ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τετραπλό πακέτο παροχών - Κυβερνητική αντεπίθεση μέχρι τις κάλπες του Μαΐου

του Τάσου Τσιφόρου - Δημοσίευση 9 Αυγούστου 2018, 17:06 / Ανανεώθηκε 10 Αυγούστου 2018, 08:33
Τετραπλό πακέτο παροχών - Κυβερνητική αντεπίθεση μέχρι τις κάλπες του Μαΐου
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Τσακαλώτος στο ΥΠΟΙΚ μέχρι τις εκλογές

Με πακέτο παροχών επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση τη ρελάνς, προκειμένου να αντιστρέψει το εξαιρετικά δυσμενές πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι. Ο πολιτικός σχεδιασμός του Μαξίμου έχει σαν αφετηρία τον ανασχηματισμό που θα ανακοινωθεί αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο και ορίζοντα τον Μάιο του 2019 οπότε θα γίνουν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι εκλογές.

Αναστολή της περικοπής των συντάξεων

Αποτελεί ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να μην υλοποιήσει την ψηφισμένη περικοπή των συντάξεων ύψους 1,8 δισεκατομμυρίου. Αν και στο κυβερνητικό επιτελείο κάνουν λόγο για «κίνηση σε συνεννόηση με τους δανειστές», εντούτοις, η αναστολή της περικοπής θα γίνει ούτως ή άλλως.

Βασικό όπλο της κυβέρνησης είναι το πλεόνασμα-μαμούθ που φαίνεται να επιτυγχάνεται για το 2018. Σύμφωνα με τα μοντέλα προβλέψεων που έχουν διαμορφώσει οι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών, αν η εκτέλεση του προϋπολογισμού συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να αγγίξει το 6%. Στην πραγματικότητα, οι παροχές που θα γίνουν, θα οδηγήσουν σε ένα πλεόνασμα λίγο παραπάνω από το 3,5% του μνημονιακού στόχου για το 2018.

Το πλεόνασμα-μαμούθ δίνει στην κυβέρνηση ισχυρά επιχειρήματα για να στηρίξει ότι ο μνημονιακός στόχος του πλεονάσματος μπορεί να επιτευχθεί χωρίς περικοπή των συντάξεων. Επιπλέον, ο δημοσιονομικός χώρος που ανοίγει από το υπερπλεόνασμα, επιτρέπει να εφαρμοστούν ορισμένα από τα μέτρα που το ΔΝΤ θεωρεί ότι «ενισχύσουν την ανάπτυξη» και «καθιστούν βιώσιμη μακροπρόθεσμα την επίτευξη των πλεονασμάτων», δηλαδή τις φοροαπαλλαγές στη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις. Η εφαρμογή των φοροελαφρύνσεων που θέλει το Ταμείο, θεωρείται σημείο-κλειδί στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, γιατί θα αφαιρέσει επιχειρήματα από τον κ. Τόμσεν και τους συνεργάτες του.

Το «πακέτο»

Το πακέτο παροχών που ετοιμάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνει:

- Την αναστολή της περικοπής των συντάξεων.

- Την αύξηση του κατώτατου μισθού από΄1/1/2019.

- Τη χορήγηση «κοινωνικού μερίσματος» στο τέλος του 2018, ίσου με το περσινό –περίπου 700 εκατομμύρια.

- Την αξιοποίηση του «δημοσιονομικού χώρο» για τη χορήγηση φοροαπαλλαγών κι επιδομάτων. Αναμένεται ότι ο δημοσιονομικός χώρος που ανοίγει, θα είναι τουλάχιστον 750 εκατομμύρια. Αυτή τη στιγμή αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης εντός της κυβέρνησης το ποιο ακριβώς θα είναι το μείγμα των μέτρων. Είναι όμως σίγουρο ότι κατά το ένα μέρος θα είναι παροχές στους πιο φτωχούς μέσω επιδομάτων όπως η επιδότηση ενοικίου, και κατά το άλλο μέρος θα είναι φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για παροχές που θα τις δουν οι πολίτες στην τσέπη τους το πρώτο τρίμηνο του 2019 –για προφανείς εκλογικούς λόγους

Παραμονή Τσακαλώτου

Δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει πόσο συγκεκριμένος ως προς τα μέτρα, θα γίνει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Είναι όμως βέβαιο ότι οι παροχές θα συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη 1η Οκτωβρίου. Είναι επίσης σίγουρο ότι ο κ. Τσακαλώτος θα παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών μέχρι τις εκλογές. Παρά το ότι οι κκ Τσίπρας και Τσακαλώτος δεν έχουν μεταξύ τους αυτό που θα λέγαμε «ισχυρό συναισθηματικό δέσιμο», εντούτοις, έχουν υιοθετήσει κοινό πολιτικό βηματισμό. Γενικά μιλώντας, πολλές φορές οι γάμοι συμφέροντος αποδεικνύονται ανθεκτικότεροι των γάμων από αγάπη.