current views are: 11

20 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση17:24

Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για τα 44 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο

Από τον Αττίλα στις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού

Δημοσίευση 17:24’

Από τον Αττίλα στις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού

Με αναφορές στην επίλυση του Κυπριακού τιμούν τα κόμματα τη συμπλήρωση 44 ετών από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.

«Δεν ξεχνάμε την εισβολή στην Κύπρο, που άφησε νεκρούς και αγνοούμενους και οδήγησε στην παράνομη κατοχή του 37% της Νήσου. 44 χρόνια μετά εξακολουθούμε να διεκδικούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών». Αυτό αναφέρει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Με ανάρτηση στο Twitter αναφέρθηκε στη μαύρη επέτειο ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος:  «Σαν σήμερα το 1974 έγινε η εισβολή και κατοχή της Κύπρο. Αποδίδουμε τις οφειλόμενες Τιμές στους Ήρωες αλλά και δεν ξεχνούμε την προδοσία της χούντας του Ιωαννίδη, που σήμερα εκπρόσωπος τους είναι η ακροδεξιά σε Ελλάδα και Κύπρο. Αυτοί που παριστάνουν τους υπερπατριώτες…».

 

 

Στο δικό του μήνυμα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επισημαίνει: «Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει στην Κύπρο κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και να περιφρονεί τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Η Κύπρος, μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένει ακόμα υπό την παράνομη στρατιωτική κατοχή ενός άλλου κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών.

»Το κλειδί για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος είναι να καταστεί το επανενωμένο κράτος της Κύπρου ένα κανονικό σύγχρονο κράτος, προς όφελος της ευημερίας όλου του κυπριακού λαού. Ένα κράτος με πλήρη κυριαρχία, πλήρη ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα, απαλλαγμένο από ξένα κατοχικά στρατεύματα, ξένες εξαρτήσεις και μονομερείς δυνατότητες επέμβασης τρίτων χωρών στα εσωτερικά του.

»Αυτές οι προϋποθέσεις αποτυπώθηκαν και στις προτάσεις που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στη Διάσκεψη για την Κύπρο, στο Crans Montana της Ελβετίας. Προτάσεις εποικοδομητικές, με τις οποίες διαφώνησαν μόνον η Τουρκία και η τουρκο-κυπριακή κοινότητα που επιμένουν στις αναχρονιστικές και αδιάλλακτες θέσεις τους για διατήρηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο και του «δικαιώματος» μονομερούς επέμβασης της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Κύπρου.

Διαβάστε επίσης: ►Ανέκδοτα έγγραφα του φακέλου της Κύπρου: Οι ύποπτες κινήσεις και η απαγόρευση δίσκων της Μελίνας

​»Ελπίζουμε ότι ο πρόσφατος διορισμός απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα δημιουργήσει μια νέα κινητικότητα στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

«Σήμερα, είναι αναγκαία όσο ποτέ η ενίσχυση κάθε προσπάθειας για την επίλυση του Κυπριακού, τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του μαρτυρικού νησιού  σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η διεκδίκηση μιας λύσης δικοινοτικής–διζωνικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με την κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων και την αποχώρηση των τούρκικων κατοχικών στρατευμάτων, οφείλει να καρποφορήσει.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται δίπλα στον κυπριακό λαό, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, συνεργάζεται με τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις της Κύπρου και  συνδράμει  σε κάθε πρωτοβουλία, σε διεθνές κι ευρωπαϊκό επίπεδο,   που μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, προς όφελος της ειρήνης  στην Κύπρο και, γενικότερα, σε ολόκληρη την  πολύπαθη περιοχή» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Νέα Δημοκρατία, η οποία αναφέρει: «Επί 44 έτη, σύσσωμος ο Ελληνισμός “δεν ξεχνά” την εισβολή και την κατοχή στην Κύπρο. Δεν αποδέχεται τη διχοτόμηση του νησιού και δεν συμβιβάζεται με τετελεσμένα.  Πρέπει να πέσει επιτέλους, το τελευταίο διαχωριστικό τείχος στην Ευρώπη, και ο κυπριακός λαός να επανενωθεί και να ζήσει ειρηνικά και δημιουργικά. Οι Κύπριοι δικαιούνται ένα κοινό μέλλον, μια πατρίδα ενωμένη, μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, χωρίς εγγυήσεις και παρεμβάσεις τρίτων και πρωτίστως χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Σαράντα τέσσερα χρόνια είναι πολλά αλλά όχι αρκετά ώστε να μας κάνουν να ξεχάσουμε το στόχο για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Στον αγώνα αυτό, η Ελλάδα ήταν και παραμένει στο πλευρό της Κύπρου».

Στο μήνυμά του για την επέτειο, το ΚΚΕ επιτέθηκε στο ΝΑΤΟ: «Συμπληρώνονται 44 χρόνια από το έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού με την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% της Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ, ενώ το δρόμο άνοιξε το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ σε βάρος της κυπριακής κυβέρνησης Μακαρίου.

Αυτή η ιστορία δεν παραγράφεται ούτε παραχαράσσεται, όσο κι αν προσπαθούν ορισμένες δυνάμεις, ανάμεσά τους και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να εμφανίσουν το ΝΑΤΟ ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας.

Το κυπριακό πρόβλημα, διαχρονικά, ήταν αναπόσπαστα δεμένο με τους σφοδρούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο μιας κρίσιμης γεωστρατηγικής θέσης στη Νοτιανατολική Μεσόγειο, την οποία κατέχει αναμφισβήτητα η Κύπρος. Γι’ αυτό και η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα των παρεμβάσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Οι πρόσφατες παρεμβάσεις των ΗΠΑ, χωρών της ΕΕ, Τουρκίας και άλλων, τόσο με τα γεωτρύπανα των μονοπωλίων τους όσο και με τα πολεμικά τους σκάφη, το επιβεβαιώνουν εκ νέου κι αποδεικνύουν ότι η καπιταλιστική εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου δεν αποτελεί παράγοντα επίλυσης του προβλήματος, αλλά περαιτέρω εμπλοκής του.

Σε αυτό το πλαίσιο προωθείται συμβιβαστική “λύση” στο Κυπριακό, που καμία σχέση δεν έχει με την επίλυση των προβλημάτων προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και των άλλων λαών της περιοχής. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρωτοστατεί σε αυτούς τους σχεδιασμούς, για το συμφέρον της ελληνικής άρχουσας τάξης».


σχετικα αρθρα