current views are: 11

30 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση06:23

Νέες μαρτυρίες εκθέτουν την κυβέρνηση – Γνώριζαν από νωρίς για τους νεκρούς

Σπίρτζης: Είχαμε πληροφόρηση, αλλά είχαν φύγει οι κάμερες

Δημοσίευση 06:23’

Σπίρτζης: Είχαμε πληροφόρηση, αλλά είχαν φύγει οι κάμερες

Δίνουν και παίρνουν οι αποκαλύψεις σχετικά με το τι προηγήθηκε της σύσκεψης στο Κέντρο Επιχειρήσεων υπό τον πρωθυπουργό το βράδυ της Δευτέρας. Γνώριζε ή όχι η κυβέρνηση από νωρίς την ύπαρξη νεκρών; Όπως αποκάλυψε το Newpost, η Πυροσβεστική γνώριζε ότι η φωτιά είχε αφήσει πίσω της δεκάδες νεκρούς, κάτι που επιβεβαιώνουν τόσο στελέχη της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, όσο και το ΕΚΑΒ και η ΠΟΕΔΗΝ. 

Όπως προκύπτει από δημόσιες τοποθετήσεις, υπουργών, λιμενικών, αστυνομικών και πυροσβεστών, όλοι φαίνεται να γνώριζαν από νωρίς για την ύπαρξη πολλών νεκρών στο Μάτι, αλλά η πολιτική ηγεσία και η φυσική ηγεσία της χώρας μιλούσαν για… τη φωτιά στη Σουηδία και τη συνδρομή από χώρες της ΕΕ για την κατάσβεση της φωτιάς. 

Από τα παραπάνω είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να αναφερθεί το βράδυ της Δευτέρας στο μέγεθος της τραγωδίας. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι η μόνη αναφορά που έκανε ο καθ’ ύλιν αρμόδιος υπουργός ήταν ότι τα νοσοκομεία είχαν τεθεί σε ετοιμότητα για να υποδεχθούν τυχόν τραυματίες από την πυρκαγιά. 

Σπίρτζης: Είχαμε πληροφόρηση για νεκρούς, αλλά είχαν φύγει οι κάμερες

Στην ομολογία οτι οι υπουργοί που ενημέρωναν τον Αλέξη Τσίπρα στη σύσκεψη τη Δευτέρα το βράδυ γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών, αλλά δεν το είπαν μπροστά στις κάμερες, προχώρησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης. 

«Υπήρχε μία πληροφόρηση εξ όσων γνωρίζω, μετά την ενημέρωση που έγινε, όταν έφυγαν οι κάμερες για την πιθανότητα δύο αν θυμάμαι καλά ή ενός συμπολιτών, που ήταν ανεπιβεβαίωτες. Ήταν ανεπιβεβαίωτη. Όταν είχαμε πληροφόρηση βγήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μία ώρα μετά και μίλησε για πάνω από 20 νεκρούς. Είχαμε ανεπιβεβαίωτη ενημέρωση για δύο νεκρούς, εκείνη την ώρα οι προτεραιότητές μας ήταν τελείως διαφορετικές. Πού θα αποσκοπούσε να κρύβαμε αν ξέραμε ότι είχαμε εκείνη τη στιγμή νεκρούς; Θα πέρναμε τους νεκρούς και θα φεύγαμε; Αυτά που γίνονται και αυτά που ακούγονται είναι τρελά πράγματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης μιλώντας στον Real FM.

Νέες μαρτυρίες

Οι μαρτυρίες που βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες γενούν τεράστια ερωτήματα για το τι ακριβώς γνώριζαν οι κυβερνητικοί ιθύνοντες τη Δευτέρα το βράδυ την ώρα της σύσκεψης.

