current views are: 6

13 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση15:06

Μέρκελ: Σε καλό δρόμο οι συζητήσεις με την Ελλάδα για επιστροφή προσφύγων

Η Μέρκελ εμφανίστηκε έτοιμη να συνομιλήσει με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Ιταλίας, εφόσον χρειαστεί

Δημοσίευση 15:06’

Η Μέρκελ εμφανίστηκε έτοιμη να συνομιλήσει με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Ιταλίας, εφόσον χρειαστεί

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι συζητήσεις με την Ελλάδα για την επιστροφή αιτούντων άσυλο, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Αντίθετα, οι αντίστοιχες συζητήσεις με τη Ρώμη, διευκρίνισε, έχουν ακόμη μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, η Μέρκελ εμφανίστηκε έτοιμη να συνομιλήσει με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Ιταλίας, εφόσον χρειαστεί. Όμως, όπως διευκρίνισε, «ακόμη δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο». 

Οι δηλώσεις έρχονται μία εβδομάδα αφότου η Γερμανία συμφώνησε με την Ισπανία για την επιστροφή προσφύγων που είχαν κάνει εκεί αίτηση ασύλου και στη συνέχεια εμφανίστηκαν στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία.

Σύμφωνα με σχόλιο του Associated Press, η συμφωνία ήταν κυρίως συμβολική, με στόχο την εκτόνωση της πολιτικής διαμάχης στη Γερμανία, καθώς από την Ελλάδα και την Ιταλία προέρχονται οι περισσότεροι πρόσφυγες που πηγαίνουν στη χώρα.

Το περασμένο Σάββατο επετεύχθη ανάλογη συμφωνία με την Ισπανία, η οποία προβλέπει ότι η Γερμανία θα μπορεί εντός 48 ωρών από τον εντοπισμό τους στα γερμανοαυστριακά σύνορα να επαναπροωθεί στην Ισπανία μετανάστες οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει εκεί αίτημα ασύλου, μέσω του συστήματος Eurodac. Την εν λόγω συμφωνία επέκρινε ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων (FDP) για την ευρωπαϊκή πολιτική Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, κάνοντας λόγο για «αστείο», καθώς, όπως είπε, εάν κάποιος θέλει να μεταβεί από την Ισπανία στην Γερμανία, δεν θα το κάνει μέσω Αυστρίας, αλλά μέσω Γαλλίας.
 

Διαβάστε επίσης:

Τι προβλέπει η συμφωνία Γερμανίας – Ελλάδας για το προσφυγικό

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία με Γερμανία για επιστροφές προσφύγων σε Ελλάδα και Ισπανία


σχετικα αρθρα