ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μόσχα: Έντονη διαμαρτυρία στον Έλληνα πρέσβη για τις απελάσεις

Δημοσίευση 20 Ιουλίου 2018, 10:29 / Ανανεώθηκε 30 Ιουλίου 2018, 16:10
Μόσχα: Έντονη διαμαρτυρία στον Έλληνα πρέσβη για τις απελάσεις
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

«Συνεχιζόμενες αντιρωσικές δηλώσεις από την ελληνική πλευρά»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, νωρίτερα σήμερα ο Ελληνας πρέσβης στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς, καθώς επικρατούν θερμοκρασίες… Σιβηρίας στις ελληνορωσικές σχέσεις

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και παρά το γεγονός ότι θεωρείται δεδομένη η «απάντηση» των Ρώσων στις απελάσεις διπλωματών τους από την Αθήνα, η συζήτηση του Έλληνα πρέσβη με τα στελέχη του ρωσικού ΥΠΕΞ έγινε σε ήπιους τόνους.

Διαφορετική ήταν όμως η άποψη του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών από την ανακοίνωση του οποίου προκύπτει πως η συζήτηση μάλλον διεξήχθη σε πιο έντονο κλίμα από αυτό που διαρρέεται από την Αθήνα. «Στις 20 Ιουλίου κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Έλληνας πρέσβης Ανδρέας Φρυγανάς στον οποίο εκφράσθηκε η έντονη διαμαρτυρία για τις συνεχιζόμενες αντιρωσικές δηλώσεις από την ελληνική πλευρά όσον αφορά την κατάσταση με τις απελάσεις δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην χώρα σε άλλους δύο πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας». 

Παράλληλα, επιχειρήθηκε να περιοριστεί η ένταση που προκάλεσαν οι δηλώσεις της εκπροσώπου της Μόσχας καθώς προς τον Έλληνα διπλωμάτη φέρεται να επισημάνθηκε πως οι αναφορές της κ. Ζαχάροβα δεν είχαν κανένα στοιχείο έλλειψης σεβασμού προς την Ελλάδα. 

Νωρίτερα, πάντως, η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα είχε αναρτήσει στο twitter τις χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ, ανοίγοντας νέο κύκλο επικοινωνιακής έντασης: «Οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς, κατά τη φετινή χρονιά των 190 χρόνων από την ίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων και της 25ης επετείου του θεμελιώδους Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, έχουν γίνει απογοήτευση για μας. Η δήλωση της Μ. Ζαχάροβα ήταν σωστή και ισορροπημένη, ενώ η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ υπερβολική».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάψευση ελληνικών διπλωματικών πηγών πως το αίτημα της επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά, είχε προχωρήσει η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, παραθέτοντας παλαιότερη αναφορά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά σε ανάρτησή της στο Twitter. 


Την ακύρωση της επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ την Πέμπτη, μιλώντας στο πρακτορείο TASS. Σύμφωνα με τους Ρώσους, η ημερομηνία που είχε προταθεί από την ελληνική πλευρά δεν είναι πλέον διαθέσιμη.
Επιπλέον, ο Ρώσος πρέσβης ανέφερε ότι η Ρωσία σκοπεύει να απελάσει Έλληνες διπλωμάτες σε αντίποινα για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών προ ημερών από την ελληνική πλευρά, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει τον αριθμό και την ημερομηνία απέλασης.

«Δεν μιλάει για ακύρωση ο Ρώσος πρέσβης, αλλά για το ακατάλληλο της στιγμής για την επίσκεψη του Λαβρόφ» τονίζουν πάντως οι ελληνικές διπλωματικές πηγές.