίων ή εξυπηρέτησης χρόνιων αιτημάτων των τοπικών κοινωνιών. 

Ο επαναπατρισμός των ψηφοφόρων που άφησαν το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια προς άλλες, πολλές κατευθύνσεις είναι ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος του ΚΙΝΑΛ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι και εύκολη υπόθεση.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν καθαρά το διακύβευμα των εκλογών, είτε αυτές αφορούν στις αυτοδιοικητικές είτε στις εθνικές κάλπες, καθώς και στις δύο ο στόχος τους είναι να σπάσει ο διπολισμός, που βγάζει από το κάδρο της πολιτικής ατζέντας τα μικρότερα κόμματα. Στην προετοιμασία μάλιστα αυτής της περιοδείας με κορύφωση την κεντρική ομιλία στις Σέρρες στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη κατέγραψαν όπως έλεγαν σημαντικές επιστροφές στελεχών. 

Πολιτικό ατού

Ο διμέτωπος είναι μονόδρομος και σε κάθε περίπτωση ήδη έχει αποφέρει απτά αποτελέσματα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να γίνονται σε πολλές περιπτώσεις ισότιμοι συνομιλητές του ΚΙΝΑΛ σε ουκ ολίγες περιπτώσεις. 

Όπως εξηγούσε πρόσωπο με γνώση του πολιτικού σχεδιασμού από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται ότι έχει ρίξει το βάρος της πολιτικής του τακτικής στην ανάκαμψη της κεντροαριστεράς, όταν με τη ΝΔ η αντιπαράθεση γίνεται πλέον αποκλειστικά με όρους κλειδαρότρυπας και λάσπης. Από την άλλη πλευρά η ΝΔ όπως σημείωνε έχει πιάσει ταβάνι και δεν δείχνει να μπορεί να αποκομίσει περισσότερα εκλογικά οφέλη από την αντιπαράθεση παρά μόνο στις παραμονές των εκλογών με μια οριακή αύξηση αυτών των ποσοστών. 

Έτσι εξηγείται και μέσα από το μπαράζ δημοσίων εμφανίσεων η στροφή της κας Γεννηματά σε μια οξύτατη επιθετική ρητορική ταύτισης των Ταίπρα – Μητσοτάκη, έτσι ώστε όσο είναι δυνατό με τις δικές της δυνάμεις να κρατήσει το πλεονέκτημα της ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης σε επίπεδο θέσεων και προτάσεων. 

Όσα αντιδεξιά αντανακλαστικά κι αν ενεργοποιηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ και όσες απόπειρες ουδετεροποίησης στελεχών της κεντροαριστεράς ιδιαίτερα στην τοπική αυτοδιοίκηση επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι τα οφέλη της κυβερνητικής παράταξης θα είναι περιορισμένα.