ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φ. Κουβέλης: Η ΝΔ εκμεταλλεύεται χυδαία την τραγωδία στο Μάτι

Δημοσίευση 8 Αυγούστου 2018, 12:15 / Ανανεώθηκε 9 Αυγούστου 2018, 10:09
Φ. Κουβέλης: Η ΝΔ εκμεταλλεύεται χυδαία την τραγωδία στο Μάτι
Facebook Twitter Whatsapp

«Αντιλαμβάνομαι απόλυτα πως έχει μαυρίσει η ψυχή των ανθρώπων, όλων μας με αυτό που συνέβη στο Μάτι και ειλικρινά δεν επιχειρώ να συμψηφίσω κάτι»

«Πάντοτε ο κυρίαρχος λαός αποφαίνεται στις εκλογές, αρκεί η κρίση του να αναδεικνύεται στη βάση των προβλημάτων, των ουσιαστικών θέσεων και του ουσιαστικού αποτελέσματος που έφερε αυτή η κυβέρνηση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης στην ΕΡΤ, ενώ αναφερόμενος στη φονική πυρκαγιά, έστρεψε τα πυρά του κατά της ΝΔ.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις ευθύνες της κυβέρνησης στη φωτιά στο Μάτι ο κ. Κουβέλης σημείωσε: «Οι δικές μας ευθύνες τώρα κρίνονται, στο εάν θα προωθήσουμε ή όχι τα μέτρα. Αντιλαμβάνομαι απόλυτα πως έχει μαυρίσει η ψυχή των ανθρώπων, όλων μας με αυτό που συνέβη στο Μάτι και ειλικρινά δεν επιχειρώ να συμψηφίσω ή να αντιρροπίσω κάτι.Έχουμε ένα τεράστιο γεγονός στις 21 Αυγούστου. Η χώρα μετά την περιπέτεια και την οδύνη, σε άλλο επίπεδο οδύνη, των οκτώ μνημονιακών ετών εξέρχεται. Αποδεσμεύτηκε η δόση των 15 δισ. ευρώ και διαμορφώνεται το λεγόμενο "μαξιλάρι" για την αντοχή της οικονομίας για ένα μεγάλο διάστημα. Ε όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να τα αποσιωπά κανείς ή να τα βάζει στο περιθώριο, να εκμεταλλεύεται η ΝΔ με ένα απαράδεκτο και χυδαίο τρόπο. Π.χ. Έχει κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι απέκρυψε τους νεκρούς. Μα είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα; Κρύβονται οι νεκροί; Και γιατί να το κάνει η κυβέρνηση; Λένε δώστε ονόματα. Δεν έχουν πάρει είδηση ότι δεν μπορείς να δίνεις ονόματα διότι πρόκειται για την ανάγκη προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα αυτών των συμπολιτών μας που βρήκαν αυτό το θάνατο; Να αυτό που σας έλεγα, η απαράδεκτη, η εξωθεσμική αντιπολίτευση"

"Η παρανομία πρέπει να αντιμετωπιστεί με νομιμότητα"

Οι κατεδαφίσεις των αυθαίρετων κτισμάτων, που έχουν τελεσεδίκως χαρακτηριστεί παράνομα, θα γίνουν με τους κανόνες της νομιμότητας, τόνισε, σημειώνοντας πως η παρανομία πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη νομιμότητα.

Ο κ. Κουβέλης ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στις αποφάσεις της κυβέρνησης και πως θα προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων που έχουν τελεσιδικίσει, ενώ πρόσθεσε ότι όποιος έχει αντίρρηση και έχει τη δυνατότητα ένδικων μέσων μπορεί να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εντός 15 ημερών. «Δεν έχουμε καμία διάθεση εμπλοκής σε μακροχρονες διαδικασίες. Η κυβέρνηση επιλέγει την άμεση επίλυση του ζητήματος των αυθαιρέτων. Το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος της κυβέρνησης είναι να αφήσει τα αυθαίρετα ως έχουν, τόνισε ο κ. Κουβέλης.

Αναφερόμενος στις ένοπλες δυνάμεις και το ρόλο τους στο έργο της καταστροφικής πυρκαγιάς την 23η Ιουλίου, τόνισε ότι το όριο ετοιμότητας τους είναι 4 ώρες και στην συγκεκριμένη πυρκαγιά ήταν εκεί άμεσα, στον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Δεν ολιγώρησαν καθόλου, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι δεν έλαβαν μέρος στην κατάσβεσή της στρατιωτικά αεροπλάνα γιατί θα γκρεμίζονταν σπίτια στο Μάτι και θα σκοτώνονταν άνθρωποι. Διευκρινίζοντας πως τα στρατιωτικά μέσα λαμβάνουν μέρος στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών.

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε πως ο κ. Τόσκας και η ηγεσία των σωμάτων κράτησαν υπεύθυνη στάση, ενώ επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία για τη στάση της λέγοντας πως δεν είναι θεσμικός ο τρόπος που αντιπολιτεύεται.