«Το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου ήμουν στο Σισμανόγλειο που από τις 10:30-11 παρα είχε προετοιμάσει χώρο για να υποδεχθεί μεγάλο αριθμό νεκρών», είπε σήμερα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλης Γιαννάκος. «Αυτό μου το επιβεβαιώσε μια ημέρα μετά ο αναπληρωτής διοικητηής της 1ης Υγειονομικής περιφέρειας όταν βρέθηκα ξανά στο Σισμανόγλειο», πρόσθεσε.

Αναρωτήθηκε, μάλιστα, «πώς ήταν δυνατόν να μην γνώριζε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι ετοιμάζονταν να υποδεχθούν ένα κοντέινερ ψυγείο για πολλούς νεκρούς;».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος εργαζομένων του ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος, ανέφερε πως «μέχρι τις 22:30 της Δευτέρας είχαμε παραλάβει τέσσερις νεκρούς». 

Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6», ο Γιώργος Μαθιόπουλος είπε χαρακτηριστικά: 

«Από τις 20:41 που δόθηκε η πρώτη κληση από την πυροσβεστική κατά διαστήματα έρχονταν πληροφορίες ότι βρέθηκαν 4 άτομα απανθρακωμένα. Εμείς τους πρώτους τέσσερις νεκρούς τους παραλάβαμε από τις 21:50 μέχρι τις 22:30». 

Όπως εξήγησε «μετά σταμάτησε η παραλαβή νεκρών από το ΕΚΑΒ γιατί δόθηκε εντολή από το συντονιστικό κέντρο που ήταν όλοι οι υπουργοί και ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας ΕΚΑΒ, καθώς ενεργοποιηθηκε το σχέδιο ανθρώπινων απωλειών έτσι ώστε να ταυτοποιούνται οι νεκροί».

Κατά τον κ. Μαθιόπουλο «λογικά για να πήρε την εντολή ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών (σ.σ. να σταματήσει η παραλαβή νεκρών από το ΕΚΑΒ), την εντολή έδωσε ο κ. Πολάκης.

«Από τις 11.20 το ΕΚΕΠΥ ζητά 40 σάκους περισυλλογής νεκρών» είπε ο Σταμάτης Πουλής, πρόεδρος των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Κατήγγειλε παράλληλα ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Παύλος Πολάκης μπαίνοντας στην συνεδρίαση του συντονιστικού ήξερε ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός νεκρών. 

Και ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Καμμένος αναφέρθηκε σε έτοιμα για μεταφορά σάκων περισυλλογής σορών πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι 40 σάκοι για σορούς είχαν ήδη σταλεί στη Ραφήνα στις 12 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, γεγονός που αποδεικνύει, όπως είπε, ότι οι ιθύνοντες γνώριζαν το μέγεθος της τραγωδίας από νωρίς.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, ο επικεφαλής της Ομάδας  Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού που βρέθηκε στην ακτή της τραγωδίας, Δ.Μπαλτάκος, αποκάλυψε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ πως είχε ειδοποιήσει τους ανωτέρου του, από τους οποίους ενημερωνόταν ο υπουργός Ναυτιλίας για την ύπαρξη νεκρών. «Υπήρχε η πληροφορία για νεκρό αλλά δεν την αξιολογήσαμε ως ασφαλή», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Λίγο αργότερα, ο επικεφαλής της ομάδας των ΟΥΚ επανήλθε με νέες δηλώσεις του στον ίδιο σταθμό, διευκρινίζοντας ότι εκείνη την ώρα ήταν δύσκολο να καταλάβει κανείς αν επρόκειτο για νεκρούς ή όχι.

Μία ακόμη άγνωστη πληροφορία που δημοσιοποιήθηκε είναι η ανεύρεση από την ομάδα ΔΙΑΣ του πρώτου νεκρού της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική στις 19:40 το απόγευμα της Δευτέρας, όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος. Ο κ. Μαυροειδάκος είπε ακόμα πως δεν δόθηκαν εγκαίρως εντολές στη διαθέσιμη αστυνομική δύναμη να μεταβεί στο Μάτι.

