current views are: 8

25 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση05:06

Δ. Καμμένος: Εγκληματικές ελλείψεις στην πρόσληψη 5.500 ατόμων για πυροπροστασία

Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό κ. Τόσκα

Δημοσίευση 05:06’

Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό κ. Τόσκα

Για εγκληματικές ελλείψεις στην προκήρυξη πρόσληψης 5.500 ατόμων για πυροπροστασία και δασοπροστασία κάνει λόγο σε ερώτησή του ο ανεξάρτητος βουλευτής Β’ Πειραιώς, Δημήτρης Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος ερωτά γιατί καθυστέρησε η προκήρυξη, εάν οι επιτυχόντες πέρασαν εξειδικευμένη εκπαίδευση και πόσοι συμμετείχαν στις επιχειρήσεις.

Η ερώτηση προς τον αρμοδιο υπουργό κ. Τόσκα έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με αριθμό 1510/02.05.2018 ανακοινώθηκε η πρόσληψη 5.500 ατόμων («εποχιακών») για την πυροπροστασία και δασοπροστασία μέσω προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας.Το νέο προσωπικό, όπως αναφερόταν στην προκήρυξη, θα εργαζόταν στους δήμους με αντικείμενο την πυροπροστασία και την διαφύλαξη των δασικών εκτάσεων με καθεστώς πλήρους απασχόλησης και με συμβάσεις διάρκειας έως τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου.

Ωστόσο, η προκήρυξη αυτή περιλάμβανε εγκληματικές ελλείψεις. Η προκήρυξη έγινε τέλη Μαΐου. Δηλαδή όταν πλέον η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ η πρόσληψη δεν προβλεπόταν πριν από τα μέσα Ιουνίου. Επιπρόσθετα, οι προσλήψεις σύμφωνα με την απόφαση θα ήταν οχτάμηνες! Δηλαδή πάνω από το 45% των ανθρωπομηνών που θα χρυσοπληρώσει ο ελληνικός λαός θα είναι εκτός αντιπυρικής περιόδου.

Όσον αφορά τη μοριοδότηση των «ιδανικών» υποψηφίων έπρεπε να είναι άνω των 45 ετών, ανάπηροι άνω του 50%, πολύτεκνοι και άνεργοι 60 μήνες.

Βάσει Νόμου, οι προσληφθέντες απαγορεύεται να επιχειρήσουν σε πυρκαγιές. Σε μια αξιέπαινη προσπάθεια να εξορθολογικεύσει τη διαδικασία, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει προβεί, εδώ και 4 χρόνια, στη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού προγράμματος «Εθελοντών Δασοπροστασίας» διαρκείας 52 ωρών. Κατόπιν της παρακολούθησης, οι ενδιαφερόμενοι εξετάζονται στην Πυροσβεστική Ακαδημία και πιστοποιούνται για 5 έτη για να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης. Με δεδομένο το σημείο (1) οι νεοπροσληφθέντες δεν πληρούν ένα βασικό κριτήριο! Κι όμως κανείς δε σκέφτηκε να βάλει ως βασικό όρο πρόσληψης την ύπαρξη πιστοποίησης στη δασοπυρόσβεση .

Πουθενά στη μοριοδότηση δε συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

-Εμπειρία από εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας: υπάρχουν εκατοντάδες ομάδες ανά την Ελλάδα, αναγνωρισμένες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (με αρ. μητρώου).

-Εμπειρία ως Εθελοντής του Πυροσβεστικού Σώματος: υπάρχουν κάποιες εκατοντάδες εθελοντών του ΠΣ.

-Εμπειρία ως Οδηγός Βουνού: οι ορειβατικοί σύλλογοι της χώρας μας παρέχουν πιστοποίηση (κατόπιν εκτενούς εκπαίδευσης και αυστηρών εξετάσεων) σε άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις για να κατευθύνουν κόσμο στα βουνά.

-Εμπειρία από τη στρατιωτική θητεία: οι καταδρομείς μας είναι εκπαιδευμένοι στον «ορεινό αγώνα».

-Εμπειρία από προηγούμενη σχετική εργασία: ούτε οι πρώην δασοφύλακες, ούτε οι πρώην θηροφύλακες, ούτε καν οι πρώην δασεργάτες (π.χ. υπάλληλοι σχετικών εργολάβων) δεν μοριοδοτούνται.

Σε απλά ελληνικά, η συντριπτική πλειοψηφία όσων προσλήφθηκαν με βάσει τα κριτήρια που είχαν τεθεί στην προκήρυξη ήταν ανήμποροι να επιτελέσουν το έργο για το οποίο προορίζονταν. Την προστασία από τις πυρκαγιές.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

Για ποιο λόγο η προκήρυξη έγινε τέλη Μαΐου με πρόσληψη σίγουρα όχι πριν τα μέσα Ιουνίου και μάλιστα είναι 8μηνη που πρακτικά σημαίνει ότι 45% των ανθρωπομηνών που πληρώνεται θα είναι εκτός αντιπυρικής περιόδου;

Γιατί στην μοριοδότηση ευνοούνταν ξεκάθαρα όσοι δεν είχαν καμία εμπειρία ενώ αγνοήθηκαν επιδεικτικά εθελοντές και όσοι είχαν παρακολουθήσει προγράμματα και σεμινάρια δασοπροστασίας και πυροπροστασίας αποδεδειγμένα ικανοί να χειρίζονται καταστάσεις έκτακτες και δύσκολες όπως οι πρόσφατες πυρκαγιές σε Κινέτα, Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι όπου  εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες σε σπίτια και αυτοκίνητα χάνοντας τη ζωή τους 50, μέχρι στιγμής, συνάνθρωποι μας;

Ποιοι ήταν οι τελικοί επιτυχόντες της προκήρυξης; Παρακαλώ να κατατεθεί πλήρης πίνακας  επιτυχόντων και τα προσόντα τους.

Σε ποιες υπηρεσίες υπηρετούν/τοποθετήθηκαν και πόσοι ανά υπηρεσία; Χθες και σήμερα που βρίσκονταν; Πόσοι εξ αυτών επιχείρησαν χθες και σήμερα και σε ποιο μέτωπο; Τους παρασχέθηκε υλικοτεχνικός εξοπλισμός; Αν ναι ποιος είναι αυτός;·

Πέρασαν εξειδικευμένη εκπαίδευση βάσει αντικειμένου όταν έγινε η πρόσληψη;

Εάν ναι, ποιος τους την παρείχε και σε πόσους εξ αυτών;

Πόσοι εκ των εκπαιδευμένων συμμετείχαν στις επιχειρήσεις και πόσοι θα συμμετέχουν από εδώ και πέρα;

Ο Ερωτών Βουλευτής                                                                                               

Δημήτριος Κ. Καμμένος

Βουλευτής Β’ Πειραιώς


σχετικα αρθρα