ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρετός συσκέψεων στο Μαξίμου και στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ΔΕΘ

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 18 Ιουλίου 2018, 07:40 / Ανανεώθηκε 18 Ιουλίου 2018, 21:41
Πυρετός συσκέψεων στο Μαξίμου και στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ΔΕΘ
Facebook Twitter Whatsapp

«Γρίφος» οι συντάξεις

Η τρίωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου  την Τρίτη ανέδειξε τη μεγάλη σημασία που δίνουν στην Κουμουνδούρου στη φετινή ΔΕΘ. Μετά το 2014, που ο  ΣΥΡΙΖΑ διεκδίκησε και κέρδισε την εξουσία με το περίφημο  «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»,  ο πρωθυπουργός θα βρεθεί το διήμερο 8-9 Σεπτεμβρίου στη συμπρωτεύουσα  και οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει από τώρα.

Αν και θεωρούν αναμενόμενες τις  διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν έξω από το Βελλίδειο  για τη συμφωνία των Πρεσπών, αρκετοί κυβερνητικοί εκτιμούν πως όσο  ο χρόνος περνάει,  λειτουργεί  υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε στη Θεσσαλονίκη, όπως έγινε σαφές στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, θα επιχειρήσει να αλλάξει την ατζέντα αποκλειστικά προς το πεδίο της οικονομίας.


Όλα τα υπουργεία με συντονιστή τον Χριστόφορο Βερναρδάκη θα αρχίσουν να δουλεύουν από εδώ και μπρος σε αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου το «καλάθι» του Αλέξη Τσίπρα να γεμίσει με παροχές που να έχουν αντίκρισμα και να μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα, ώστε να «εξαργυρωθούν»  στις επόμενες εκλογές.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη χθεσινή συνεδρίαση των κορυφαίων στελεχών εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος, στη γραμμή του Πιέρ Μοσκοβισί, ενώ από συζητήσεις με τα μέλη του Οργάνου υπήρχε διάχυτη η αίσθηση πως η κυβέρνηση θα καταφέρει τελικά να κερδίσει κάποια ρύθμιση για το ζήτημα των συντάξεων.

 

Λεπτομέρειες για το αν θα επιτευχθεί αναστολή του ψηφισμένου μέτρου της περικοπής τους ή αν μέσω 13ης σύνταξης θα αντισταθμιστούν οι διαφορές, δεν είναι σε θέση να δώσει κανείς ακόμα από το οικονομικό επιτελείο. Στην Ηρώδου Αττικού κινούνται στην γραμμή πως ο μόνος περιορισμός που υπάρχει και δεν μπορεί να υπερβεί η κυβέρνηση, είναι η επίτευξη του πλεονάσματος 3,5%. Από εκεί και πέρα θα ξεκινήσουν διερευνητικές συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, ειδικά μετά το «χαστούκι» του Βερολίνου για τον ΦΠΑ στα νησιά, ενώ υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ μπορεί να διαπιστώσει πως δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι του πως δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι.

Από όσα ειπώθηκαν στο Πολιτικό Συμβούλιο, το «πακέτο» που θα φέρει μαζί του ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη θα περιλαμβάνει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού, στοχευμένες μόνιμες φοροελαφρύνσεις 700 εκατ. ευρώ, περαιτέρω στήριξη του κοινωνικού κράτους και επανάληψη του μερίσματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Έμφαση θα δοθεί από τον Αλέξη Τσίπρα και στις θεσμικές αλλαγές με κορωνίδα τη Συνταγματική αναθεώρηση.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα ελάφρυνσης που θα προωθήσει η κυβέρνηση θα πρέπει να έχουν εξειδικευτεί μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, αφού το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα πρέπει να αποσταλεί στην ΕΕ.

Σε συνομιλία του newpost.gr με μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ήταν ξεκάθαρη  η στόχευση της κυβέρνησης για εξάντληση της τετραετίας, ωστόσο από τις συζητήσεις που γίνονται προκύπτει με σαφήνεια πως τα δεδομένα έχουν οδηγήσει το Μαξίμου να προγραμματίζει τις δράσεις του με ορίζοντα και τον Μάιο. Το ίδιο στέλεχος παραδεχόταν πως σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η κυβέρνηση με τη κατάθεση της τροπολογίας για την αλλαγή της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο στη συνεδρίαση συζητήθηκε η επιμονή που πρέπει να δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική των συμμαχιών όχι μόνο στην αυτοδιοίκηση, γνωρίζοντας πως η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ οδεύει προς το τέλος της.

Η 21η Αυγούστου

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν καταλήξει για τον τρόπο που η κυβέρνηση θα γιορτάσει την έξοδο από τα μνημόνια. Υπάρχει η δέσμευση του πρωθυπουργού στο ακριτικό Καστελόριζο, πως θα βρεθεί στο νησί με το τέλος των προγραμμάτων, αλλά και οι σκέψεις - στα πρότυπα της παρουσίας του Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα πέρυσι τον Σεπτέμβριο - να πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση στην Πνύκα παρουσία κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων.