ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανέκδοτα έγγραφα του φακέλου της Κύπρου: Οι ύποπτες κινήσεις και η απαγόρευση δίσκων

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 20 Ιουλίου 2018, 13:09 / Ανανεώθηκε 30 Ιουλίου 2018, 16:14
Ανέκδοτα έγγραφα του φακέλου της Κύπρου: Οι ύποπτες κινήσεις και η απαγόρευση δίσκων
Facebook Twitter Whatsapp

Τον Οκτώβριο στη δημοσιότητα οι πρώτοι τόμοι

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την απόφαση να δώσει στη δημοσιότητα τους τέσσερις πρώτους τόμους του φακέλου της Κύπρου, με ανέκδοτα γεγονότα που οδήγησαν στην καταστροφή και την επέλαση του Αττίλα έλαβε η Βουλή.

Αυτό είπε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους με αφορμή τη σημερινή ημέρα μνήμης του κυπριακού ελληνισμού. Μάλιστα, ο πρόεδρος έδωσε στη δημοσιότητα και τρία έγγραφα που βρίσκονται στο εσωτερικό του φακέλου και αποτελούν χρυσό υλικό για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά και της αποσαφήνισης όλων των γεγονότων της περιόδου.

«Θα κυκλοφορήσουν οι τέσσερις τόμοι που αφορούν τον φάκελο της Κύπρου με τα αυθεντικά ντοκουμέντα που είχαν συλλεγεί από την εξεταστική επιτροπή», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και σημείωσε πως θα ακολουθήσουν μερικές δεκάδες ακόμα τόμοι τους επόμενους μήνες. «Βρισκόμαστε στην τελική φάση όπου σε συνεννόηση με την κυπριακή Βουλή προχωράμε σε αυτή την έκδοση με αναλυτικά στοιχεία και από τις δύο επιτροπές που διεξήχθησαν», κατέληξε.

Πάντως, το πρώτο έγγραφο που έδωσε η Βουλή αφορά σε τηλεγράφημα του βουλευτή Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κέντρου Λ. Λασκαρίδη προς τον τότε πρόεδρο της Βουλής για ύποπτες κινήσεις στρατιωτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα τον Μάρτιου του 1967, λίγο πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές και το πραξικόπημα Παπαδόπουλου.

 

Το δεύτερο είναι η κοινοποίηση στο υπουργικό συμβούλιο της απόφασης του Αρχηγού ΓΕΣ για απαγόρευση δίσκων της Μελίνας Μερκούρη (13-4-1968).

Το τρίτο και τελευταίο, με ημερομηνία 20 Ιουλίου του 1974, είναι πρακτικά συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο, όπου αποφασίζεται η κήρυξη της «Γενικής Επιστρατεύσεως της χώρας» αλλά και η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με τις υπογραφές των συμμετεχόντων σε αυτό.