ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Έμεινε από «πάγκο» ο Αλέξης Τσίπρας

του Τάσου Τσιφόρου - Δημοσίευση 13 Αυγούστου 2018, 13:18 / Ανανεώθηκε 14 Αυγούστου 2018, 10:57
Ανασχηματισμός: Έμεινε από «πάγκο» ο Αλέξης Τσίπρας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Ποιοι υπουργοί βλέπουν την έξοδο

Δεν τα υπολόγιζε έτσι ο Αλέξης Τσίπρας. Μόλις στα μέσα Ιουλίου η κυβέρνηση ήταν απασχολημένη με την οργάνωση της γιορτής για το τυπικό τέλος του μνημονιακού προγράμματος. Μάλιστα είχε σταλεί εγκύκλιος σε όλα τα κομματικά στελέχη να φροντίσουν να βρίσκονται στην Αθήνα στις 20 Αυγούστου ώστε να συμμετάσχουν στο πανηγυρικό event.

Η πολύνεκρη τραγωδία του Ματιού άλλαξε άρδην το σκηνικό –και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται πλέον με την πλάτη στον τοίχο. Όχι μόνο δεν γίνεται λόγος για φιέστα, αλλά ακόμα και αυτός ο προγραμματισμένος ανασχηματισμός αλλάζει χαρακτήρα. Μοιάζει περισσότερο με πράξη εξευμενισμού της κοινής γνώμης παρά με κίνηση που θα σηματοδοτήσει την επιτάχυνση του κυβερνητικού σχήματος λίγο πριν την τελική ευθεία των εκλογών.

Η έλλειψη «πάγκου»

Πέρα από το πολύ βαρύ κλίμα που έχει δημιουργήσει η τραγωδία στο Μάτι, στην κατάρτιση της σύνθεσης του νέου Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος και με ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα: Την έλλειψη στελεχών πρώτης γραμμής που διαθέτουν τα προσόντα για τα καίρια κυβερνητικά πόστα. «Δεν έχουμε «πάγκο»», λέει χαρακτηριστικά ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς μπορεί να δώσει κανείς το στίγμα της «νέας αρχής», όπως θα ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας, όταν δεν έχει τους κατάλληλους ανθρώπους για να σηκώσουν το βάρος των βασικών υπουργείων; Αλλαγές που θα περιοριστούν σε μικρό αριθμό υπουργών και τους υφυπουργούς, δεν θα σηματοδοτήσουν το νέο ξεκίνημα. 

Το πρόβλημα έλλειψης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρήθηκε από την πρώτη στιγμή της ξέφρενης πορείας του προς την κυβέρνηση. Η πολύ γρήγορη μετάλλαξη ενός κόμματος διαμαρτυρίας σε κόμμα εξουσίας δεν έδωσε τον αναγκαίο χρόνο για το «χτίσιμο» κυβερνητικών στελεχών. Επιπλέον, η δυσμενής θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση, καθιστά πολύ δύσκολο να ευοδωθούν τα κεντροαριστερά φλερτ του κ. Τσίπρα. Ποιος διακινδυνεύει να εισέλθει σε μια κυβέρνηση της οποίας η προοπτική μόνο ευοίωνη δεν μοιάζει...

Τα ονόματα

Ο ανασχηματισμός φέρει πάντα την προσωπική σφραγίδα του εκάστοτε πρωθυπουργού. Επομένως, κανείς δεν μπορεί είναι απολύτως βέβαιος για τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος μέχρι αυτή να ανακοινωθεί. Με κάθε επιφύλαξη λοιπόν, παραθέτουμε όσα έχει καταγράψει το ρεπορτάζ του Newpost.

Σύμφωνα με το πιο πιθανό σενάριο, ο ανασχηματισμός δεν θα είναι σαρωτικός. Στο οικονομικό επιτελείο δεν θα έχουμε μεγάλες αλλαγές. Ο κ. Τσακαλώτος επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του, ενώ η εμπειρία που έχει συσσωρεύσει από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, καθιστά πολύ δύσκολη την αντικατάστασή του λίγο πριν τις εκλογές. Αντιθέτως, δεν είναι τίποτα βέβαιο για τον κ. Δραγασάκη που εκτός από αντιπρόεδρος είναι και υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης. Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο φέρεται να επιθυμεί ο Νίκος Παππάς, αλλά ανακύπτει το ζήτημα ότι η συνεργασία του με τον κ. Τσακαλώτο δεν είναι πάντα εύκολη. Από την καραμπόλα είναι πιθανόν να επωφεληθεί ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης.

Αμετακίνητοι θεωρούνται οι κκ Καμμένος, Κοτζιάς, Αχτσιόγλου , Ξανθός, Γεροβασίλη και Σπίρτζης. Την κενή θέση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να καταλάβει ο Δημήτρης Βίτσας. Λογικά θα παραμείνουν στις θέσεις του οι κκ. Τζανακόπουλος, ,Σκουρλέτης και Σταθάκης.
Επισφαλής θεωρείται η θέση του κ. Κουρουμπλή ο οποίος προκάλεσε εκνευρισμό στο Μαξίμου με τις δηλώσεις την επαύριο της πυρκαγιάς στο Μάτι. Δύσκολα θα παραμείνουν ο κ. Αποστόλου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η κ. Κονιόρδου στο υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης, δεν φαίνεται πολύ πιθανό να παραμείνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.