ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Μην ζητάμε κάλπες πάνω στα αποκαΐδια - Καταργείται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Δημοσίευση 9 Αυγούστου 2018, 14:06 / Ανανεώθηκε 10 Αυγούστου 2018, 13:10
Αλ. Τσίπρας: Μην ζητάμε κάλπες πάνω στα αποκαΐδια - Καταργείται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Τα χρέη της αναλαμβάνει η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτακτων Αναγκών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το νέο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Βαθύ τραύμα σε όσους έχουμε ευθύνη», χαρακτήρισε τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι ο πρωθυπουργός, στέλνοντας «μήνυμα» στην αντιπολίτευση: «Μην αναζητάμε κάλπες πάνω από τα αποκαΐδια».

«Ξέρω πολύ καλά τον καθένα από εσάς που έδωσε εκείνο το κρίσιμο βράδυ τη μάχη με τη φωτιά για τη σωτηρία συνανθρώπων μας και είμαι βέβαιος υπάρχει ένα βασανιστικό ερώτημα. Μήπως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω και δεν το κάναμε. Οφείλουμε να σκύψουμε με θάρρος χωρίς υπεκφυγές, να εξετάσουμε σε βάθος τα πώς και τα γιατί. Με αδιάβλητες διαδικασίες και αδιάβλητα πρόσωπα. Και θα το κάνουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο "όχι" στις απόπειρες να ενοχοποιηθούν εκείνοι που έδωσαν τη μάχη, που ήταν στη πρώτη γραμμή, που έζησαν την ανθρώπινη τραγωδία και τον ανθρώπινο πόνο», τόνισε.

«Αν δεν τον βίωσαν και οι ίδιοι, όπως ο συνάδελφός σας, ο υποπυραγός Ανδρέας Δημητρίου, που την ώρα που επιχειρούσε στο καθήκον, και έδινε την άνιση μάχη με τις φλόγες και τα 11 μποφόρ, έχασε τη γυναίκα και το παιδί του λίγο παρακάτω, στο Μάτι, από τη λαίλαπα της πυρκαγιάς. Ούτε οι πυροσβέστες, λοιπόν, ούτε οι αστυνομικοί, θα έπρεπε να μπαίνουν στο στόχαστρο, μιας φτηνής και μακάβριας πολιτικής αντιπαράθεσης, για λόγους που δεν έχουν καμιά σχέση με την επιχειρησιακή αλήθεια», σημείωσε.

Διότι, όπως είπε, «το σημαντικό, σήμερα δεν είναι να βρούμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά να διερευνήσουμε τα αίτια της τραγωδίας, σε βάθος και με αντικειμενικότητα. Και να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην επαναληφθεί ποτέ μια τέτοια καταστροφή. Αυτό είναι το σημαντικό. Όχι να ζητάμε κάλπες πάνω στα αποκαΐδια».

«Ο λόγος για τον οποίο επέλεξα τον διεθνούς κύρους καθηγητή είναι για να μην υπάρξει παραμικρή υπόνοια για μη ουδετερότητα της επιτροπής», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις δράσεις της κυβέρνησης προκειμένου να βάλει τάξη στην αναρχία της δόμησης και όπως είπε: «Καλώ λοιπόν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία, που μπορεί πραγματικά να μας οδηγήσει ως Πολιτεία και ως κοινωνία ένα βήμα μπροστά».

Την ίδια έκκληση απηύθυνε και ως προς τη δέσμη μέτρων για την «οικιστική κάθαρση», λέγοντας: «Καλώ το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να αφήσουμε κατά μέρους μια άγονη προσπάθεια αποποίησης ευθυνών για την νοοτροπία και την πολιτική της αυθαιρεσίας που επικρατεί εδώ και δεκαετίες. Και να συστρατευθούν όλοι με ειλικρίνεια και χωρίς υπεκφυγές, στη δύσκολη αλλά αναγκαία προσπάθεια να μπει επιτέλους τάξη στην οικιστική αυθαιρεσία που αποτελεί διαρκή κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια».

«Ο ενιαίος αυτός φορέας έχει την ευθύνη του επιχειρησιακού συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε όλες τις φάσεις», είπε και ανακοίνωσε την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Προστασίας του Πολίτη: «Η σημερινή ΓΓΠΠ καταργείται και τη θέση της θα πάρει η Εθνική Υπηρεσία Διαχέιρισης Εκτάκτων Αναγκών που θα υπόκειται ιεραρχικά στον υπουργείο Εσωτερικών. Ο επικεφαλής είναι εγνωσμένης εμπειρίας και επιχειρησιακής ικανότητας και επιστημονικής επάρκειας» και πρόσθεσε: «Ένα ακόμα σημαντικό βήμα είναι η κατάρτιση εθνικού συστήματος διαχείρισης έκτακτων αναγκών».

«Για τη χρηματοδότηση, το υπουργείο Οικονομίας έχει ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο με την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και έχουμε ήδη εξασφαλίσει πόρους, που θα φτάσουν συνολικά τα 500 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

"Η βούλησή μου είναι τίποτα να ξεχαστεί, τίποτα να μην κουκουλωθεί, αλλά να διερευνηθούν όλα σε βάθος. Θα κριθούμε όλοι μας, όσοι κυβερνάμε και όσοι ασκούν κριτική. Από τις προτάσεις μας, τις δράσεις μας και την αποφασιστικότητά μας να αλλάξουμε τα πράγματα. Σε αυτήν τη μάχη, είμαι βέβαιος, εσείς οι άνθρωποι της μάχης και του καθήκοντος θα είσαστε στην πρώτη γραμμή. Με ηρωισμό, αλτρουισμό και αποφασιστικότητα να δίνετε μάχες για την προστασία του πολίτη. Αυτές τις μάχες, όλοι οι Έλληνες μαζί μπορούμε να τις κερδίσουμε«, κατέληξε.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός εξήγγειλε:

-Επιτροπή υπό τον καθηγητή του ειδικευμένου Γερμανού καθηγητή Γκόλνταμερ και υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Παρατήρησης Πυρκαγιών. Με τη συμμετοχή διακεκριμένων ξένων για τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας και εκπόνηση έκθεσης για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που πρέπει να υιοθετήσουμε ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον.

-Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πρότυπα.

-Ίδρυση Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών με επικεφαλής Διοικητή

-Επικεφαλής υπό την επίβλεψη ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

-Συγκροτείται Επιστημονικό Συμβούλιο μόνιμο και διαρκές, ενταγμένο στη δομή της νέας εθνικής υπηρεσίας με τη συμμετοχή όλων των ιδρυμάτων και δομών της χώρας που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών

-Συγκροτείται Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών ως οδηγός προς όλους για τη διαχείρηση εκτάκτων κρίσεων.

-Αξιοποίηση τεχνογνωσίας και εμπειρίας ενόπλων δυνάμεων

-Ενσωμάτωση του εθελοντισμού ως οργανωμένης επιχειρησιακής δύναμης, που υπακούει σε κανόνες και λειτουργική βοήθεια.