ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματισμός στην αντιπολίτευση για την κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις

Δημοσίευση 19 Ιουλίου 2018, 18:48 / Ανανεώθηκε 30 Ιουλίου 2018, 16:14
Προβληματισμός στην αντιπολίτευση για την κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις
Photo: ΑΠΕ/ΕΡΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Αιχμές κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στο θέμα

Ενημέρωση για τις εξελίξεις στις ελληνορωσικές σχέσεις και την ένταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες λόγω της απέλασης των δύο Ρώσων διπλωματών ζητεί η αντιπολίτευση, που αφήνει αιχμές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και ζητεί να μην συνδέεται το θέμα με μικροκομματικά παιχνίδια.

Τόσο η ακύρωση της επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, όσο και οι απελάσεις των δύο ρώσων διπλωματών με την κατηγορία ότι επιχείρησαν να υποσκάψουν την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών καταδεικνύουν πως οι σχέσεις των δύο χωρών που από το 2015 και για ορισμένο χρονικό διάστημα αναθερμάνθηκαν, όχι μόνο έχουν ψυχρανθεί, αλλά στην κυριολεξία περνούν περίοδο πρωτόγνωρης έντασης. Μια ένταση που εν πολλοίς οφείλεται στην επιλογή να προχωρήσει η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και να συνεπακόλουθα και να εγκαταλειφθεί η στρατηγική της ουδετερότητας της Αθήνας απέναντι στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Κρήτη όπου βρέθηκε για περιοδεία, υποστήριξε υποστήριξε πως  δεν έχει καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση, επισημαίνοντας πάντως πως αν υπήρξε παρέμβαση από τη Μόσχα, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά. Εξέφρασε όμως την ελπίδα να μην υπάρξει περαιτέρω κρίση, προσθέτοντας πως δεν θα πρέπει κάποιοι να επιδιώξουν την πολιτική της εκμετάλλευση, συνδέοντας το σκεπτικό του με τις αντιδράσεις για το Σκοπιανό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί να συνδέσει την υπόθεση των Ρώσων διπλωματών με τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των πολιτών στην συμφωνία των Πρεσπών. Η ελληνική κοινωνία δεν αντιδρά επειδή είναι υποκινούμενη. Αντιδρά επειδή Τσίπρας και Κοτζιάς εκχώρησαν τη "Μακεδονική" εθνότητα και γλώσσα».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης τονίζει πως: «Η γεωπολιτική ρευστότητα στην περιοχή απαιτεί εθνικά υπεύθυνους χειρισμούς. Μετά τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών  και την ακύρωση της επίσκεψης  Λαβρόφ η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οφείλει υπεύθυνα να ενημερώσει κόμματα και λαό. Δεν παίζουμε με θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Γενικότερα, όπως έγραψε το Newpost, στο Κίνημα Αλλαγής επικρατεί ανησυχία σε όλα τα επίπεδα. Δεν αποκλείουν κατά τις ίδιες πηγές η τροπή αυτή στις ελληνορωσικές σχέσεις να σχετίζεται με ατυχείς χειρισμούς της κυβέρνησης, αλλά για λόγους υπευθυνότητας και σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα για την εθνική ασφάλεια δεν επιλέγουν για την ώρα να σηκώσουν τους τόνους. Εξάλλου οποιαδήποτε αντιπολιτευτική έξαρση εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ πολύ εύκολα θα ερμηνεύονταν ως μια φιλορωσική στάση και τοποθέτηση αν όχι στιγματισμό σε μια φάση που οι υπόνοιες για εμπλοκή για χρηματισμό με βάση και τις σοβαρές καταγγελίες των ελληνικών αρχών.

«Η κρίση στις ελληνορωσικές διπλωματικές σχέσεις είναι αποτέλεσμα του συνολικότερου αυξανόμενου ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και Ρωσία, αλλά και των επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  - ΑΝΕΛ να παίξει το ρόλο “σημαιοφόρου” στους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς», τονίζει από πλευράς του το ΚΚΕ και συνεχίζει:

«Αυτή η εξέλιξη αναδεικνύει ξανά τους μεγάλους κινδύνους για τον ελληνικό λαό απ’ την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς, μ’ ευθύνη της κυβέρνησης και για χάρη των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου».

Πάντως η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά επιχείρησε να ρίξει τους τόνους στο θέμα, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο να τονίζει πως «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να είναι προσωρινό επεισόδιο αυτό το σύννεφο που έχει σκιάσει τις ελληνορωσικές σχέσεις. Ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι η Ρωσία είναι φιλική χώρα που έχουμε παραδοσιακούς δεσμούς, με την οποία επιδιώκουμε να βελτιώσουμε και όχι να επιδεινώσουμε τις σχέσεις μας και με την οποία επιδιώκουμε να έχουμε ρόλο γέφυρας ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ. Ωστόσο, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους,. Όταν θεωρούμε ότι υπάρχουν θέματα κυριαρχίας, θέματα πώς πρέπει να τηρούνται οι διπλωματικές σχέσεις πρέπει να τα θέτουμε».
 

Διαβάστε επίσης: 

Αγωνία για τις ελληνορωσικές σχέσεις 

►Αθήνα σε Μόσχα: Αποφασιστική απάντηση στα θέματα εθνικής κυριαρχίας​ 

►Κυβερνητική γκάφα βλέπει το ΚΙΝΑΛ στην ρωσική κρίση

►Μητσοτάκης: Μη συνδέετε την εξωτερική πολιτική με μικροκομματικές σκοπιμότητες