current views are: 12

8 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση04:06

Στο Μαξίμου κάνουν απολογισμό και ανοίγουν μέτωπα

Νέες πρωτοβουλίες υπό το βάρος της εθνικής τραγωδίας

Δημοσίευση 04:06’

Νέες πρωτοβουλίες υπό το βάρος της εθνικής τραγωδίας

Η εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος μπορεί να προκάλεσε χαμόγελα στο Μαξίμου, ωστόσο δεν είναι αρκετή για να αλλάξει το βαρύ κλίμα που έχει προκληθεί από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν σαφές μετά τις πρώτες αμήχανες αντιδράσεις το βράδυ της 23ης Ιουλίου μέχρι και την πολυσυζητημένη συνέντευξη τύπου στην Κατεχάκη, πως δε θα παραδώσουν τα όπλα παρακολουθώντας παθητικά τη ΝΔ.
Το προφίλ της κυβέρνησης έχει πληγεί, το ίδιο και της Περιφέρειας Αττικής και οι επιλογές που έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός είναι λίγες, καθόλου εύκολες και ο χρόνος που απομένει ελάχιστος.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναλάβει την προώθηση της ατζέντας της επόμενης ημέρας από την εθνική τραγωδία. Η σύσκεψη που συγκάλεσε χθες στο Λαύριο ήταν ενδεικτική των προθέσεων του να πάρει πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, αναγνωρίζοντας τα λάθη που έγιναν χωρίς, όμως να αφήσει έξω από το “κάδρο” των ευθυνών τις προηγούμενες κυβερνήσεις. 
«Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, ώστε να διορθώσουμε πιθανά λάθη και παραλείψεις την ώρα του κακού, ούτε να ελέγξουμε ακραία κλιματικά φαινόμενα, όμως μπορούμε και οφείλουμε, γνωρίζοντας ότι θα ξανάρθουν, να προετοιμαστούμε καλύτερα. Κυρίως όμως οφείλουμε να χτυπήσουμε τη γροθιά στο μαχαίρι και να ξηλώσουμε, να γκρεμίσουμε μια – μια τις στρεβλώσεις του παρελθόντος», σημείωσε ο πρωθυπουργός κάνοντας για άλλη μια φορά την αυτοκριτική του δείχνοντας, όμως και προς την πλευρά της ΝΔ.

Στην Ηρώδου Αττικού γνωρίζουν πως η σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι σφοδρή το επόμενο διάστημα και πως θα παρακολουθείται στενά κάθε βήμα των αρμόδιων υπουργείων. Δεν ήταν τυχαία η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος ανεβάζοντας τους τόνους κατηγορούσε τη γαλάζια παράταξη για συναλλαγές, ρουσφέτια και εξυπηρετήσεις συμφερόντων, που οδήγησαν σε χωροταξικές και οικιστικές αυθαιρεσίες.

Στις πολύωρες κλειστές συσκέψεις που έχουν γίνει στο Μαξίμου τις τελευταίες 15 ημέρες με τη συμμετοχή των Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Τζανακόπουλου, Γιώργου Σταθάκη, Χρήστου Σπίρτζη, Αλέκου Φλαμπουράρη και Σωκράτη Φάμελου, έχει γίνει σαφές πως δεν αρκεί μόνο μια επιθετική στάση απέναντι στις βολές της ΝΔ, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να δουλέψει άψογα και οι εξαγγελίες να υλοποιηθούν μέχρι “κεραίας”. Μόνο με αυτό τον τρόπο η πλειοψηφία θα μπορέσει να γυρίσει αυτή τη “μαύρη σελίδα” και ο Αλέξης Τσίπρας να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη στις 8-9 Σεπτεμβρίου και να παρουσιάσει με υψηλές προσδοκίες το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός όλο το επόμενο διάστημα θα παρακολουθεί ο ίδιος την εξέλιξη των εργασιών στις πληγείσες περιοχές, αλλά και την πορεία του «ξηλώματος» των πολεοδομικών αυθαιρεσιών, για τις οποίες έχει δεσμευτεί. Οι συσκέψεις θα είναι συνεχείς και ο στόχος που είχε τεθεί είναι μέχρι την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να υπάρχει καταγραφή των πεπραγμένων, τα οποία θα αντιπαρατεθούν με το παρελθόν, ώστε να αναδειχθεί η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην άρση των οικιστικών στρεβλώσεων. 

Στα «χαρτιά» που θα χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός για να βγει από την περιδίνηση στην οποία έχει περιέλθει, είναι και η εκ βάθρων ανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με τις ανακοινώσεις, που σύμφωνα με πληροφορίες, θα κάνει ο ίδιος με τον Πάνο Σκουρλέτη αύριο.  Στην κορυφή της επιχειρησιακής πυραμίδας έχει ήδη γίνει γνωστή η αντικαστάσταση του Γιάννη Καπάκη από τον Γιάννη Ταφύλλη στη θέση του επικεφαλής, ωστόσο η πολιτική εποπτεία θα ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών με πρόσωπο το οποίο αναμένεται να οριστεί.

Όλες αυτές οι διεργασίες συμβαίνουν ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος της εισαγγελικής έρευνας για τις φονικές πυρκαγιές. Η απόδοση των ευθυνών είναι η τέταρτη βασική δέσμευση του Μαξίμου μετά την άμεση παροχή βοήθειας στους πληγέντες, την αναδιοργάνωση της Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας και την κατεδάφιση και τον ανασχεδιασμό των πολεοδομικών ανωμαλιών δεκαετιών.

 


σχετικα αρθρα