<img src="https://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=bmSkk1acFHS1cvhttps://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=bmSkk1acFHS1cv" style="display:none" height="1" width="1" alt="" />

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι νέες πολιτικές ισορροπίες και το «καμένο» χαρτί της συνταγματικής αναθεώρησης

του Γιώργου Δ. Ευθυμίου - Δημοσίευση 12 Αυγούστου 2018, 20:50 / Ανανεώθηκε 13 Αυγούστου 2018, 07:09
Οι νέες πολιτικές ισορροπίες και το «καμένο» χαρτί της συνταγματικής αναθεώρησης
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός πάει προς τα πίσω

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι και τα αποτελέσματα που έφεραν οι κυβερνητικοί χειρισμοί, δεν «έκαψαν» μόνο την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να ανακατέψει την πολιτική τράπουλα μέσω της κατάτμησης της Β' Αθηνών και του Υπόλοιπου Αττικής, αλλά και τις πρωθυπουργικές προσδοκίες με τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ο όποιος σχεδιασμός είχε ως αφετηρία το τέλος του τρίτου μνημονίου την επόμενη Δευτέρα.

Στο τραπέζι ήταν μια μεγάλη πολιτική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Πνύκα με υψηλούς προσκεκλημένους, όπως π.χ. τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και μια πανηγυρική εμφάνιση στην 83η ΔΕΘ, όπου όπως διαρρέονταν πριν τη «μαύρη Δευτέρα» της 23ης Ιουλίου, το παρόν θα έδινε, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, καθώς οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα εφέτος. Μια τέτοια έλευση θα αποτελούσε ένα δυνατό επικοινωνιακό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης.

Στο ίδιο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας θα προωθούσε τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για να εκκινήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, με την κεντρική τοποθέτησή του, να είναι προγραμματισμένη για τις 24 Ιουλίου, κατά τον εορτασμό της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ο οποίος ακυρώθηκε λόγω της καταστροφικής φωτιάς. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, όλος ο κυβερνητικός σχεδιασμός πάει προς τα πίσω.

Μία από τις βασικές αλλαγές που θα έθετε προς συζήτηση ο κ. Τσίπρας ήταν αυτή του πολυσυζητημένου άρθρου 86 του Συντάγματος σχετικά με την ποινική ευθύνη των υπουργών. Στο πεδίο των κοινωνικών δικαιωμάτων θα προτείνονταν η κατοχύρωση δημόσιων αγαθών (νερό, ενέργεια κ.ά.), ενώ θα έμπαιναν και θεσμικές ρήτρες για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.

Βάρος θα δινόταν και στην ενίσχυση των διαδικασιών του Κοινοβουλίου, ένα θέμα που έχει συζητήσει ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Κανείς δεν αποκλείει πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου να επιχειρήσει να προχωρήσει τον αρχικό σχεδιασμό, επιδιώκοντας να εγκλωβίσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια συζήτηση που μπορεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα θέματα που είναι στην επικαιρότητα σήμερα.

Στη ΝΔ από την πλευρά τους, επισημαίνουν ότι η συνταγματική αναθεώρηση δεν θα πρέπει να έχει μικροπολιτική ή μικροκομματική στόχευση. Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στο συρτάρι του από το 2016, το φάκελο με 9 προτάσεις του κόμματός του, με πρώτη, τη διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητείας της Βουλής, με κατάργηση της δυνατότητας προσχηματικών πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυση της με επίκληση εθνικού θέματος ή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο η Φώφη Γεννηματά, με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων -πλην της ναζιστικής Χ.Α.-, γνωστοποίησε τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, παρά τη δημόσια διαφοροποίηση του Βαγγέλη Βενιζέλου, ώστε να τοποθετηθούν επ΄αυτών.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε κρατήσει τότε αποστάσεις από την πρωτοβουλία Γεννηματά, καθώς εκτιμούσε ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα για ευρύτερες συναινέσεις εξαιτίας των ανοιχτών εθνικών θεμάτων και του εσωτερικού τοξικού πολιτικού κλίματος. Το διάστημα που μεσολάβησε από τότε όμως και η καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, έφεραν νέα δεδομένα στο πολιτικό σύστημα, όπου πλέον σύσσωμη η αντιπολίτευση βρίσκεται απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.