current views are: 6

21 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση18:37

Σκοπιανό: Δυσκολεύεται ο Ζάεφ στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ

Παρακολουθεί τις εξελίξεις το Μαξίμου

Δημοσίευση 18:37’

Παρακολουθεί τις εξελίξεις το Μαξίμου

Σε μεγάλη πίεση βρίσκεται ο Ζόραν Ζάεφ αφού τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να καθοριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με την υποστήριξη της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας;» Αυτό είναι το ερώτημα που ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ παρουσίασε στο εσωτερικό του χωρίς, όμως, καλά αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι είναι ξεκάθαρο πως δεν επιθυμεί τη σύνδεση του ερωτήματος με τα οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα και επιχειρεί να υπάρχει μια πολύ απλή διατύπωση στο ψηφοδέλτιο.   

Μια δημοσκόπηση με αρνητικά αποτελέσματα και δυο ραντεβού με τα άλλα κόμματα που απέβησαν άκαρπα ήταν ο απολογισμός του Ζόραν Ζάεφ μέσα στην εβδομάδα που πέρασε. Η υπόθεση δημοψήφισμα μόνο εύκολη δεν θα είναι, αφού έγινε φανερό πως η αλλαγή του κλίματος δεν θα είναι απλή υπόθεση ενώ, το εθνικιστικό VMRO εγείρει συνεχώς αντιρρήσεις στην εξέλιξη της διαδικασίας. Η πιο πρόσφατη αφορά την άρνηση του εθνικιστικού κόμματος να ορίσει μέλη για την Κρατική Εκλογική Επιτροπή που θα οργανώσει το δημοψήφισμα. Υπενθυμίζεται πως το κλίμα με το VMRO είναι τόσο τεταμένο που ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι έχει καταθέσει μήνυση για εσχάτη προδοσία κατά του πρωθυπουργού και του υπουργού των Εξωτερικών της κυβέρνησης. 

Διαβάστε επίσης: 

Πανεπιστημιακοί από όλο τον κόσμο στηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών 

Κοτζιάς: Ρητορική μίσους από την αντιπολίτευση σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ

Η καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών της γειτονικής χώρας προχωρά με γοργούς ρυθμούς αφού μετά τους εορτασμούς σε πολλές πόλεις ένα βίντεο, στα πρότυπα της Ελλάδας, ήρθε να προστεθεί στην «επιχείρηση πειθούς» και ανάδειξης των θετικών σημείων της συμφωνίας των Πρεσπών που έχει ξεκινήσει.  Όπως όλα δείχνουν ο Ζόραν Ζάεφ  έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στη στρατηγική βοήθεια των Νατοϊκών συμμάχων και κυρίως των ΗΠΑ.

Το άλλο μεγάλο αγκάθι που έχει να αντιμετωπίσει ο Ζόραν Ζάεφ είναι μια ενδεχομένη προτροπή του VMRO προς τους ψηφοφόρους του να απεχουν από το δημοψήφισμα. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα δεν θα είναι έγκυρο αφού η συμμετοχή πρέπει να ξεπεράσει το 50%. Εκτιμήσεις αξιωματούχων δεν αποκλείουν όλο αυτό το κλίμα να οδηγήσει το Ζόραν Ζάεφ στο να «ανταλλάξει» το δημοψηφίσμα και την επιτυχή κατάληξή του με πρόωρες εκλογές που ζητά η αντιπολίτευση. 

Οι διεργασίες στη γειτονική χώρα δεν αφήνουν αδιάφορο το Μέγαρο Μαξίμου που γνωρίζει καλά πως οι εξελίξεις που αφορούν το δημοψήφισμα και συνεπώς την αλλαγή του Συντάγματος έχουν ταυτιστεί με την μακροημέρευση ή όχι της κυβέρνησης. 

Αυτό δεν σημαίνει πως στην Ηρώδου Αττικού «καλοβλέπουν» ένα «ατύχημα» στη γειτονική χώρα που θα οδηγούσε πιο σίγουρα την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην εξάντληση της τετραετίας. Αρκετοί κυβερνητικοί θεωρούν πως οι αντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα ήδη παρουσίαζουν μειωμένη δυναμική και με εξαίρεση μια «τεχνητή έξαρση» που θα επιχειρήσουν συγκεκριμένες ομάδες στη ΔΕΘ δεν θα προκαλέσουν άλλο πρόβλημα στο Μαξίμου.

Σε αυτή τη βάση εκτιμούν πως η εικόνα φθοράς από την επίλυση του ονοματολογικού μπορεί να αναστραφεί και η συμφωνία να κυρωθεί στη Βουλή το αργότερο στις αρχές της άνοιξης. Με δεδομένο πως η ανασύνθεση της πλειοψηφίας δεν προκρίνεται, αυτό το σενάριο οδηγεί με μεγάλες πιθανότητες τις εθνικές εκλογές να διεξαχθούν τον ερχόμενο Μάιο.


σχετικα αρθρα