current views are: 6

14 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση04:13

Φρένο στον «παραγοντισμό» του Δεκαπενταύγουστου βάζει ο Μητσοτάκης

Θα ληφθεί υπ’ όψιν η επιτυχής προϋπηρεσία δημάρχων που είναι εν ενεργεία

Δημοσίευση 04:13’

Θα ληφθεί υπ’ όψιν η επιτυχής προϋπηρεσία δημάρχων που είναι εν ενεργεία

Το φετινό καλοκαίρι έριξε βαριά τη σκιά του πάνω στην κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, η οποία στις αρχές Ιουνίου προετοιμαζόταν για την «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια, ελπίζοντας να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά ότι περισσότερο μπορούσε, προκειμένου να καλύψει το χαμένο δημοσκοπικό έδαφος. Η φονική πυρκαγιά στα τέλη Ιουλίου όμως, ανέτρεψε τον όποιο σχεδιασμό είχαν κάνει ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του, με αποτέλεσμα το Μέγαρο Μαξίμου να επανεξετάσει τη στρατηγική του.

Η αίσθηση που υπάρχει πάντως, είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να επιβιώσει πολιτικά μέχρι τον Μάιο, οπότε και έχει προγραμματίσει να στήσει τετραπλές κάλπες, δηλαδή εθνικές, δημοτικές, περιφερειακές και για τις ευρωεκλογές. Μια τέτοια στόχευση βασίζεται στην εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου ότι μπορεί να πετύχει διάχυση της κοινωνικής δυσαρέσκειας στις τέσσερις αναμετρήσεις και γιατί όχι ένα καλύτερο αποτέλεσμα μέσα από τις τοπικές διακομματικές συνεργασίες που προσφέρουν οι αυτοδιοικητικές κάλπες.

Για τη ΝΔ, οι τετραπλές κάλπες που συνοδεύονται από την πρόσφατη υιοθέτηση της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση, έχουν ως στόχο να θεσμοθετηθεί η πολιτική συναλλαγή, γεγονός που θα φέρει είτε αλλεπάλληλες εκλογές είτε μόνιμη αδυναμία λήψης αποφάσεων και παραγωγής έργου. Ήδη, στην οδό Πειραιώς, έχουν φθάσει πληροφορίες ότι η κυβέρνηση έχει φροντίσει το τελευταίο διάστημα να ικανοποιεί όλα τα αιτήματα δημάρχων ανά τη χώρα, ακόμη και τοπικών αρχόντων που είχαν εκλεγεί με τη σημαία της ΝΔ, δημιουργώντας σχέσεις που γεννούν υποχρεώσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο.

Δεδομένου ότι το καλοκαίρι και ειδικά ο Δεκαπενταύγουστος αποτελούν «χρυσή» ευκαιρία για τους εν δυνάμει υποψηφίους, αλλά και τους ήδη υπηρετούντες το θεσμό της αυτοδιοίκησης για παραγοντισμό και δημόσιες σχέσεις σε πόλεις, χωριά πανηγύρια και κάθε είδους εκδηλώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χτυπήσει ήδη το καμπανάκι για τα γαλάζια στελέχη, να μην βιαστούν να ανοίξουν τα χαρτιά τους, ούτε να προεξοφλήσουν επιλογές που θα γίνουν κατά τόπους. 

Ο ίδιος εκτιμά πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα έχουν πολιτικό χρώμα, ενώ έχει ξεκαθαρίσει πως θα ληφθεί υπ’ όψιν η επιτυχής προϋπηρεσία δημάρχων που είναι εν ενεργεία. Στο επιτελείο του ωστόσο, δεν θα προκληθεί έκπληξη αν ο πρωθυπουργός προκηρύξει εκλογές ακόμη και για το Φθινόπωρο, καθώς γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας στοχεύει στο να αποφύγει την πανωλεθρία όπου οδηγείται με γεωμετρική πρόοδο όσο περνούν οι μήνες και να πετύχει μια διαχειρίσιμη ήττα, που θα του επιτρέψει να είναι παρών στην επόμενη μέρα.  

Όποτε και να στηθούν οι κάλπες πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί πως ο κ. Τσίπρας δεν θα πετύχει το στόχο του. «Εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές,  αυτοδιοικητικές; Θέλετε να τις κάνετε όλες μαζί; Δοκιμάστε το. Θα καταλάβετε ότι η κοινωνία έχει ήδη αποφασίσει να σας τιμωρήσει με την ψήφο της και η λαϊκή δυσαρέσκεια ούτε θα μπερδευτεί, ούτε θα μοιραστεί, αν στήσετε περισσότερες κάλπες» έχει πει δημόσια ο κ. Μητσοτάκης.


σχετικα αρθρα