current views are: 9

19 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση06:00

Κουβέλης: Η Άγκυρα θα κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο – Πολιτική επιλογή η κράτηση των δύο στρατιωτικών

«Δεν μας είπαν οι ΗΠΑ τι να κάνουμε με τους Ρώσους διπλωμάτες»

Δημοσίευση 06:00’

«Δεν μας είπαν οι ΗΠΑ τι να κάνουμε με τους Ρώσους διπλωμάτες»

«Η απαράδεκτή κράτησή τους αποτελεί μια πολιτική επιλογή του Ερντογάν», δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης, αναφερόμενος στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, ενώ όπως είπε «δεν μπορώ να προσδιορίσω τον χρόνο αποφυλάκισής τους» και αποκάλυψε ότι δεν επετράπη στην ελληνική πλευρά να εκπροσωπηθεί στον έλεγχο των κινητών τηλεφώνων των Μητρετώδη – Κούκλατζη.

Μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα», στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε «για ένα περιστατικό που θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί στις πραγματικές του διαστάσεις, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν που κάτι τέτοιο λυνόταν με ένα τηλεφώνημα του διοικητή».

Δεν υπήρξαν καθυστερήσεις από την ελληνική πλευρά, υποστήριξε ο κ. Κουβέλης. «Άρχισα να αποκτώ εκτίμηση των επιλογών Ερντογάν μόλις παρήλθε το δεκαήμερο. Κατάλαβα ότι η κατάσταση πάει για μακροημέρευση», παραδέχτηκε. 

Υπερασπιζόμενος τις κινήσεις της κυβέρνησης, είπε: «Η αντιμετώπιση του ζητήματος γίνεται σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο. Έχουν δικηγορική παρουσία. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμφανίζεται συνεργαζόμενη κάποιο δικηγορικό γραφείο, αυτό το κάνουν οι γονείς. Η νομική συμπαράσταση υπάρχει, όμως. Πολιτικά, δεν υπάρχει συνάντηση, φόρουμ που να μην έχει τεθεί το θέμα». Ωστόσο, 

«Το χρονικό διάστημα της κράτησης είναι μια σκληρή πραγματικότητα, αλλά δεν μπορώ να προσδιορίσω τον χρόνο αποφυλάκισής τους», υπογράμμισε και έκανε αναφορά στην υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος παραμένει κρατούμενος σε τουρκική φυλακή, κατηγορούμενος από την Άγκυρα για «κατασκοπεία» και «τρομοκρατία».

«Βλέπετε, ο Τραμπ δεν μπορεί να κάνει κάτι», είπε ο κ. Κουβέλης.

«Η Τουρκία θα κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο»

Ο αναπληρωτής υπ. Άμυνας εκτιμά ότι «η Τουρκία έχει επιλέξει κλιμάκωση των εντάσεων. Εκτιμώ θα τη συνεχίσει με διακύμανση. Κυρίως στο Αιγαίο με τελικό στόχο ‘κρατώ ανοιχτό το πεδίο των ‘’γκρίζων ζωνών’’ στο Αιγαίο για να μπορώ να διαπραγματεύομαι’», επισημαίνοντας ότι η εξωτερική πολιτική που ασκεί η Άγκυρα είναι «αντιφατική».

«Από τη μία κινείται προς τον Τραμπ, για τα F-35. Από την άλλη αναζητά συμφωνία με τους Ρώσους και μετά θυμάται την Ευρώπη και ζητά να κατασκευάσει έξι υποβρύχια από τη Γερμανία.

Όσον αφορά το ζήτημα των γαλλικών φρεγατών τόνισε ότι «προχωράει» και πρόσθεσε «Δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη μια φρεγάτα. Υπάρχουν χρονοδιαγράμματα. Δεν θα μπούμε στη λογική της τρέλας των εξοπλισμών».

Για απελάσεις Ρώσων: Δεν έβαλαν οι ΗΠΑ την Ελλάδα να προβεί σε αυτή την κίνηση

«Για να προβούμε στην απέλαση, δεχτείτε ότι οφείλετε στην ύπαρξη συγκεκριμένων στοιχείων, που μαρτυρούν απαράδεκτες κινήσεις», δήλωσε ο κ. Κουβέλης αναφερόμενος στο θέμα των απελάσεων Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.

«Τα στοιχεία ήταν σε γνώση της Ρωσίας και δικαιολογούν απόλυτα την ενέργεια του υπ. Εξωτερικών», είπε και υπογράμμισε ότι «επειδή λένε διάφορα κανείς – ούτε οι ΗΠΑ – δεν έβαλε την Ελλάδα να προβεί σε αυτή την ενέργεια. Ήταν ασεβής η πράξης τους προς την Ελλάδα. Έκαναν παρέμβαση στη χώρα μας».

Ο ίδιος ωστόσο δεν φοβάται για αντίποινα της Μόσχας.

«Η Ελλάδα αναφορικά με τις σχέσεις που θέλει να έχει με τη Ρωσία, δεν νομίζω ότι θα υπάρχει μακρά περίοδος διαταραγμένων σχέσεων».

Για περικοπές συντάξεων: Μπορεί να υπάρξουν αντίποινα ή παράταση

Ο Φώτης Κουβέλης εκτίμησε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης και αναφερόμενος στις νέες περικοπές των συντάξεων, είπε: «Όλα θα τα δούμε μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Θέλουμε να προστατέψουμε τις συντάξεις. Μπορεί να υπάρξουν αντίβαρα, ή να δοθεί παράταση».

Διευκρίνισε όμως ότι «εμείς θέλουμε να είμαστε συνεπείς σε όσα έχουμε υπογράψει. Αλλά θέλουμε να προστατέψουμε τις συντάξεις».

 


σχετικα αρθρα