current views are: 5

1 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση11:21

Κατατέθηκε τροπολογία που βάζει όριο ηλικίας στους Μουφτήδες

Είναι η δεύτερη ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση για το ευαίσθητο ζήτημα των Μουφτήδων.

Δημοσίευση 11:21’

Είναι η δεύτερη ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση για το ευαίσθητο ζήτημα των Μουφτήδων.

Τροπολογία βάσει της οποίας θεσπίζεται όριο ηλικίας στα 67 έτη για τους Μουφτήδες της Θράκης κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας.

«Ο Μουφτής ή τοποτηρητής Μουφτής που παράλληλα με τα θρησκευτικά του καθήκοντα είναι και δημόσιος λειτουργός (θέση γενικού διευθυντή) ασκώντας και δικαιοδοτικά καθήκοντα επί ορισμένων υποθέσεων ιδιωτικού δικαίου, που αφορούν μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της περιφέρειάς του (εφόσον αυτά έχουν υπαχθεί στην δικαιοδοσία του), αποχωρεί υποχρεωτικά από τη θέση του, μόλις συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του, προκειμένου η Πολιτεία να μπορεί να προγραμματίζει την ομαλή διαδοχή στην υπηρεσία», αναφέρει χαρακτηριστικά η τροπολογία.

Η τροπολογία

Παράλληλα, η τροπολογία επιχειρεί να επιλύσει ένα σοβαρό κενό νόμου καθώς ξεκαθαρίζει πως οι δαπάνες λειτουργίας των Μουφτειών θα βαρύνουν το προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας.

 Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η δεύτερη ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση για το ευαίσθητο ζήτημα των Μουφτήδων, καθώς πριν από λίγους μήνες είχε περάσει διάταξη βάσει της οποίας δινόταν η δυνατότητα στους μουσουλμάνους να επιλύουν τις διαφορές τους με βάση αστικό δίκαιο- εφόσον το επιθυμούν- και όχι με το θρησκευτικό.


σχετικα αρθρα