current views are: 10

24 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση15:44

Κονδύλι 20 εκατ. ευρώ και έκτακτα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων

Παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων, απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ

Δημοσίευση 15:44’

Παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων, απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ

Τα επόμενα βήματα για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Αττική συζητήθηκαν στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, εγκρίθηκε έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 20 εκατ. ευρώ, από εθνικούς πόρους, για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.

Αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία ειδικού λογαριασμού από το Υπουργείο Οικονομικών στον οποίον θα συμμετέχει το Δημόσιο και Ιδιώτες, καθώς υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον έμπρακτης αλληλεγγύης, τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό.

Από τον λογαριασμό αυτόν θα χρηματοδοτηθούν τα έργα επισκευής και αποκατάστασης των υλικών ζημιών. Η ακριβής συμμετοχή του Δημοσίου θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες μετά την συνολική αξιολόγηση της κατάστασης.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για την ελάφρυνση των πληγέντων:

Για τους φορολογούμενους, που υπάγονται στη Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και στη Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας, προωθούνται διατάξεις για:

►Παράταση υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 έως και Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018.

►Καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση έως και 28 Σεπτεμβρίου 2018, δεύτερη δόση έως και 31 Οκτωβρίου 2018, τρίτη δόση έως και 30 Νοεμβρίου 2018 και τέταρτη και τελευταία δόση έως και 31 Δεκεμβρίου 2018,

►Παράταση υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 έως και Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018.

►Καταβολή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 σε τρεις μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση έως και 31 Οκτωβρίου 2018, δεύτερη δόση έως και 30 Νοεμβρίου 2018 και τρίτη και τελευταία δόση έως και 31 Δεκεμβρίου 2018.

Επιπλέον, για τους φορολογούμενους που υπάγονται στις δύο παραπάνω ΔΟΥ, προωθούνται αποφάσεις για:

►Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η προθεσμία έληγε την 31 Ιουλίου 2018, έως και 28 Σεπτεμβρίου 2018, με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου.

►Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως και 28 Σεπτεμβρίου 2018.

►Παράταση για την υποβολή μεταβολών στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9), τα οποία επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές έως τέλος του τρέχοντος έτους.

►Επίσης, για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, προωθείται απόφαση για την αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, που έληξαν ή θα λήξουν εντός εξαμήνου από την έκδοσή της.

►Περαιτέρω, προωθούνται διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του έτους, κατά το οποίο επήλθε η καταστροφή, για τα ακίνητα, που βρίσκονται σε περιοχές, οι οποίες πλήττονται από σεισμό, πυρκαγιά ή πλημμύρα και έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές, που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 των υπολοίπων περιοχών της χώρας, θα δοθεί παράταση έως και 30 Ιουλίου 2018.

Αν εξάλλου παραστεί ανάγκη, οι ανωτέρω ημερομηνίες μπορούν να παραταθούν εκ νέου.

Τις επόμενες μέρες και μετά τη συνολική αξιολόγηση της κατάστασης και της έκτασης των ζημιών, θα ανακοινωθεί και η κύρια δέσμη μέτρων στήριξης των οικογενειών των θυμάτων της καταστροφής, αλλά και οι έκτακτες ενισχύσεις και αποζημιώσεις για τους πληγέντες επιπλέον των όσων ορίζει αυτή τη στιγμή ο νόμος.

Για την καταγραφή των ζημιών από νωρίς το μεσημέρι βρίσκονται στο πεδίο 180 μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στους οποίους αύριο θα προστεθούν επιπλέον 120.

Επίσης για την στήριξη των πυρόπληκτων το Υπουργείο Εργασίας έχει 

· προσφέρει 200 κλίνες στην κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα και άλλες 40 κλίνες σε κτίριο του ΕΚΚΑ στο Καλαμάκι

· Έχει εξασφαλίσει σίτιση, νερό και χυμούς για όσους από τους πληγέντες φιλοξενούνται στο Γυμναστήριο της Ραφήνας, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με τους Δημάρχους για την κάλυψη όποιων άλλων αναγκών προκύψουν σχετικά

· Επίσης έχει αποστείλει κινητές μονάδες του ΕΚΚΑ με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους στο κλειστό Γυμναστήριο της Ραφήνας και στο Γηροκομείο του Δήμου Μεγαρέων.

Τέλος η Περιφέρεια Αττικής έχει συστήσει ειδικό κέντρο συντονισμού εθελοντικών δράσεων και προσφορών, με το οποίο όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να συνδράμουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης μπορούν να επικοινωνούν στο 210-4819001.

Τσίπρας: Κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος ύστερα από την τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς από τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική.

«Κανείς δεν θα μείνει αβοήθητος», διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως η απώλεια δεκάδων ζωών είναι αβάσταχτη «για όλους μας και πιο πολύ για τις οικογένειές τους, αλλά και για όσους από εμάς κατέχουμε θέσεις ευθύνης. Δεν υπάρχει τίποτα πιο πολύτιμο από την ανθρώπινη ζωή». 

«Αυτές είναι ώρες μάχης ενότητας, θάρρους και αλληλεγγύης. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να σταθούμε απεναντι στην τραγωδία. Τέτοιες ώρες δεν υπάρχουν διαφορές. Είναι ώρα κινητοποίησης και αγώνα για να σώσουμε ότι μπορεί να σωθεί και να αναζητήσουμε τους αγνοούμενους».

«Τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί, δεν θα αφήσουμε τίποτα χωρίς απαντήσεις. Κανένας δε θα μείνει αβοήθητος. Ευχαριστώ τους ηγέτες για την αλληλεγγύη και τη βοήθεια τους», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την εξέλιξη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, την περίθαλψη των πληγέντων, τη λήψη αναγκαίων μέτρων για τη φύλαξη των σπιτιών στις πληγείσες περιοχές και την αποκατάσταση των ζημιών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Πάνος Σκουρλέτης, Πάνος Καμμένος, Νίκος Τόσκας, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Χρήστος Σπίρτζης, Ρένα Δούρου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης και ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Γ. Ρουμπάτης.


σχετικα αρθρα