current views are: 7

12 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση17:30

Το ημερολόγιο του Σταύρου Θεοδωράκη λέει άλλα από τα sms του Μαξίμου

Το Ποτάμι δείχνει τα υπόγεια του Μαξίμου που ψάχνει για συμμάχους

Δημοσίευση 17:30’

Το Ποτάμι δείχνει τα υπόγεια του Μαξίμου που ψάχνει για συμμάχους

Η καθυστέρηση του Μεγάρου Μαξίμου να απαντήσει στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και στα όσα αναπαρήγαγαν στελέχη της ΝΔ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης προβλημάτισαν το επιτελείο του Σταύρου Θεοδωράκη που απάντησε στην κυβέρνηση απευθείας και όχι στο δημοσίευμα.

Ο λόγος για να το πράξει αυτό ήταν απολύτως δικαιολογημένος μια και στα όσα επικαλείται η κυριακάτικη εφημερίδα το γραπτό μήνυμα του Μαξίμου ήθελε τον «Σταύρο να στηρίζει» την κυβέρνηση. 

Στο δελτίο Τύπου της Σεβαστουπόλεως ο τίτλος ήταν κάτι περισσότερο από σαφής: «Το κρεσέντο λαθών τελικά οδηγεί την κυβέρνηση στον παραλογισμό». Μάλιστα, από τις πρώτες κιόλας γραμμές φρόντισαν οι συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη να δώσουν και τον τόνο της απάντησης στοχοποιώντας το κυβερνητικό στρατόπεδο μιλώντας για «τα υπόγεια του Μαξίμου» που προσπαθούν στην απόγνωσή τους και «από την ανικανότητά τους να βρουν συμμάχους». 

Δεν αποκλείουν τίποτα 

Για το αν είναι αληθινά ή όχι τα μηνύματα στα κινητά των κυβερνητικών βουλευτών και υπουργών από το Ποτάμι δεν μπαίνουν σε διαδικασία αναζήτησης. «Δεν θα μπούμε σε αστυνομικού χαρακτήρα έρευνες» έλεγε κορυφαίο στέλεχος σημειώνοντας με νόημα ότι ούτε έξω από τη λογική των κυβερνητικών είναι όλα όσα γράφονται μια και έχουν δείξει μια τάση να χρεώνουν δια της πλαγίας οδού στους πολιτικούς χώρους διαθέσεις άλλες από αυτές που πραγματικά υπάρχουν. 

Σε κάθε περίπτωση με ένα ποτ πουρί δηλώσεων του Σταύρου Θεοδωράκη, είτε με συνεντεύξεις του είτε με αναρτήσεις του είτε και με άρθρα, θυμίζουν τι είχε υποστηρίξει ο ίδιος αμέσως μετά την παρέλευση του τριήμερου εθνικού πένθους.Ζητούσε παραιτήσεις Τόσκα και αρχηγών αλλά και την απομάκρυνση των «γερασμένων» από την κυβέρνηση.

Το ημερολόγιο της «στήριξης»

Αναλυτικά το Ποτάμι υπενθυμίζει:

Την Πέμπτη 26 Ιουλίου, τελευταία μέρα του πανελλήνιου πένθους, ήταν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που ζήτησε παραιτήσεις (συνέντευξη στον Alpha).

«Είμαστε η χώρα που ποτέ κανείς πολιτικός δεν παίρνει την ευθύνη για τίποτα. Πρέπει να έχουμε έστω και μια συμβολική παραίτηση άμεσα και να ξεκινήσει τώρα η έρευνα για το τι πήγε λάθος και ποιοι αδιαφόρησαν (…) Φοβάμαι ότι δεν έχουμε όσο πρέπει αντάξιους “στρατηγούς”. Πρέπει να υπάρξει λοιπόν ανάληψη ευθύνης σε πολιτικό επίπεδο».

Την επόμενη μέρα (27 Ιούλιου) με άρθρο του στα «Νέα» αναρωτιόταν: «Δηλαδή, αν έκαναν και κανένα λάθος, πόσους νεκρούς θα είχαμε;».

«… Υπάρχει λοιπόν – και θα επιμείνω – η πολιτική ευθύνη αυτών που προΐστανται. (…) Είναι ευθύνες που δεν καλύπτονται με επικοινωνιακά σόου, όπως αυτό το θλιβερό το χθεσινοβραδινό με τους υπουργούς και τους κρατικούς αξιωματούχους. Σόου τα οποία εξοργίζουν τους πολίτες, που για άλλη μια φορά βλέπουν την ανικανότητα να προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το θράσος».

