ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «μαύρο» τρίπτυχο της κυβέρνησης δίνει στη δημοσιότητα η ΝΔ

του Γιώργου Δ. Ευθυμίου - Δημοσίευση 3 Αυγούστου 2018, 07:06 / Ανανεώθηκε 3 Αυγούστου 2018, 07:06
Το «μαύρο» τρίπτυχο της κυβέρνησης δίνει στη δημοσιότητα η ΝΔ
Facebook Twitter Whatsapp

Η ένταξη της προπαγάνδας στην επικοινωνιακή αντιμετώπιση της καταστροφής από την κυβέρνηση, θεωρούν στη ΝΔ ότι έκανε πιο εύκολη τη σύγκριση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 87 άνθρωποι (με βάση τα τελευταία στοιχεία της Πυροσβεστικής) προκάλεσε ένα πρωτοφανές σοκ στην ελληνική κοινωνία, που εδώ και δέκα μέρες παρακολουθεί την κυβέρνηση σε ένα κρεσέντο αλαζονείας να αποδεικνύει ότι έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.  Άλλωστε από την πρώτη στιγμή οι εμπλεκόμενοι υπουργοί και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, διορισμένοι από τους πρώτους, ακολούθησαν τη γραμμή «δεν κάναμε λάθη», δηλώνοντας πως αν συνέβαινε ξανά κάτι ανάλογο θα έκαναν τα ίδια.

Τα νέα δεδομένα που έφεραν οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο πολιτικό σκηνικό, είναι σαφές πλέον ότι αλλάζουν και τα κριτήρια με τα οποία οι πολίτες θα επιλέξουν να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη γνωρίζουν ότι το διακύβευμα θα αφορά στο ποιος μπορεί να κάνει το κράτος να λειτουργήσει ξανά και να εγγυηθεί την ασφάλειά τους και την προστασία της ιδιοκτησίας τους σε στιγμές κρίσης και ποιος όχι. Η ένταξη της προπαγάνδας στην επικοινωνιακή αντιμετώπιση της καταστροφής από την κυβέρνηση, θεωρούν στη ΝΔ ότι έκανε πιο εύκολη τη σύγκριση.

Η υπερασπιστική γραμμή που επέλεξε το Μέγαρο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ότι για όλα φταίνε οι πολεοδομικές παραβάσεις και οι αυθαιρεσίες που έγιναν σε παρελθόντα χρόνο, σύμφωνα με τα γαλάζια στελέχη, εξοργίζει ακόμη περισσότερο τον κόσμο. Στην οδό Πειραιώς, μιλούν πια για συγκεκριμένο σχέδιο παραπλάνησης του κ. Τσίπρα, στο οποίο εντάσσουν και την κατάθεση τροπολογίας για την επίσπευση των κατεδαφίσεων των αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη.

«Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να σταματήσει άμεσα τον εμπαιγμό του Ελληνικού Λαού και να αναλάβει τις ευθύνες του για την τραγωδία στο Μάτι» σημείωνε στο newpost.gr, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς όπως υπενθύμιζε ο ίδιος, τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήταν εκείνα που επί τριάμισι χρόνια εμπόδιζαν τις κατεδαφίσεις, ενώ υπάρχουν μόνο για την Αττική, 1639 αμετάκλητες αποφάσεις, που έχουν τελεσιδικήσει σε ανώτατο βαθμό.

«Οι κατεδαφίσεις προβλέπονται από νόμους της ΝΔ, αλλά δεν εκτελούνταν ως τώρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων ο κ. Μητσοτάκης,  από το 2008, είχε ζητήσει  οτιδήποτε χτίζεται σε αναδασωτέα περιοχή να γκρεμίζεται, αμέσως» τονίζουν από το γαλάζιο επιτελείο. Όπως καταγγέλλουν από τη ΝΔ, η κυβέρνηση κατέθεσε τώρα τη συγκεκριμένη τροπολογία, όχι μόνο για να καλυφθεί πίσω της, αφού ήταν η ίδια που παρανομούσε και δεν εκτελούσε τις αποφάσεις, αλλά για να στρέψει και την προσοχή του κόσμου πέρα από τις ευθύνες της.

Σύμφωνα με την οδό Πειραιώς, οι ευθύνες υπάρχουν και είναι συγκεκριμένες: Είναι ευθύνες για την προετοιμασία αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά και ευθύνες για τη διαχείριση. Στο πλαίσιο αυτό η ΝΔ βάζει στο κέντρο του κάδρου τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και παρουσιάζει, με φόντο την καταστροφική πυρκαγιά το «μαύρο» τρίπτυχο της κυβέρνησης: «Ανικανότητα, κυνισμός, συγκάλυψη». Τις τρεις αυτές λέξεις θα επαναλαμβάνει συνεχώς η αξιωματική αντιπολίτευση, εξηγώντας τη ρητορική της.

Σύμφωνα με την οδό Πειραιώς, η ανικανότητα αφορά στην πρόληψη, στην αντιμετώπιση της φωτιάς κατά το ξέσπασμά της και στην αποτροπή της τραγωδίας, που μπορούσε να γίνει με έγκαιρη ειδοποίηση για εκκένωση της περιοχής. Ο κυνισμός, στις πρώτες ώρες της τραγωδίας, με θλιβερή έκφραση τη «δήθεν» σύσκεψη στο Συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής. Και η συγκάλυψη, την απόπειρα για απόσειση των ευθυνών με εκτροπή της συζήτησης στα αυθαίρετα.

Απαντώντας στη νέα στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου, από τη ΝΔ, τονίζουν ότι τώρα που ο κ. Τσίπρας αντιλήφθηκε  ότι η άγνοια, η ανικανότητα και η έλλειψη σχεδίου για την αντιμετώπιση κρίσεων κοστίζουν πολλές ζωές, είναι πολύ αργά. «Δεν είναι καταγγέλλοντες. Είναι κατηγορούμενοι» λένε από την αξιωματική αντιπολίτευση, χρησιμοποιώντας το τρίπτυχο «ανικανότητα, κυνισμός και απόπειρα συγκάλυψης» ως το κατηγορητήριο για τις επόμενες πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν στο επίπεδο της απόδοσης των ευθυνών.