current views are: 10

24 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση04:07

Δύσκολη νύχτα για την κυβέρνηση – Τα βήματα του Μαξίμου μετά τη φονική πυρκαγιά

Οι χαμένες ζωές, οι βαριά τραυματίες, οι καμένες περιουσίες και η τεράστια οικολογική καταστροφή είναι τα “μέτωπα” που θα έχει να αντιμετωπίσει από σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός.

Δημοσίευση 04:07’

Οι χαμένες ζωές, οι βαριά τραυματίες, οι καμένες περιουσίες και η τεράστια οικολογική καταστροφή είναι τα “μέτωπα” που θα έχει να αντιμετωπίσει από σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός.

Όπως τον Αύγουστο του 2017 η κυβέρνηση έρχεται για ακόμα μια φορά αντιμέτωπη με τον “πύρινο εφιάλτη”. Μια τραγική νύχτα με ανθρώπινα θύματα, που οδήγησε τον πρωθυπουργό να επιστρέψει εσπευσμένα από το Μόσταρ της Βοσνίας και να μεταβεί απευθείας στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Σχεδόν με την προσγείωσή του στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη πάρθηκε η απόφαση της γρήγορης επιστροφής του στην Ελλάδα προκειμένου να εξεταστούν προσεκτικά τα επόμενα βήματα.

Οι χαμένες ζωές, οι βαριά τραυματίες, οι καμένες περιουσίες και η τεράστια οικολογική καταστροφή είναι τα “μέτωπα” που θα έχει να αντιμετωπίσει από σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός που θα επιχειρήσει με τους στενούς του συνεργάτες να αποτιμήσουν την κατάσταση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αναμφισβήτητα η νέα φυσική καταστροφή, μετά και τις φονικές πλημμύρες στην Μάνδρα, πλήττει για άλλη μια φορά το προφίλ της κυβέρνησης και είναι ένα σοβαρό “αγκάθι” που καλείται να προσπεράσει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο προβληματισμός στην Ηρώδου Αττικού είναι διπλός, καθώς πέρα από την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που άφησε πίσω της η φωτιά, η επιστροφή στην ατζέντα της οικονομίας και της εξόδου από τα μνημόνια δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Η πυρκαγιά έχει αφήσει για άλλη μια φορά έντονα τα σημάδια της στην Αττική με την κυβέρνηση να δίνει από σήμερα έναν ακόμα αγώνα να κερδίσει τη μάχη της καθημερινότητας στις πληγείσες περιοχές.

Τη χθεσινή νύχτα έγινε μια μεγάλη προσπάθεια προκειμένου οι συνέπειες της πυρκαγιάς να περιοριστούν, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να βοηθηθούν οι κάτοικοι που κινδύνεψαν και οι ίδιοι να χάσουν τη ζωή τους. Ωστόσο οι εικόνες των συγγενών να περιμένουν με αγωνία στο λιμάνι της Ραφήνας τους δικούς τους ανθρώπους ήταν τραγικές και αποτύπωναν τη δύσκολη νύχτα που περνούσε η Αττική.  Δεν είναι τυχαίο πως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε δυο φορές στη δήλωσή του σε “ασύμμετρα φαινόμενα” θέλοντας να τονίσει πως ο κρατικός μηχανισμός ήταν αδύνατον να αντιδράσει στη μανία της φύσης και στα ισχυρά μποφόρ που έπνεαν στις πληγείσες περιοχές.  Σε ερώτηση που του έγινε δεν απέκλεισε προσπάθειες αποσταθεροποίησης χωρίς, όμως, να θέλει να αναφέρει περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Νίκος Τόσκας, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Παύλος Πολάκης, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Σωκράτης Φάμελλος και η Ρένα Δούρου βρέθηκαν στη διευρυμένη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο στρατηγείο της Πυροσβεστικής και αποφασίστηκαν οι παράλληλες δράσεις. Άμεση η κινητοποίηση και η συνδρομή από τις ένοπλες δυνάμεις με τον Πάνο Καμμένο να θέτει σε επιφυλακή όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
 
Πέρα από την πυρόσβεση στα τρία κύρια μέτωπα της Αττικής, ενεργοποιήθηκε χθες το βράδυ ένα σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης και εξυπηρέτησης των πολιτών.

Πλωτά μέσα του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων επιχειρούσαν για τον απεγκλωβισμό κατοίκων από παραλίες της Ανατολικής Αττικής.
Συντονίστηκε η μεταφορά σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία με το ΕΚΑΒ που κινήθηκε εντός των πληγεισών περιοχών με τη συνοδεία πυροσβεστικών οχημάτων. Τέσσερις κινητές μονάδες και δύο ειδικές μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών έφτασαν στη Ραφήνα.

Το υπουργείο Μεταφορών μερίμνησε για τη μεταφορά των κατοίκων στους χώρους φιλοξενίας από το λιμάνι της Ραφήνας, όπου ο υφυπουργός Ναυτιλίας, κ. Σαντορινιός βρισκόταν σε επικοινωνία και συνεννόηση με τον δήμαρχο της περιοχής. Παράλληλα, άνοιξαν τα διόδια της Ολυμπίας και της Αττικής Οδού για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής, ξεκίνησε διάθεση κλινών σε συνεργασία με τον Πρόεδρο Ξενοδόχων Αττικής, κ. Βασιλικό, για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, ενώ εξασφαλίστηκε η παροχή νερού και τροφίμων με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος.


σχετικα αρθρα