Την ίδια μέρα (27 Ιουλίου) με ανακοίνωση του το Ποτάμι τονίζει:

«Ανάληψη ευθύνης δίχως παραιτήσεις δεν υπάρχει. Είναι υποκρισία».
«H κατακραυγή που ξεσήκωσε η προκλητική παράσταση των υπουργών του χθες, ανάγκασε τον κ.Τσίπρα να αλλάξει ρεπερτόριο. (…) Ανάληψη ευθύνης μόνο στα λόγια και δίχως παραιτήσεις ή αποπομπές δεν υπάρχει. Πρόκειται για καθαρή υποκρισία, την οποία η κοινωνία αντιλαμβάνεται και θα τιμωρήσει».

Τρεις μέρες μετά (30 Iουλίου) στο προσωπικό του ιστολόγιο αναφέρει ξανά:

«Οι υπουργοί, οι Γενικοί, οι αρχηγοί, που ενεπλάκησαν στον χαμένο πόλεμο στο Μάτι, πρέπει να φύγουν».
«…Καιγόντουσαν άνθρωποι στο Μάτι και οι υπουργοί έλεγαν στον πρωθυπουργό (και στις κάμερες) “δεν υπάρχει μέτωπο αυτήν την στιγμή αλλά υπάρχουν εστίες από σπίτια που καίγονται”! “Σπίτια που καίγονται”; Και δεν τους ρώτησε ο πρωθυπουργός “καίγονται και άνθρωποι;”, “έχουν καεί άνθρωποι;”. Είδα ξανά στο YouTube την κυβερνητική σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι. Την είδα με ήχο, την είδα και χωρίς ήχο. Καμία αγωνία. Κανένας σπασμός που να μαρτυρά πόνο. Λες και είναι μια συνεδρίαση ρουτίνας μια συζήτηση καφενείου με μισοτελειωμένες φράσεις. (…) Τι κάνουμε λοιπόν; Τώρα τι κάνουμε; Οι υπουργοί, οι Γενικοί, οι αρχηγοί, που ενεπλάκησαν στον χαμένο πόλεμο στο Μάτι,πρέπει να φύγουν. Όλοι αυτοί που πάσχουν από πολιτικό γήρας. Γιατί γέρος δεν είναι όποιος έχει πολλά χρόνια. Γέρος είναι όποιος έχει φθίνουσες ικανότητες(…)».

Στις 31 Ιουλίου σε συνέντευξη στον RealFM λέει ξανά: «Η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει για τη χαμένη μάχη στο Μάτι». Επαναλαμβάνοντας ότι «δεν νοείται ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς παραιτήσεις ή αποπομπές».

Ερωτώμενος για την απόφασή του να θέσει από το πρωί της Πέμπτης – και πριν τελειώσει το τριήμερο πένθος – θέμα παραιτήσεων και αποπομπών ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Πήγα στο Μάτι πολύ νωρίς, είδα ανθρώπους, κατάλαβα το δράμα και ζήτησα να υπάρξουν αποπομπές και παραιτήσεις των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη στο Μάτι. Άνθρωποι χάθηκαν, περιουσίες χάθηκαν, μια ολόκληρη περιοχή από τον χάρτη σβήστηκε, κάποιοι λοιπόν έπρεπε αμέσως να τιμωρηθούν».

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη να συνεννοηθεί με τον κ. Τσίπρα και να ζητήσουν από κοινού οικονομική ενίσχυση από το ίδρυμα Νιάρχος, είπε ότι ήταν μια θετική ενέργεια. «Ο κόσμος δεν έχει ξεπεράσει ακόμα το σοκ. (…) Δεν θα στήσουμε ένα προεκλογικό πάρτυ πάνω στα καμένα, όπως έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2007 στις πυρκαγιές της Ηλείας. Το μόνο που δεν θέλει αυτή τη στιγμή ο κόσμος είναι πολιτικές κορώνες και συνθήματα. Προφανώς υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και θα καταλογιστούν, όποτε κι αν γίνουν εκλογές. Αλλά αλίμονο αν βρούμε την ευκαιρία να κάνει ο καθένας το πολιτικό κομμάτι του πάνω στους νεκρούς και πάνω στα καμένα».

Και στις 3 Aυγούστου μετά την παραίτηση Τόσκα με ανάρτησή του στο Twitter σχολιάζει: «Ο άνθρωπος που προσπαθούσε και δεν έβρισκε ένα λάθος για τον θάνατο τουλάχιστον 85 ανθρώπων εν καιρώ ειρήνης, τελικά παραιτήθηκε. Τις μέρες του στο υπουργείο τις πλήρωσαν ακριβά οι Έλληνες. Απο τα Εξάρχεια μέχρι το Μάτι».
Το κρεσέντο λαθών, τους εχει οδηγήσει στην πολιτική και κοινωνική απομόνωση και τελικά, απ’ ό,τι φαίνεται, στον παραλογισμό.

 


σχετικα αρθρα