Επιπλέον, φαίνεται ότι η ΕΛΑΣ γνώριζε την ύπαρξη νεκρών, όπως προκύπτει από την ενεργοποίηση της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών (Ο.Α.ΘΥ.Κ.) το βράδυ της Δευτέρας. Η υποστάτηγος Πηνελόπη Μηνιάτη, επικεφαλής τς Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερρευνών της ΕΛΑΣ, δηλώνει ότι η ομάδα ενεργοποιήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Τα ερωτήματα

Τα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν από τις αποκαλύψεις είναι:

– Γνώριζε η ηγεσία της Πυροσβεστικής το μέγεθος της τραγωδίας και το απέκρυψε από τον πρωθυπουργό;
– Η ηγεσία της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας ήταν σε καθεστώς σύγχυσης για το τι ακριβώς είχε συμβεί;
– Επέλεξε η κυβέρνηση να παρουσιάσει παραποιημένη εικόνα της κατάστασης για να καθησυχάσει τον κόσμο;

ΠΟΕΔΗΝ: Γνώριζαν για τους νεκρούς

Πριν προσέλθει στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό τα μεσάνυχτα της μαύρης Δευτέρας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας γνώριζε ότι ο πρώτος νεκρός είχε φτάσει στο Σισμανόγελειο και ότι το νοσοκομείο προετοιμαζόταν για περισσότερους νεκρούς, υποστηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ έχει ως εξής:

«Στο ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ Νοσοκομείο το βράδυ της τραγικής Δευτέρας 23/7/2018 ο πρώτος νεκρός απανθρακωμένος αγνώστων στοιχείων διεκομίσθει πριν τις 11 το βράδυ. Τοποθετήθηκε σε μία μικρή αίθουσα των ΤΕΠ του ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ. Ήμασταν εκεί.

Ταυτόχρονα την ίδια ώρα ειδοποιήθηκε το Νοσοκομείο και ετοίμασε έναν ειδικό χώρο που έχει (κοντέινερ με  ψύξη) προκειμένου να υποδεχθεί πολλούς νεκρούς (πάνω από 10) από τις φωτιές στο ΜΑΤΙ. Πράγματι το Νοσοκομείο ετοίμασε τον ειδικό χώρο (νεκροθάλαμο). Ως  εκ τούτω ο Αν. Υπουργός Υγείας που συμμετείχε στο συντονιστικό τα μεσάνυκτα της Δευτέρας γνώριζε την ύπαρξη νεκρών, καθ’ ότι ο Διοικητής του Νοσοκομείου ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ βρισκόταν στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου όπως και ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και συνεχώς ενημέρωνε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Την άλλη ημέρα επισκεφτήκαμε την Διοίκηση του Νοσοκομείου. Ο Υποδιοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας που ήταν εκεί παραδέχθηκε ότι είχαν ειδοποιηθεί για την μεταφορά πολλών νεκρών και ετοίμασαν ειδικό χώρο.

Εκτίμησε μάλιστα ότι τελικά δεν προσήλθαν για αποφευχθεί ο πανικός.

Πριν το ΥΠΕΘΑ διαψεύσει την ΠΟΕΔΗΝ θα έπρεπε ο κος Καμμένος να κάνει μία επίσκεψη στα Νοσοκομεία, να συνομιλήσει με τους εγκαυματίες για το κομφούζιο που επικράτησε εκείνο το μοιραίο βράδυ της Δευτέρας.

Να ενημερωθεί για το πόσες ώρες έμειναν στη θάλασσα οι πυρόπληκτοι, οι εγκαυματίες, πως και εάν τηρήθηκε η σειρά περισυλλογής, να ενημερωθεί για την απουσία στρατιωτικών  γιατρών στα σκάφη για να συντονίσουν την επιβίβαση και να προηγηθούν οι βαριά εγκαυματίες και τι ώρα έφθασε η φρεγάτα;»


σχετικα αρθρα