ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλείνουν σε ένα μήνα οι λίστες του ΚΙΝΑΛ για τις εκλογές

του Σωτήρη Μπολάκη - Δημοσίευση 10 Αυγούστου 2018, 16:15 / Ανανεώθηκε 10 Αυγούστου 2018, 22:13
Κλείνουν σε ένα μήνα οι λίστες του ΚΙΝΑΛ για τις εκλογές
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp


Αναστροφή του κλίματος με τους υποψήφιους να επιζητούν τώρα το χρίσμα από τη Χαριλάου Τρικούπη
 

Στο Κίνημα Αλλαγής δεν έβαλαν τα μολύβια κάτω ούτε σταμάτησαν τη δουλειά για να ετοιμάσουν το κόμμα και τον μηχανισμό για τις εκλογικές μάχες που είναι μπροστά.

Η οδηγία εξάλλου ήταν σαφής του Πολιτικού Συμβουλίου και προσωπικά της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ για αυξημένη εκλογική ετοιμότητα από το Σεπτέμβριο. 

Το ζήτημα είναι το ΚΙΝΑΛ να προχωρήσει μέχρι τις κάλπες των αυτοδιοικητικών με καθαρό εσωκομματικό τοπίο και το κόμμα να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο απο την προεκλογική περίοδο που έχει ήδη ανοίξει ωστε οι επιλογές να αποτυπωθούν και στην κοινωνία. 

Γι' αυτό το λόγο εξάλλου δεν αποκλείεται να ασκηθούν και οι σχετικές πιέσεις στα κορυφαία στελέχη να πάρουν γρήγορα τις αποφάσεις τους.   

Οι Νομαρχιακές Οργανώσεις έπραξαν το καθήκον τους και ολοκλήρωσαν τη δουλειά τους να καταθέσουν στον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Μανώλη Χριστοδουλάκη τα ονόματα που συγκέντρωσαν με τους υποψήφιους των περιφερειών που θα γεμίσουν τις λίστες υποψηφίων του Κινήματος. 

Ανατροπή κλίματος

Όπως σημειώνουν από το ΚΙΝΑΛ εντός και εκτός αστικών κέντρων παρατηρείται μια πλήρης αναστροφή του κλίματος σε σχέση με το 2015 και το 2014 μια και οι υποψήφιοι και στην τοπική αυτοδιοίκηση σε αντίθεση με το φόβο που είχαν στις προηγούμενες αναμετρήσεις να πάρουν το στίγμα της στήριξης του ΠΑΣΟΚ σήμερα όχι μόνο δεν το αρνούνται,  αλλά το επιδιώκουν και το επιζητούν. 

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που μας έρχεται σε γνώση είναι τα Χανιά. Στο Νομό τουλάχιστον 5 Δήμαρχοι μεταξύ αυτώ και ο Δήμαρχος της πόλης των Χανίων σήμερα δηλώνουν ανοιχτά ότι κατεβαίνουν με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, όταν για παράδειγμα ο Δήμαρχος της πόλης δήλωνε ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ. 

Τους κόπηκε η φόρα

Και μπορεί δειλά δειλά μέχρι τα μέσα Ιουλίου στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να έκαναν ανοιχτή πολιτική συνεργασιών σε επίπεδο βάσης και στελεχιακού δυναμικού με κινήσεις προσέγγισης των στελεχών με τον αέρα της ψήφισης του «Κλεισθένη 1» και τη γραμμή που δόθηκε για ανοίγματα με αφορμή τη θέσπιση της απλής αναλογικής που πέρασε το υπουργείο Εσωτερικών σήμερα ωστόσο μετά και την τραγωδία στο Μάτι «τους έχει κοπεί» αυτή η φόρα. Οι αρχικές νύξεις εγκαταλείφθηκαν και όπως όλα δείχνουν με αυτό το κλίμα οξύτατης σύγκρουσης να μην εγκαταλείπεται και από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ το κάθε κόμμα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων θα κινηθεί στις αυτοδιοικητικές  κάλπες με τις δικές του δυνάμεις και τους δικούς του υποψηφίους. 

Υπερδιπλάσια κάλυψη

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Χριστοδουλάκη το κλίμα αυτό αποτυπώνεται εντονότερα και στις λίστες για τις εθνικές εκλογές. Οι λίστες σήμερα σε σχέση με το 15 είναι οι διπλάσιες σε ενδιαφερόμενους να είναι υποψήφιοι. Η πρώτη αξιολόγηση πάντως των ονομάτων που έστειλαν οι τοπικές οργανώσεις αναμένεται να έχει γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί στην μεγάλη τους πλειοψηφία ώστε λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών η Φώφη Γεννηματά να λάβει τις τελικές της αποφάσεις με βάση και τις μετρήσεις αλλά και τις καραμπόλες της τελευταίας στιγμής. 

Εξάλλου η αλλαγή του εκλογικού χάρτη με το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών έχει αλλάξει σημαντικά τις προτιμήσεις των κορυφαίων στελεχών ενώ η ίδια θα πρέπει να καθορίσει τις τελικές της επιλογές ανάλογα και με τη δυναμική του κόμματος. 

Για την ώρα πάντως κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για πρόσωπα που μπορεί να μπουν στις λίστες του ΚΙΝΑΛ με ιδιαίτερο συμβολισμό και σημειολογία. Πληροφορίες πάντως θέλουν πολλά κορυφαία στελέχη να αλλάζουν συνέχεια απόψεις εξαιτίας ακριβώς της ρευστότητας στην πολιτική σκηνή που ανατρέπει τους σχεδιασμούς και σε πολλούς δημιουργεί και προσδοκίες για υψηλότερους στόχους απ' ό,τι αρχικά υπολόγιζαν κινούμενοι σε επιλογές ασφαλείας για την εξασφάλιση του πολιτικού τους μέλλοντος. 

Αυτά όλα αναμένεται να ξεκαθαριστούν σε επίπεδο ηγεσίας και Πολιτικού Συμβουλίου με τους τρεις απο τους πέντε να μην έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους.