ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ προϋποθέτει την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας

Δημοσίευση 19 Ιουλίου 2018, 21:00 / Ανανεώθηκε 30 Ιουλίου 2018, 16:39
Κοτζιάς: Η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ προϋποθέτει την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας
Facebook Twitter Whatsapp

«Οι Σκοπιανοί παραιτήθηκαν από τον αλυτρωτισμό»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την συμφωνία των Πρεσπών υπερασπίστηκε κατά την τοποθέτησή του στη σχετική ημερίδα του υπουργείου Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες πως η ελληνική πλευρά έδωσε στην ΠΓΔΜ την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ ο κ. Κοτζιάς διερωτήθηκε πως θα ήταν δυνατόν να κερδίσει το δημοψήφισμα αν δεν του δίναμε τίποτα.

«Ναι, του δώσαμε την πρόσκληση για το ΝΑΤΟ, αλλά με τον όρο ότι θα κάνει αίτηση με το όνομα της συμφωνίας, δηλαδή Βόρεια Μακεδονία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι αν τελικά δεν αλλάξει όνομα η γειτονική χώρα η αίτηση  θα παύσει να ισχύει.

«Ασφαλώς δεν τα κερδίσαμε όλα. Όταν κάνεις διακρατικές συμφωνίες κάτι παίρνεις και κάτι δίνεις. Και όσοι κάνουν κριτική σε αυτή τη συμφωνία, δεν έχω ακούσει να λένε τι ακριβώς να δώσουμε. Κάναμε μια συμφωνία που να έχουν κέρδη οι δύο πλευρές. Χωρίς συμβιβασμό δεν υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες», είπε ο κ. Κοτζιάς και τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του:

«Τι πήραμε; Πήραμε την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας. Πολύ σπάνια στην παγκόσμια ιστορία άλλαξε το όνομα μιας χώρας. Και το όνομα είναι γενικής ισχύος, δηλαδή για όλες τις χρήσεις».

Παράλληλα, όμως, άσκησε κριτική τονίζοντας ότι δεν θεωρεί «επιστημονικά έντιμο το να εμφανίζεται ότι υπάρχει μία ασυνέχεια στην ελληνική πολιτική και την συμφωνία που έκανε η σημερινή κυβέρνηση» αντιμέτωπη μάλιστα με τα τετελεσμένα με τα οποία βρέθηκε.

Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς ανέφερε: «Ως προς τον αλυτρωτισμό, η συμφωνία λέει πως δεν υπάρχει αμφισβήτηση των συνόρων. Αυτό δεν είναι παραίτηση από τον αλυτρωτισμό; Επίσης η συμφωνία προβλέπει και μικρότερα πράγματα, όπως μετονομασίες αεροδρομίων, επιστροφή αγαλμάτων. Δέχτηκαν αλλαγή του άρθρου 49 του Συντάγματος, που έλεγε για προστασία μειονοτήτων της ΠΓΔΜ σε γειτονικές χώρες. Και τώρα αποφασίστηκε να αλλάξει το άρθρο με το αντίστοιχο άρθρο του ελληνικού συντάγματος για την ομογένεια».

«Εμείς θέλαμε να γίνει η Θεσσαλονίκη η πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων όπως πάντα ήτανε» είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών.

Ασκώντας κριτική στους επικριτές της συμφωνίες είπε ότι στην χώρα μας υπάρχουν δύο είδη πολιτικής: «Η μία που της αρέσει να υπάρχουν και αναπαράγουν προβλήματα και να βρίσουν προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν και ή άλλη που θέλει λύσεις. Η υπόθεση η δική μας είναι να λύνουμε προβλήματα» είπε.